16 Μαΐ 2014

Ομιλία του επικεφαλής της Κοινωνικής Συμμαχίας και Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη

Είναι δύσκολο πια στη χώρα μας να εκφέρει κανείς λόγο μπροστά σε ανθρώπους που εκ προοιμίου μπορεί να τον απαξιώνουν ακόμη και να τον φοβούνται, γιατί τον ταυτίζουν με τον επικίνδυνο λαϊκισμό και τη δημαγωγία.


Όμως, όταν ο πολιτικός έχει ως όπλα του την αλήθεια και την ελευθερία και ως επαλήθευση του τα έργα, συναντά το νού και την καρδιά και του πιο δύσπιστου ακροατή.

Η Κοινωνική Συμμαχία γεννήθηκε με μοναδικό στόχο ο πολιτικός της λόγος να έχει ηθικό βάρος και να εκφράζει μόνο πράξεις. Δίχως αυτές μοιάζει με άδειο κέλυφος.

Όταν σμίξαμε δυνάμεις και δυνατότητες όλοι εμείς που πιστέψαμε στην Κοινωνική Συμμαχία ένα όνειρο είχαμε: να την κάνουμε μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη, να υπερβούμε τα κομματικά στερεότυπα και να προσφέρουμε τη σκληρή δουλειά μας σε κάθε σημείο του τόπου μας και σε κάθε πολίτη του.

Με τη βούληση και τη στήριξη καθενός από εσάς που μας εμπιστευτήκατε, το τολμήσαμε. Δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια αλλά «χαλεπά τα καλά» έλεγαν οι παλιοί. Όλα τα καλά δύσκολα. Εμείς αναμετρηθήκαμε με τα δύσκολα και τα καταφέραμε, γιατί ξέρουμε ότι χωρίς δυσκολίες δεν υπάρχει αγώνας.

Κρατήσαμε την αξιοπρέπεια μας και ένα βαρύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και μείναμε συνεπείς στις θέσεις μας. Γι’ αυτό και μπορούμε να κοιτάμε απευθείας στα μάτια τον καθένα από εσάς.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήσαμε την Κοινωνική Συμμαχία δεν είχαμε την πρόθεση ούτε να αντιγράψουμε, ούτε να εξαρτηθούμε, ούτε να αγκιστρωθούμε στο παρελθόν, από ανασφάλεια που τη δημιουργεί η αστάθεια του παρόντος ή από φόβο του τον γεννά η αβεβαιότητα του μέλλοντος.

Η αντιγραφή θα μας μετέτρεπε σε κακέκτυπο της Αθήνας. Και μεις δεν θέλαμε τον τόπο μας, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κακέκτυπο.
Τη θέλαμε πρωτότυπη σε ιδέες και δράσεις, αρχέτυπο και πρότυπο.
Χωρίς μεγάλες ιδέες δε μπορούν να γίνουν ούτε καν μικρά έργα.

Η εξάρτηση, η όποια εξάρτηση από στείρα πολιτικά κέντρα αποφάσεων, θα περιόριζε το ψυχικό σθένος, το δυναμισμό μας, την αξιοπρέπεια και την ελευθεροστομία μας και θα μας παραμόρφωνε σε φερέφωνα.

Και η εμμονή στο παρελθόν θα μας εμπόδιζε να ξεπεράσουμε τον κομματισμό και την φιλαρχία και να δώσουμε στην κοινωνική συμμαχία τον χαρακτήρα και την ποιότητα που το ίδιο της το όνομα εκφράζει.

Κοινωνική σημαίνει συμμετοχική αφού κοινωνώ σημαίνει μετέχω και μετέχω θα πει δρω γιατί μόνο έτσι υπάρχω και όχι απλώς διαρκώ. Συμμαχία σημαίνει σύμπραξη στη μάχη, σύμπραξη πολιτών που αρνούνται την απραξία, πολιτών άριστών.

Στην Κοινωνική Συμμαχία σεβόμαστε τις έννοιες και της κοινωνίας και της συμμαχίας. Γι’ αυτό η παράταξη μας πραγμάτωσε τη βούληση των πολιτών – τη βούληση ΣΑΣ.

