7 Δεκ 2012

Έκθεση Φωτογραφίας "Natura Nobilis" του Κώστα Βιδάκη


Ο δεσμός με τη Φύση δεν είναι απλώς τρόπος φυγής ή μέσο ικανοποίησης αισθητικών ή άλλων αναγκών.

Οφείλεται κυρίως σε μια παρόρμηση για βιωματική προσπέλαση του κώδικα της ζωής και σωματική βίωση των βαθμών συγγένειας με ό,τι μας περιέχει, έμψυχο ή άψυχο. 

Από την άλλη μεριά, δεν είναι απολύτως βέβαιο αν μια σειρά φωτογραφικών αποτυπώσεων μπορεί να εκπληρώσει «μυητικό» ρόλο και να συμβάλει αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση αυτής της ισχυρής αλλά λανθάνουσας παρόρμησης. 

Ωστόσο, όταν η φωτογραφία δεν έχει μόνο τοπιογραφική πρόθεση ούτε αποσκοπεί μηχανικά στην ωραιοποίηση του Ωραίου, το οποίο δεν συμβαδίζει σχεδόν ποτέ με το εύληπτο και το καθησυχαστικό και το αναμενόμενο, τότε μπορεί ίσως να λειτουργήσει σαν ένα οπτικό κίνητρο για τη βίωση της γενετικής σχέσης που μας συνδέει με τη Φύση τον ευγενή μας πρόγονο και προδομένο απόγονο.

Κώστας Βιδάκης

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΝΑΤURA NOBILIS» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΚΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο Σ.Φ.Γ.Τ. ΣΤΟΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΑΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ :
Σάββατο (8/12) & Κυριακή (9/12) : 11.00-14.00 & 18.00-22.00
Καθημερινές : 18.00 - 22.00

ΕΓΚΑΙΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (7/12) και ώρα 20.00

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΚΗ

Γεννήθηκε το 1967 στη Γερμανία, έζησε στη Θεσσαλονίκη και φοίτησε στο Τμήμα Δασοπονίας Δράμας του Τ.Ε.Ι. Καβάλας. Οι δασοπονικές του σπουδές στη Δράμα τον ώθησαν να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στη φωτογραφία για τη μελέτη και αποτύπωση της φύσης. Πρώτος καρπός αυτής του της ενασχόλησης ήταν η φωτογραφική κάλυψη του λευκώματος του αείμνηστου καθηγητή Θεόδωρου Αραμπατζή Αγριολούλουδα του Παρθένου Δάσους της Δράμας (1996) και του βιβλίου του ίδιου συγγραφέα Θάμνοι και Δέντρα στην Ελλάδα (τόμος 1ος: 1998). Η επαφή του με το ανεξερεύνητο και απροσδόκητο δραμινό τοπίο είχε ως αποτέλεσμα το φωτογραφικό λεύκωμα Δράμα: Ορεία Κρύσταλλος (2003), στο οποίο συμπεριέλαβε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πλούσιας δραμινής του εμπειρίας. Αυτή η εμπειρία έχει αποτυπωθεί και σε δεκάδες άλλα έντυπα που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς από φορείς της Δράμας και χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή της πόλης και του νομού.

Είναι μόνιμο στέλεχος (Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό) του Τ.Ε.Ι. Καβάλας σε θέματα δασικής και λιβαδικής οικολογίας και δασικής βοτανικής.

Συμμετέχει σε προγράμματα τοπικών φορέων, οι οποίοι σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα (Α.Π.Θ., Τ.Ε.Ι. Κοζάνης, Καβάλας κ.ά.) έχουν αναλάβει την επιστημονική και φωτογραφική καταγραφή της χλωρίδας διαφόρων περιοχών. Το 2011 ολοκλήρωσε τη φωτογραφική αποτύπωση του μεγαλύτερου μέρους της χλωρίδας του όρους Γράμμου για το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Μέχρι σήμερα η φωτογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί στα βιβλία Αισθητική Τοπίου (2006, 22007) και Τοπία της πεδινής και ορεινής Δράμας (2008), Ψυχανθή της Βόρειας Ελλάδας (2007) και Παξοί. Φυτοπροσωπογραφία (2009).

Από τα πιο πρόσφατα βιβλία του, σε συνεργασία με το φωτογράφο φύσης Νίκο Πέτρου, είναι τα λευκώματα Χρώματα του νερού (2008) και Χρώματα του δάσους – Ροδόπη (2009). Το 2012, επίσης, εκδόθηκε με φωτογραφίες του και κείμενα των Σπύρου Τσιφτσή και Γιάννη Τσιριπίδη, το λεύκωμα Ορχιδέες του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης που περιγράφει τα είδη που απαντώνται στην περιοχή, αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και εργασίας στο πεδίο.

Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Σιγγιρίδου και έχει δύο παιδιά.