9 Οκτ 2014

Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Δράμας για την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ψυχικά νοσήματα. Η 10η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι πραγματικά  ανατριχιαστικά για την παγκόσμια «επιδημία» των ψυχικών διαταραχών, καθώς ο αριθμός των πασχόντων από κλινικά διαπιστωμένη κατάθλιψη αγγίζει τα 500 εκατομμύρια άτομα και προβλέπεται ότι έως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ειδικά για την χώρα μας και με βάση πανεπιστημιακές έρευνες το 10 -12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες για τις οποίες όμως δεν καταφεύγει σε ειδικευμένα κέντρα ψυχικής υγείας από το φόβο του στιγματισμού και της κοινωνικής κατακραυγής. Παράγοντες όπως η φτώχεια, η κοινωνική απομόνωση, ο ρατσισμός, το αβέβαιο και μη προβλέψιμο, κυρίαρχα στοιχεία στην ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ως πολίτες και ως χώρα, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία.

Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ» κάτω από την ομπρέλα της προαγωγής της υγείας προτείνει μια άλλη στάση ζωής, μια διαφορετική ματιά απέναντι στην υγεία, στο άτομο και μέσα από πολύπλευρες παρεμβάσεις στην σχολική και ευρύτερη κοινωνία με προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και συμβουλευτικής, επιδιώκει ένα πρότυπο ζωής με νόημα για ουσιαστικές σχέσεις του ανθρώπου τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους.

Δράμα, 09/10/2014
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