Άνοιγμα στις δικές σας ιδέες και επιθυμίες, συνεργασία, συνδυασμό δυνάμεων απέναντι στα προβλήματα με μια και μόνο ξεκάθαρη επιδίωξη: να λύσουμε τα προβλήματα, να απαλύνουμε τον πόνο της κοινωνίας, να γεννηθεί ξανά η ελπίδα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο θεσμός που εκπροσωπούμε σήμερα είναι νεοσύστατος, ένας θεσμός στον οποίο η κεντρική εξουσία άτολμα και με υπαναχωρήσεις εκχώρησε ένα μικρό μέρος των αρμοδιοτήτων της.

Κατορθώσαμε όμως με γνώση, συνέπεια, ήθος και προτεραιότητα στον άνθρωπο, να στηρίξουμε το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Θα σταθώ ιδιαίτερα στη σταθερή αναπτυξιακή μας πολιτική που η κοινωνική συμμαχία εφάρμοσε και θα εξακολουθήσει αμετακίνητα να εφαρμόζει. Και δω μιλούν τα ίδια τα έργα του παρελθόντος και ο καθαρός σχεδιασμός για το μέλλον.

Καταστήσαμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων, αναδεικνύοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη γεωπολιτική της θέσης. Συνεχίζουμε να αναζητούμε νέους δρόμους και νέες δραστηριότητες καθιστώντας πλεονέκτημα τη για άλλους, μειονεκτική γεωγραφική μας θέση.

Προσπαθήσαμε σε μια πολύ δύσκολη για την Ελλάδα οικονομική συγκυρία να χρησιμοποιούσαμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά αναπτυξιακά εργαλεία , κυρίως μέσα από ευρωπαϊκούς αλλά και τους περιορισμένους εθνικούς πόρους. Δεν αφήσαμε τίποτε ανεκμετάλλευτο, φροντίσαμε να αποκτήσουμε ετοιμότητα μελετών και σήμερα είμαστε πρωτοπόροι στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Λάβαμε υπόψη μας για την ανάπτυξη της περιφέρειας όλους τους παραγωγικούς τομείς: την αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό.

Αναλύσαμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, προσμετρώντας τη γεωγραφική μας θέση, το ανάγλυφο, αλλά και το καθεστώς των σημερινών διευρωπαϊκών σχέσεων, και διαπιστώσαμε ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να αποκτήσει η περιοχή μας στον τομέα των διεθνών μεταφορών.

Η εξωστρέφεια της Α.Μ.Θ. στα Βαλκάνια και την Ευρώπη έγκειται στην απόλυτη ανάδειξη της ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων και κομβική περιοχή ενεργειακών δικτύων φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραθέτω σειρά έργων, από τα σπουδαιότερης σημασίας που υλοποιήσαμε ανά Περιφερειακή Ενότητα

Έβρος

Βελτίωση Ε.Ο. Νο 2 Αλεξ/πολη – Απαλός
Λιμενικές υποδομές Αλεξ/πολης
Ανέγερση δημοτικού Σχολείου Απαλού
Κατασκευή μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων Νέου Ιωακείμιου Γηροκομείου
Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου Καπνομάγαζου
Κατασκευή γέφυρας Ερυθροποτάμου
Ολοκλήρωση του οδικού τμήματος Μάνδρα – Ψαθάδες
Κάθετος άξονας Αρδάνιο – Μάνδρα
Περιφερειακή αλεξ/πολης
Βελτίωση Ε.Ο. Κόμαρα – Ελιά
Βελτίωση Ε.Ο. Διδυμότειχο – Πύθιο
Περιφερειακή Καμαριώτισσας Σαμοθράκη
Αναστήλωση του Κάστρου Σαμοθράκης
Αναστήλωση του Ιερού των μεγάλων θεών

Ροδόπη

Διασύνδεση ΒΙΠΕ Κομοτηνής με την Εγνατία οδό
Δημοτικό σχολείο Ιάσμου – προσθήκη αιθουσών στο Γυμνάσιο – Λύκειο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Προμήθεια εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δ.Π.Θ.
Ασφαλτόστρωση Ραγάδας – Δαρμένης – Εσοχής – Κέχρου – Χλόης
Κατασκευή νέας πτέρυγας του 3ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κομοτηνής
Διαμόρφωση βυζαντινού τείχους
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο 2ο Λύκειο Κομοτηνής
Γηροκομείο Κομοτηνής
Επέκταση ΧΥΤΑ Κομοτηνής
Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Δήμου Μαρώνειας
Αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Ξάνθη

