18 Σεπ 2013

Μελέτη του Πανεπιστημίου «Έρασμος» του Ρότερνταμ για την «Ονειρούπολη»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΕΝ» στο οποίο η Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α συμμετέχει ως εταίρος το Πανεπιστήμιο «Έρασμος» του Ρότερνταμ υλοποίησε μια μελέτη για το κυρίαρχο πολιτιστικό γεγονός της Δράμας την «Ονειρούπολη».


Το πρόγραμμα  Διακρατικής Συνεργασίας INTERREG4C με τίτλο «ZEN: Zero-Impact Cultural Heritage Event Network» (ΖΕΝ: Ευρωπαϊκό Δίκτυο που ενδιαφέρεται για τη διοργάνωση Δράσεων με μηδενική επιβάρυνση στο περιβάλλον) υλοποιείται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ με κύριο στόχο να γίνει μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο να επικεντρωθούν περισσότερο στην ποιότητα των προτάσεων και δράσεων μέσα από μια έρευνα για τον τρόπο που εκδηλώσεις αυτές δεν θα έχουν αρνητική επιβάρυνση στο περιβάλλον.    

Το σημαντικότερο όμως, είναι οι μελέτες και έρευνες που θα ξεκινήσουν για τον τρόπο με τον οποίο  μπορεί η Ονειρούπολη – κι ένα δεύτερο φεστιβάλ του Δήμου – να αποκτήσει οικολογικές ευαισθησίες και να εφαρμοστούν  πρακτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
           
Η μελέτη του Πανεπιστημίου «Έρασμος» του Ρότερνταμ έγινε με στοιχεία που συνέλεξαν στελέχη του σε επίσκεψη που έκαναν στη Δράμα. Για μια εβδομάδα περιόδευσαν την πόλη μας και είχαν μια σειρά συναντήσεων με άτομα που σχετίζονται άμεσα με το φεστιβάλ της «Ονειρούπολη» αλλά ακόμη και με απλούς πολίτες για να καταγράψουν την άποψη της κοινής γνώμης για το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής μας.  Οι απόψεις καταγράφηκαν σε εξειδικευμένα ερωτηματολόγιο τα οποία επεξεργάστηκαν στο Πανεπιστήμιο κι έβγαλαν τα συμπεράσματα για βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποκτήσει η «Ονειρούπολη» ένα πιο οικολογικό πρόσωπο.
     
 Έχει υπολογιστεί πως σε ένα φεστιβάλ 40.000 επισκεπτών για μια εβδομάδα εάν αλλάξουμε μόνο τα υλικά συσκευασίας σε πωλητές φαγητού και τροφίμων (πιάτα, πιρούνια, ποτήρια, κλπ) με οικολογικά υλικά συσκευασίας τότε με την ανακύκλωσή τους γλυτώνουμε 30% σε ποσότητα σκουπιδιών που πηγαίνει στις χωματερές. Η Ονειρούπολη δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και κρατάει πάνω από μήνα. Επομένως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στο θέμα της ανακύκλωσης.

Το κυρίαρχο στοιχείο της μελέτης είναι πως η «Ονειρούπολη» έχει φτάσει σε ένα αποκορύφωμα οργανωτικής ετοιμασίας και μπορεί να πορευτεί για τα επόμενα χρόνια με το σχήμα με το οποίο υλοποιείται τα τελευταία χρόνια. Όμως, για την καλύτερη επιτυχία της και για την απρόσκοπτη συνέχεια της εκδήλωσης θα πρέπει να γίνουν βήματα που θα προσδώσουν στην εκδήλωση ένα «θρύλο». Δηλαδή, η «Ονειρούπολη» πρέπει να αποκτήσει μια «ιστορία» η οποία θα τη συνδέει τόσο με το παρελθόν της, την ιστορική διαδρομή της πόλης μας και τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, όσο όμως και με τις μελλοντικές ανάγκες που έχουν τέτοιου είδους μεγάλες εκδηλώσεις για να μπορέσουν να αποφύγουν το γιγαντισμό, να αποκτήσουν ένα κυρίαρχο στίγμα για την περιφέρεια, τη χώρα, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό που εκδηλώνεται με τέτοιου είδους φεστιβάλ από άλλες πόλεις.

Υπενθυμίζεται πως εταίροι  του προγράμματος ΖΕΝ είναι :

Sviluppumbria –Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία για την Οικονομία και την προβολής της Περιφέρειας της Ούμπρια της Ιταλίας με έδρα την πόλη της Περούτζα.
Δήμος της Περούτζια
ΔΕΚΠΟΤΑ
Δήμος του Σιγκούλτα (Λιθουανία)
Πανεπιστήμειο του Ανατολικού Λονδίνου
Εκκολαπτήριο Επιχειρήσεων του Γκότσε Ντέλτσεφ
Αναπτυξιακό Κέντρο της Μούρσκα Σομποτά (Σλοβενία)
Περιφέρεια της Εξτρεμαδούρας ( Ισπανία)
Πανεπιστήμιο «Ερασμος» του Ρότερνταμ
Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοανατολικής Περιφέρειας – Ρωμανία
Περιφέρεια Πόουι – ΗΒ