9 Οκτ 2014

Παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της Στέλλας Σπανού στα Public Δράμας

Δεν είναι βιβλιοπαρουσίαση. Είναι μια γευστική συνάντηση. Σας προσκαλούμε! Από την πόλη της Δράμας ξεκινά η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, βραβευμένη φωτογράφος και μαγείρισσα Στέλλα Σπανού το φετινό ταξίδι παρουσίασης του τελευταίου της βιβλίου «Θρακιώτικη Κουζίνα».


Οι εκδόσεις Διάπλαση και τα Public Δράμας (Εθνικής Αμύνης 13) σας προσκαλούν σε μια γευστική συνάντηση με την Στέλλα Σπανού και το τελευταίο βιβλίο της την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα.

Ελάτε σε μία βιβλιοπαρουσίαση που δεν μοιάζει με τις άλλες. Η συγγραφέας θα μοιραστεί τα μαγειρικά μυστικά της και θα προσφέρει νόστιμα εδέσματα. Γευστικοί χορηγοί της εκδήλωσης: «Τέχνη Οίνου» και Αλλαντικά Δράμας «Sary». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες
με τους κορυφαίους του είδους

Η Στέλλα Σπανού είναι γνωστή για τις δεκάδες συνεργασίες της σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες βασίζονται στην ανάδειξη υλικών και συνταγών της τοπικής γαστρονομίας. Παράλληλα με το συγγραφικό της έργο έχει προωθήσει την τοπική γαστρονομία με δράσεις σε εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους του είδους όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Ελένη Ψυχούλη, η Ντίνα Νικολάου, ο ΕυτύχηςΜπλέτσας, η Μυρσίνη Λαμπράκη, η Αργυρώ Μπαρπαρήγου αλλά και ο «chef της νηστείας» πατέρας Επιφάνειος.

Η «φωτογραφική ματιά» που
έκανε τα βιβλία της να ξεχωρίσουν

Αυτό που κάνει τη Στέλλα Σπανού να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζει τα βιβλία της, αρχικά ερευνώντας την τοπική γαστρονομία, κάνοντας αλλεπάλληλα ταξίδια στους τόπους παραγωγής των υλικών και στα σπίτια όπου διασώζονται οι γαστρονομικές μας παραδόσεις. Κάθε συνταγή που έχει παρουσιάσει στα βιβλία της, είναι μαγειρεμένη από την ίδια. Το ίδιο και το foodstylingόλων των πιάτων αλλά και φωτογράφισή τους. Τα βιβλία της δεν περιέχουν μόνο συνταγές αλλά αποτελούν μοναδικά φωτογραφικά λευκώματα, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. 

Η πρώτη καταγραφή της γαστρονομίας
της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Θρακιώτικη Κουζίνα» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Διάπλαση» ενώ είχαν προηγηθεί τα βιβλία «Θρακιώτικες Μυρωδιές και Γεύσεις» και «Καβάλας Γεύσεις».  Υπό έκδοση είναι άλλα δύο βιβλία της συγγραφέως, ένα που είναι αφιερωμένο στην κουζίνα της Χαλκιδικής κι ένα ακόμη με τίτλο «Θράκη-Αιγαίο –Κύπρος».
Το πρώτο βιβλίο της Στέλλας Σπανού για την τοπική γαστρονομία εκδόθηκε το 2006, με τον τίτλο «Έρωτας Γεύσεων». Αποτελεί προϊόν πολυετούς έρευνας και προετοιμασίας και περιέχει παραδοσιακές συνταγές από τους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Εκδόθηκε από τα «Ελληνικά Γράμματα» ενώ για την υλοποίησή του υπήρξε και η αρωγή του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ, Μιχάλη Αγγελόπουλου. Το βιβλίο ανέδειξε όχι μόνο την τοπική παράδοση και τις διάφορες παραλλαγές της προσφυγικής κουζίνας, αλλά και τις πρώτες ύλες της ντόπιας παραγωγής, όπως σιτηρά, λαχανικά και φρούτα, κρέατα, πουλερικά και ψάρια. Ήταν η πρώτη φορά που η κουζίνα των πέντε νομών και των δύο νησιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συγκεντρώθηκε σε ένα βιβλίο. Η τοπική κουζίνα παρουσιάστηκε χωρισμένη σε εποχές, σύμφωνα με το τι παράγεται και τι τρώγεται την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα ενώ ανάμεσα σε κάθε συνταγή βρίσκει κανείς πρωτογενές φωτογραφικό υλικό της συγγραφέως από τους ανθρώπους, τα μέρη, τα προϊόντα και τα γλυκά.