Γέφυρα Πηγαδίων - Πολυσίτου
Αποκατάσταση αλευρόμυλου στα Άβδηρα
Βιολογικός Μύκης
Διευθέτηση χειμάρρου ¨Εχίνου
Κατασκευή κτιρίου μονάδας ανοικτής φροντίδας ηλικιωμένων Ι.Μ. Ξάνθης και Περιθεωρίου
Διευθέτηση κοίτης χειμάρρου Κοσύνθου
Αναστήλωση φρουραρχείου Ξάνθης – οικία Χατζηδάκη
Βελτίωση Ε.Ο. 7 μέχρι Άβατο
Ανέγερση σχολής Πολιτικών Μηχανικών
Παραλιακή αναβάθμιση οδών Μυρωδάτου

Καβάλα

Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θάσου
Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Καλλιράχης Θάσου
Μαρίνα στα Λιμενάρια
Κατασκευή πλωτών εγκαταστάσεων στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας
Βρεφονηπιακός σταθμός Λυσιμάχου
Μεγάλη λέσχη
Αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού
Υπογείωση αρδευτικής διώρυγας Χρυσούπολης
Αρδευτικά δίκτυα δυτικής πεδιάδας Νέστου
Κατασκευή μονάδας ανοικτής φροντίδας ηλικιωμένων

Δράμα

Παράκαμψη Νευροκοπίου
Κλειστό γυμναστήριο Βώλακα
Βελτίωση Ε.Ο. Δράμας – Σιδηρόνερου – Δασικού χωριού
Ανέγερση Κ.Η.Φ.Η. Δήμου Δράμας
Κατασκευή τριών στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑΜΕΑ
Δημιουργία υποδμών φιλοξενίας ειδικών ομάδων για περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Δήμο Παρανεστίου
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον οικισμό Μικρόπολη Δήμου Προσοτσάνης
Παράκαμψη Δράμας
Βιολογικός καθαρισμός στον Κάτω Θόλο Παρανεστίου
Πολυδύναμο ιατρείο Δοξάτου
Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριγμάτων

Όσο για τον προγραμματισμό και τη μεθόδευση ενεργειών:

Α) Σκοπεύουμε να επενδύουμε συνεχώς βελτιώνοντας τις υποδομές, το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, το σιδηρόδρομο, τα αεροδρόμια.

Β) Για να μειώσουμε την ανεργία, για να δώσουμε ελπίδα οφείλουμε να σχεδιάσουμε προγράμματα και δράσεις στη βάση της εκμετάλλευσης και της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας. Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι η κρίση έχει χτυπήσει ανηλεώς την Ελλάδα ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την ΑΜΘ λογω λανθασμένων αναπτυξιακών/επενδυτικών επιλογών κατά το παρελθόν. Εμείς όμως έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε κίνητρα και ευκαιρίες για την επανεκκίνηση της παραγωγής.
   
Κυρίες και Κύριοι

Υπάρχει το πρόβλημα της μη εκχώρησης εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης προς την περιφέρεια, κρίσιμων αρμοδιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, θα πρέπει να συνεχίσουν δυναμικότερα τη διεκδίκηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Δεν είναι δυνατόν, οι περιφέρειες να αποκλείονται από χρήσιμα, κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Κοινωνικό Ταμείο, σήμερα μάλιστα που η ανέχεια, λόγω της ύφεσης, οδηγεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην φτώχεια και στο κοινωνικό περιθώριο. Ειδικά για την Περιφέρεια μας, η απευθείας πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μας έδινε τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.
Με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, θα μπορέσουμε να ασκήσουμε ουσιαστικές πολιτικές σε όλους τους τομείς των παραγωγικών δραστηριοτήτων και όχι απλά να καλούμαστε να εφαρμόζουμε αποσπασματικές πολιτικές και προγράμματα απαλλαγμένες από ασφυκτικούς κρατικούς ελέγχους και εγκρίσεις από όργανα και πρόσωπα που δεν έχουν γνώση των χαρακτηριστικών της περιοχής μας, που σχεδιάζουν για εμάς – χωρίς ΕΜΑΣ!

Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Αντίπαλος μας είναι η κρίση και τα προβλήματα που δημιούργησε και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.
Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, τείναμε χέρι συνεργασίας προς όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, προσπαθήσαμε να συνθέσουμε απόψεις και να δώσουμε λύσεις όπου ήταν εφικτό.

Δε βλέπουμε ως αντιπάλους τους συνυποψήφιους μας. Όσο για την κρίση η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο θυμός και η λαϊκή οργή μόνο.

Η απάντηση στην κρίση συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

Αξιοποίηση και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και του πλούτου του τόπου μας
Αλλαγή του παραγωγικού προτύπου
Ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη

Βλέπουμε την κρίση όχι ως το τέλος μιας εποχής αλλά ως το γέννημα μας νέας πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, ζωτικό χώρο αποκτούν μόνο εκείνοι που τολμούν, που προετοιμάζονται, που αφουγκράζονται και αξιοποιούν την ανάγκη για μια συλλογική λειτουργία, που κεφαλαιοποιούν την εμπειρία και τη συνέπεια τους, δουλεύοντας σκληρά για μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, με ενιαία περιφερειακή συνείδηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Αν για κάτι είμαστε απόλυτα περήφανοι αυτό είναι χωρίς αμφιβολία η κοινωνική συνοχή που έχουμε πετύχει, ως ενεργά μέλη μιας δραστήριας κοινωνίας, ως συνάνθρωπο μιας περιοχής ιδιαίτερης.

Πράγματι, η περιφέρεια μας είναι ξεχωριστή, είναι ενιαία αλλά και πολύχρωμη. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της φυσικά χαρακτηριστικά αλλά και τη δική της φυσιογνωμία, συνήθειες, νοοτροπία, παράδοση.

Αυτές τις ιδιαιτερότητες τις αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και θαυμασμό. Ξέρουμε ότι στην ποικιλία οφείλεται όλο το ενδιαφέρον και η γοητεία της κοινωνικής ζωής.

Δεν αγνοούμε φυσικά πως κάθε κομμάτι της περιφέρειας μας έχει τα δικά του προβλήματα και τις αγωνίες του, που προσπαθούμε επικοινωνώντας άμεσα με τους ανθρώπους να τα αμβλύνουμε.

Νιώθουμε την περιφέρεια μας σα μια εκτεταμένη οικογένεια. Τα μέλη της διαφέρουν ιδεολογικά, σε εμπειρίες και στάση ζωής. Όμως έχουν ένα κοινό παρανομαστή: την αγάπη για αυτή την οικογένεια, τις αξίες και το πνεύμα του «ανήκειν».

Συλλογικότητα και ομαδικό πνεύμα, ισότητα αλλά και αξία στην ατομικότητα και το διαφορετικό. Μονάδα και ομάδα σε γόνιμη συνύπαρξη.

Με αυτό το πνεύμα, το ανθρωποκεντρικό, εργαζόμαστε για την εξάλειψη των κοινωνικών διαφορών από όπου και αν αυτές προέρχονται. Για εμάς ο πολίτης και οι ανάγκες του αποτελούν το κέντρο της πολιτικής μας.

Η δράση μας ήταν, είναι και θα παραμείνει βαθιά ανθρωποκεντρική.

Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και προσαρμόζουμε την πολιτική μας ώστε τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς μας να διαχέονται σε ολόκληρη την περιφέρεια, στο σύνολο των πολιτών.

Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με όλους του συμπολίτες μας τα προηγούμενα χρόνια είναι στιβαρή και μόνιμη και δεν την διαταράσσουν ούτε πρόσκαιρα κομματικά ποσοστά, ούτε κούφια λόγια και υποσχέσεις άλλων χωρίς αντίκρισμα.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες μου, είμαι κοντά σας πολλά χρόνια σε τιμητικές και απαιτητικές θέσεις που η εμπιστοσύνης σας μου προσέφερε και ένιωσα καλά και την κούραση και την δυσπιστία σας απέναντι στα λόγια.

