16 Μαΐ 2014

Πρότζεκτ Δράμα 2020: Ερωτηματικά και θαυμαστικά (του Δημήτρη Αθηνάκη)

Κάθε μέρα αναρωτιόμαστε. Τι θα γίνει με το ένα, τι θα γίνει με το άλλο, τι θα γίνει με το παράλλο. Εντάξει, προφανώς και είναι λογικό να πέφτουν τα ερωτηματικά και οι αγωνίες σαν τα αλεξίπτωτα της ΟΥΝΡΑ από τον ουρανό.
Ας δούμε όμως, για μια φορά, για πρώτη φορά, τις λέξεις που διατυπώνουμε δίχως ερωτηματικό. Ας βάλουμε ένα θαυμαστικό. Ας ανοίξουμε μάτια-μύτη-στόμα-μυαλό, κι ας εκπλαγούμε ― ας αφεθούμε στην έκπληξη και στην κατάπληξη.


Το Πρότζεκτ Δράμα 2020 επενδύει στην έκπληξη. Στο καινούργιο που είναι, μαζί, νέο. Στο μέλλον. Εκεί μπροστά, όπου πέφτουν οι εκπλήξεις με τ’ αλεξίπτωτα του κύβου μας. Διαλέξαμε για σύμβολο τον κύβο, το τέλειο αυτό γεωμετρικό σχήμα, για να πάψουμε να κάνουμε κύκλους και ημιολοκληρωμένα τετράγωνα ― για να πάψουμε να κάνουμε τρύπες στο νερό.
           
Αλλά, κι έτσι, συνεχίζουν να πέφτουν βροχή τα ερωτηματικά ― είναι πολύ δύσπιστος ο κόσμος, δεν δέχεται εύκολα το ανείδωτο ως τώρα. Το καινούργιο δημιουργεί απορίες και το νέο καχυποψία. Λογικό ― μάθαμε ως σήμερα να στηριζόμαστε στα καλά μας στερεότυπα. Μάθαμε να οδηγούμαστε από τον έξωθεν πολιτισμό δίχως να ορίζουμε για τα καλά τον μέσα μας.
           
Τι θα λέγατε, λοιπόν, να ξεχνούσαμε, για μια Κυριακή και πέντε χρόνια, ό,τι μάθαμε ώς αυτήν τη στιγμή και να δοκιμάζαμε να δούμε την πόλη μας αλλιώς; Ας δώσουμε, που λέτε, την ευκαιρία στους ανθρώπους που άθελά τους στο παρελθόν δημιουργούσαν κι έχτιζαν, με σκληρή δουλειά, την ταυτότητα της Δράμας και που ήρθαν τώρα να το κάνουν θεσμικά και ηθελημένα. Χωρίς ερωτηματικά ― και δίχως σκουριασμένες βεβαιότητες όμως.
           
Η ομάδα Πρότζεκτ Δράμα 2020 είναι μία δυναμική παρέα που θέλει να βλέπει την ανάπτυξη της πόλης μας ως μια διαδικασία όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία και μαζί οικοδομούν τη νέα ταυτότητα.

Και τι θα πει νέα ταυτότητα; Τίποτα τρομακτικό. Θα πει απλώς ότι θέλουμε να σκορπίσουμε στην πόλη τη χαρά τού να είσαι πολίτης της, οικοδεσπότης, κομμάτι ενός οργανισμού που δεν σταματά να προσφέρει, να χτίζει, να αποδέχεται, να συμμετέχει, να μαθαίνει, να μαθαίνεται. Να χρησιμοποιεί τα πάντα, αλλά να μην εκμεταλλεύεται τίποτα ― και κανέναν.

Δεν είμαστε οι απόλυτοι ανθρωπιστές, οι εξ ουρανού σωτήρες και μάγοι. Έχουμε όρεξη όμως να έχουμε... όρεξη. Το Πρότζεκτ Δράμα 2020 είναι μια κίνηση που παίρνει ενέργεια από το μέλλον και τη μεταφέρει ως δουλειά στο παρόν. Δεν έχει μαγικό ραβδί, δεν έχει έτοιμες λύσεις από βιβλία με οδηγίες χρήσεως και ατζέντες με τηλέφωνα γνωστών και μη εξαιρετέων.

Η δημοτική μας κίνηση ενσωματώνει στο δικό της δυναμικό τις ιδέες για μια Δράμα ορεξάτη, ανοιχτή, διαφορετική, που δεν θα βλέπει με μισό μάτι το ξένο, το άλλο, το παράξενο, ό,τι κι αν είναι αυτό κάθε φορά.

Ξέρετε, το διαφορετικό, το άλλο, το ξένο είναι τέτοιο γιατί εμείς το κατατάσσουμε σε νόρμες που ξαφνικά κι απρόσμενα ―άκριτα ίσως― φορέσαμε και βγήκαμε στην αγορά. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να αναθεωρούσαμε ό,τι έχουμε παραδεχτεί ως σήμερα και να δυναμώσουμε λιγάκι τη φωνή του αδοκίμαστου, του όμορφου, του άλλου;

Είμαστε σίγουροι ότι το ερωτηματικό της τελευταίας πρότασης την Κυριακή που μας έρχεται θα γίνει θαυμαστικό. Ελάτε να το γράψουμε μαζί.

Δημήτρης Αθηνάκης
υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας
Πρότζεκτ Δράμα 2020

Δημήτρης Αθηνάκης: concept developer – επιμελητής εκδόσεων – μεταφραστής

Ο Δημήτρης Aθηνάκης γεννήθηκε στη Δράμα το 1981. Από το 2000, ζει μεταξύ Δράμας και Αθήνας. Σπούδασε κοινωνική θεολογία, φιλοσοφία και φιλοσοφία της επιστήμης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Άμστερνταμ.
Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια γύρω από την ιστορία και τη θεωρία του κινηματογράφου, τη φιλοσοφία, τη θεωρία της λογοτεχνίας και τα social media. 

Εργάζεται στον χώρο των λογοτεχνικών εκδόσεων ως επιμελητής, μεταφραστής, κριτικός λογοτεχνίας, καθώς και στις δημόσιες σχέσεις, την επικοινωνία και τα new media.

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: «Δωμάτιο μικρών διακοπών: ένα ποίημα μικρού μήκους και άλλα πλάνα» (εκδ. Κέδρος, 2012) και «χωρίσεμεις» (εκδ. Κοινωνία των (δε)κάτων, 2009).

Σήμερα, εργάζεται περισσότερο στον χώρο του art and cultural management ως concept developer, με έμφαση στα social media και τους νέους τρόπους επικοινωνίας.

Ασχολείται με τη φωτογραφία συνθέτοντας μικρά πρότζεκτ, και με τη μουσική ως ραδιοφωνικός παραγωγός.

Διατηρεί με την Αγγελική Ζερβού τη στήλη «Shoegazing City» στο popaganda.gr, ερευνώντας τον αστικό χώρο. Από το 2013, συμμετέχει στη δημιουργική ομάδα medianeras.