24 Νοε 2011

Οι νυχτερινοί επισκέπτες των βράχων του Έβρου

Ορνιθολόγοι από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των όρνεων στο νομό Έβρου. Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου ήταν μια ωραία μέρα στο δάσος της Δαδιάς. Είχε ηλιοφάνεια και τέλεια ορατότητα χωρίς να φυσάει. Ιδανική μέρα για παρατηρήσεις. Βούλγαροι και Έλληνες ορνιθολόγοι στήθηκαν με τα τηλεσκόπιά τους απέναντι από διάφορα βράχια που συνήθως κουρνιάζουν τα Όρνια και περίμεναν.


Περίπου τρεις ώρες πριν το σούρουπο άρχισαν να καταγράφουν τους πρώτους επισκέπτες που κατέφθαναν για να κουρνιάσουν και να περάσουν τη νύχτα τους...»

Άρχισε να σκοτεινιάζει κι έπεφτε σιγά-σιγά η παγωνιά. Όταν βράδιασε ήταν ώρα να γυρίσουν. Άλλοι στάθηκαν περισσότερο τυχεροί καταφέρνοντας να εντοπίσουν και να καταγράψουν αρκετά όρνια και άλλοι όχι, κυκλώνοντας επί 3 ώρες βράχια σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων για να καταγράψουν μόλις ένα ή δύο.

Ο φετινός απολογισμός έληξε με 206 καταγεγραμμένα πουλιά, το μεγαλύτερο αριθμό που έχει έως τώρα καταγραφεί. Ανάμεσά τους και μαρκαρισμένα άτομα από Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Τα Όρνια προτιμούν να κουρνιάζουν στα βράχια που φωλιάζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ σε βράχια που χρησιμοποιούσαν για φώλιασμα προηγούμενα χρόνια και τώρα τα έχουν εγκαταλείψει, συνήθως δεν κουρνιάζουν. Με τη βοήθεια της ετήσιας παρακολούθησης των φωλιών τους, μπορούμε να γνωρίζουμε αυτές τις θέσεις.

Ένας Σέρβος επισκέπτης στην ταΐστρα της Δαδιάς 

Γνωρίζουμε ότι στην οροσειρά της Ροδόπης, στο ελληνικό και βουλγαρικό μέρος, τα όρνια μετακινούνται για να βρουν τη τροφή τους σε μια μεγάλη περιοχή που για την ελληνική πλευρά ορίζεται από τον Έβρο έως το Νέστο και πολλές φορές και δυτικότερα. Σε αυτά προστίθενται και ανώριμα όρνια από άλλες βαλκανικές χώρες όπως Κροατία, Σερβία, FYROM κ.α. που ταξιδεύουν μακριά από τις αποικίες που γεννήθηκαν έως ότου ωριμάσουν σεξουαλικά για να ζευγαρώσουν, συνήθως στο 4ο-5ο έτος της ηλικίας τους. Οι μετακινήσεις των Όρνιων στη Βαλκανική χερσόνησο είναι καταγεγραμμένες με τη βοήθεια της δακτυλίωσης των πουλιών και της τηλεμετρίας.

Η κοινή διασυνοριακή καταγραφή στους χώρους κουρνιάσματος οργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρία (BSPB-BirdLife Int.) και σε αυτή την κοινή προσπάθεια που στόχο έχει να μετρήσουμε το σύνολο των Όρνιων στη Ροδόπη, συμμετέχουν πολλές οργανώσεις (WWF Ελλάς, ΕΟΕ, Green Balkans, FWFF κλπ).

Η ομάδα του WWF Ελλάς καταγράφει κάθε χρόνο τα όρνια που αναπαράγονται στο Εθνικό Πάρκο του δάσους Δαδιάς, καθώς και εκείνα που αναπαράγονται στην Κίρκη και τους Άγιους Θεοδώρους.


Πηγή: WWF action - alexpolisonline.blogspot.com
Πέτρος Μπαμπάκας