12 Οκτ 2012

Δράμα: 1η ελληνική εξαγωγή ροδιού


Στην 1η ελληνική εξαγωγή ροδιού από το 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προχώρησε η καθετοποιημένη ελληνική μονάδα ροδιού, ο ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας.


Οι 1000 έλληνες παραγωγοί-μέλη του ΑΣΟΠ άρχισαν από πέρυσι-πρώτη παραγωγική χρονιά για τα 10.000 στρέμματα του ΑΣΟΠ- να παραδίδουν τα ρόδια στην Ομάδα Παραγωγών της συνεταιριστικής επιχείρησης.

Καθώς χρόνο με το χρόνο οι 500.000 ροδιές του ΑΣΟΠ θα αποδίδουν ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή, το 2015 αναμένεται η κορύφωση στην παραγωγή ροδιών, καθώς προβλέπεται μια απόδοση της τάξης των 20.000.000 κιλών.

Το 2011 η παραγωγή του ΑΣΟΠ έφθασε τα 300.000 κιλά ροδιών, ενώ φέτος θα  αγγίξει τα 3.000.000 κιλά, με προοπτική το 2013 τα 6.000.000 κιλά.

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός του ΑΣΟΠ, με σχέση  κατανομής των τελικών προϊόντων (νωπού επιτραπέζιου ροδιού και του χυμού) σε εξωτερικό 90% και εγχώρια αγορά 10%, διασφαλίζει αφενός μεν την εύρυθμη οικονομικά  λειτουργία και βιωσιμότητα της συνεταιριστικής επιχείρησης, αφετέρου δε επιτρέπει την συνεχή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών  υποδομών του.

Το 2011 «Το Ελληνικό Ρόδι» του ΑΣΟΠ βρίσκεται ήδη στις αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας, Νορβηγίας,της Λευκορωσίας, της Ρωσίας.

Στην ελληνική αγορά «Το Ελληνικό Ρόδι» θα βρίσκεται σε όλα τα ράφια της μικρής και μεγάλης αγοράς.

Η καινοτομία και η έρευνα αποτελούν βασικές συνιστώσες στο στρατηγικό  πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΣΟΠ.

Με την νέα παραγωγή χυμού στις  20 Οκτωβρίου (πάντα 100% φυσικός, χωρίς συντηρητικά, χωρίς οποιαδήποτε πρόσθετα, όχι συμπυκνωμένος) ο ΑΣΟΠ θα κυκλοφορήσει στην αγορά 10 νέους κωδικούς με βάση τον φυσικό χυμό ροδιού.

Οι νέοι κωδικοί του ΑΣΟΠ (σπυρί ροδιού, κουραμπιές με ρόδι, λικέρ με ρόδι, μαρμελάδα με ρόδι, ροδόξυδο, μπισκότο cookies  με ρόδι, λουκούμι με ρόδι, γρεναδίνη, καραμέλα ρόδι, κρασί με ρόδι) θα αποτελέσουν το «καλάθι του ΑΣΟΠ».

Παράλληλα σχεδιάζεται στο πλαίσιο της ανταλλακτικής οικονομίας στην οικογένεια των 1000 παραγωγών-μελών «η παλέτα του ΑΣΟΠ», που θα περιλαμβάνει προϊόντα παραγωγής των μελών του ΑΣΟΠ.

Ήδη ο ΑΣΟΠ υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) με αντικείμενο Ανάπτυξη Μεθόδου Παραγωγής Προϊόντων Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας  από Απόβλητα Μονάδας Επεξεργασίας Ροδιού και Εκμετάλλευση των Στερεών Αποβλήτων, ενώ σύντομα σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα υλοποιηθεί ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο την καλλιέργεια της ροδιάς.

 Τέλος 1000 στρέμματα του ΑΣΟΠ βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο βιολογικής γεωργίας.

Το 2013 αναμένεται να παραχθούν 1.000.000 κιλά βιολογικά ρόδια και συνακόλουθα 500.000 λίτρα βιολογικού ελληνικού χυμού ροδιού.