«Έπεα πτερέοντα»… Λόγια Φτερωτά, πίστευε ένας σοφός μας πρόγονος.

Μας άφησε παρακαταθήκη μια απλή και γι’ αυτό μεγάλη αλήθεια, που όμως τη λησμονούμε. Τα λόγια χάνονται τα έργα μένουν μόνο και επαληθεύουν τον άνθρωπο.

Εμπνέουν, καθοδηγούν, στηρίζουν και γράφουν την ιστορία τους στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Σε αυτό το σημείο και για τα δικά μου έργα θα μου επιτρέψετε να πω κάτι από καρδιάς, αφού χωρίς αυτήν ο λόγος είναι κενός και τα έργα ψυχρά και επίφοβα.

Η επόμενη πενταετής θητεία δεν θα είναι απλώς διαχειριστική. Θα είναι χρόνια σκληρής δουλειάς, διεκδίκησης, ανάληψης πρωτοβουλιών, δημιουργίας, υλοποίησης έργου.

Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, τα έργα με καθόριζαν. Στην καρέκλα του αντινομάρχη, του νομάρχη, του Περιφερειάρχη δεν κάθισα απλά.
Μπορώ να πω ότι δεν κάθισα καθόλου. Δεν είχα ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση.

Ήμουν και θα είμαι πάντα κοντά στους συμπολίτες μου και στα προβλήματα τους.

Ίσως δε μπόρεσα να δώσω πάντα λύσεις αν και προσπάθησα σε όλες τις περιπτώσεις. Ήμουν όμως πάντα εκεί.

Κοντά στου συμπολίτες μου αγρότες που έχασαν τη σοδειά τους από καιρικά φαινόμενα ή άλλες αιτίες.

Κοντά στους συμπολίτες μου κτηνοτρόφους που έχασαν ή κινδύνευσαν να χάσουν το κοπάδι τους από ζωονόσους.

Κοντά στον εργαζόμενο, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όταν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα τους στην εργασία.

Κοντά στο μικρομεσαίο έμπορο, επαγγελματία, επιχειρηματία, όταν η γραφειοκρατία και η αναλγησία της κεντρικής διοίκησης τους πρόσφερε λουκέτα αντί για ευκαιρίες να δημιουργήσουν.

Ήμουν και θα είμαι κοντά στον κάθε συμπολίτη μου, είτε κατοικεί στο Νευροκόπι Δράμας, είτε στο Τρίγωνο του Έβρου.

Έτσι έμαθα να κτίζω της σχέση μου με το συνάνθρωπο μέσα από τα βιώματα και την επαφή. Όχι με τη θεωρία ούτε ως απλός θεατής.

Και έτσι έμαθα να ξεχωρίζω τον πολιτικό από τον πολιτικάντη. Ο πολιτικάντης αγωνιά και αγωνίζεται να εξασφαλίσει μόνο τις ερχόμενες εκλογές. Ο πολιτικός μάχεται να εξασφαλίσει τις ερχόμενες γενιές.

Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες που είναι σήμερα εδώ και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της κοινωνικής συμμαχίας μοιράζονται μαζί μου το ίδιο ενδιαφέρον για τις ερχόμενες γενιές.

Σε αυτές ανήκουν τα παιδιά μας όπως και τα παιδιά σας. Και το τελευταίο που θα ήθελα και εγώ και οι συνεργάτες μου στην κοινωνική συμμαχία είναι να μην τα απογοητεύσουμε.

Το πρώτο που με όλη μας τη ψυχή ποθούμε είναι να τους προσφέρουμε έδαφος στον τόπο μας, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για να ριζώσουν και να καρπίσουν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες τους.

Έχουμε τη σιγουριά ότι με τη δική σας αγάπη και με τη δική σας συναίνεση θα τα καταφέρουμε. Όχι σε ένα μακρινό μέλλον.

Από την επόμενη Κυριακή!
Αυτή τη νίκη της αφιερώνω
Στους άξιους περιφερειακούς συμβούλους
Στους συνεργάτες και φίλους μου
Στον κόσμο
Στη νέα γενιά.