8 Μαΐ 2014

Οικολογική Κίνηση Δράμας: «Νομοσχέδιο για τον αιγιαλό»

Κύριοι,
Η Οικολογική Κίνηση Δράμας ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου σας για την για την "Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας".


Με αυτό το σχέδιο νόμου αίρονται οι ελάχιστοι περιορισμοί που είχαν απομείνει, όπως το μέγιστο μήκος 500 μ. που μπορούσαν να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, η υποχρεωτική ζώνη 100 μ. ελεύθερης πρόσβασης, η ελεύθερη ζώνη ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη μετακίνηση των κολυμβητών. Επίσης, αφαιρέθηκαν οι σαφείς αναφορές για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες.

Αποκλείει τους μικρούς υγροτόπους και μικρές λίμνες από το νομικό καθεστώς προστασίας.

Επιτρέπει την παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, διευκολύνει το μπάζωμα και τη δημιουργία μόνιμων κατασκευών. Καταργεί την υποχρέωση παράκτιας ζώνης προκειμένου να εγκριθούν ιδιωτικά ή δημόσια αναπτυξιακά έργα. Προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Το Σύνταγμα παραβιάζεται και το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν προστατεύει, αλλά οδηγεί σε ξεπούλημα όσο-όσο των κοινόχρηστων πόρων.

Οι ακτές και οι θάλασσες πρέπει να προστατευθούν. Γι’ αυτό ζητάμε την άμεση απόσυρση του καταστροφικού αυτού νομοσχεδίου και καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να τονίσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Κυβέρνησης για ξεπούλημα και καταστροφή των παραλιών και του αιγιαλού, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση  (http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692) του Υπουργείου.
   
Για την Οικολογική Κίνηση Δράμας        
   ο Πρόεδρος
Νταγλής Σταύρος