16 Μαΐ 2013

Ερώτηση για το νερό της Νικήσιανης


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Χρήστος Καραγιαννίδης κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την παρακάτω ερώτηση:


Την Τετάρτη 8 Μαΐου του 2013 εκδόθηκε από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας απαγόρευση κατανάλωσης νερού στις κοινότητες Νικησιανής, Γεωργιανής και Άγιου Χριστοφόρου λόγω υψηλής περιεκτικότητας αρσενικού στο νερό. 

Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια είχε προηγηθεί η έκδοση οδηγίας από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να μη καταναλώνεται το νερό των περιοχών αυτών από βρέφη και παιδιά. 

Παρ όλα αυτά και μετά την επίσημη απαγόρευση ο Δήμος Παγγαίου, όσο και η ΔΕΥΑ δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν την προμήθεια καθαρού νερού ούτε να εγγυηθούν για την μελλοντική επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων της περιοχής πήραν την απόφαση να διανέμουν καθημερινά εμφιαλωμένο νερό στους μαθητές των σχολείων και των νηπιαγωγείων της αναλαμβάνοντας αποκλειστικά το συνολικό κόστος της διανομής.

Επειδή λοιπόν η διάθεση νερού μολυσμένου με αρσενικό συνιστά μία τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία
Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Α. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να λάβουν έτσι ώστε να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των κατοίκων των περιοχών σε καθαρό ποιοτικό νερό;
Β.  Πότε περίπου αναμένεται να έχει επιλυθεί το πρόβλημα;

Ο/η ερώτων/ώσα  Βουλευτής/τρια
Χρήστος Καραγιαννίδης
Διώτη Ηρώ