Ποια είναι η Στέλλα Σπανού

*Η Στέλλα Σπανού γεννήθηκε στην Χαλκιδική και έζησε από τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στην Ξάνθη, η οποία αποτελεί την αφετηρία των γαστρονομικών αναζητήσεων και ταξιδιών της σε όλη την Ελλάδα.
*Για περισσότερα από 15 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και προβάλλοντας με κάθε τρόπο την περιοχή, το τουριστικό της προϊόν αλλά και τις μοναδικές πρώτες ύλες της.
*Επαγγελματικά ως πτυχιούχος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, εργάσθηκε επί σειρά ετών σε μεγάλες τουριστικές μονάδες της Χαλκιδικής, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.
*Υπήρξε διευθύντρια της Εταιρίας Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η οποία παρουσίασε αξιόλογο έργο στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής αναδεικνύοντας τις γαστρονομικές συνήθειες.
*Συμμετείχε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για την προώθηση ακριτικών  περιοχών  αγροτουρισμού από Γάλλους συμβούλους-στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού της Γαλλίας.
*Έχει  λάβει μέρος ως υπεύθυνη αποστολής, για λογαριασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Αναπτυξιακής εταιρίας Ξάνθης, στις Διεθνείς Τουριστικές εκθέσεις Ουτρέχτης, Πράγας, Μονάχου, Λονδίνου, Μιλάνου, Βιέννης .
*Συνεργάσθηκε  με την εταιρία τηλεοπτικής παραγωγής C.A.T.V. του Ισραήλ για την πραγματοποίηση γυρισμάτων, γαστρονομικού αφιερώματος από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για τηλεοπτικά δίκτυα 15 χωρών της Μεσογείου και της Ιαπωνίας.
*Η Στέλλα Σπανού διετέλεσε συνεργάτης  της  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης από το 2004 έως το 2008  με αρμοδιότητες στους τομείς της οργάνωσης εκδηλώσεων και προώθησης της τοπικής γαστρονομίας.
*Είναι μέλος του Διεθνούς και του Ελληνικού « Συνδέσμου Γυναικών στον Τουρισμό ».
*Μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.
*Ήταν υπεύθυνη της οργάνωσης της προβολής των τοπικών διατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας 2004.
*Οργάνωσε, ως συνεργάτης της παραγωγής, της τηλεοπτικής εκπομπής γαστρονομίας του MEGA «Μπουκιά και συχώριο» με τον Ηλία Μαμαλάκη, την παρουσίαση της τοπικής γαστρονομίας της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Έβρου.
*Ως σύμβουλος γαστρονομίας επιμελήθηκε  το γεύμα με παραδοσιακές τοπικές συνταγές, στα πλαίσια της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολ. Μακεδονίας Θράκης στο Ξενοδοχείο KING GEORGE στην Αθήνα.
*Συμμετείχε ως μέλος των αποστολών, στην προώθηση και προβολή των τοπικών διατροφικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας στην έκθεση ΔΕΤΡΟΠ και σε πολλές εκθέσεις του εξωτερικού.
*Συνεργάστηκε με τη Μυρσίνη Λαμπράκη για το βιβλίο της ελληνική γαστρονομία παρέχοντας  φωτογραφίες ανθρώπων-προϊόντων - συνταγές μέσα από την καταγραφή της και την έρευνα που έκανε για τη γαστρονομία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης .
*Συμμετείχε στο sanigourmetfestival μαγειρεύοντας – και παρουσιάζοντας τη κουζίνα της Χαλκιδικής και γεύσεις της Ελλάδος σε διεθνείς  chef  και σε δημοσιογράφους.
*Επιμελήθηκε την παρουσίαση  της ελληνικής κουζίνας -γαστρονομίας στο  τριήμερο εκδηλώσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο ART HOUSE GALLERY HOTEL για το διπλωματικό σώμα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων  πολιτιστικής πρωτεύουσας στη Δαμασκό  της Συρίας.
*Έχει οργανώσει τα Φεστιβάλ Γεύσεων τοπικών προϊόντων στο Νομό Καβάλας «Αλάτι και Πιπέρι» για τη Νομαρχία Καβάλας με συμμέτοχες  30 πολιτιστικών συλλόγων και 50 επιχειρήσεων  που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς τομέα.
*Συμμετείχε ως κριτής σε διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας στην agrotourism  στην Χαλκιδική.
*Τα τελευταία χρόνια είναι σύμβουλος γαστρονομίας για κορυφαίους χώρους εστίασης αλλά και ξενοδοχεία στην Αθήνα, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.