6 Σεπ 2012

Προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών στην Ξάνθη


Η σχολική χρονιά στην Ξάνθη αναμένεται να ξεκινήσει με προβλήματα, καθώς το ΚΤΕΛ Ξάνθης, αρνείται να συνεχίσει τη μεταφορά εάν δεν εξοφληθούν οι οφειλές παλαιότερων χρόνων και εφόσον τεθεί σε ισχύ η νέα μείωση των απολαβών των μεταφορών κατά 17%.


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ξάνθης, την Τετάρτη, οι ανεξόφλητες οφειλές του κράτους προς το ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών ανέρχονται στο 1.285.000 ευρώ, μέρος το οποίου ζητείται από τα ΚΤΕΛ να καταβληθεί άμεσα, ώστε να συνεχίσουν τη μεταφορά των μαθητών και φέτος.

Παράλληλα το ΚΤΕΛ ζητά να διευκρινιστεί από πλευράς του Υπουργείου εάν θα τους επιβληθεί νέα μείωση κατά 17% στις απολαβές τους, όπως έχει διαμηνυθεί, καθώς όπως υπενθυμίζεται ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση μειωμένη κατά 21% για το έτος 2011-2012. «Συνυπολογίζοντας τα λειτουργικά μας έξοδα εάν αθροιστικά κληθούμε φέτος να υπογράψουμε συμβάσεις μειωμένες κατά 38% τότε είναι σίγουρο ότι θα αδυνατούμε να προχωρήσουμε στη μεταφορά των μαθητών» υπογράμμισε ο κος Θεμιστοκλής Γεωργιάδης, πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ξάνθης.

Διαφορετικό είναι το καθεστώς που διέπει τις συμβάσεις των ΚΤΕΛ ανά την Περιφέρεια ΑΜΘ, αφού το ΚΤΕΛ Ροδόπης δεν έχει υποστεί μείωση, όπως τα ΚΤΕΛ Ξάνθης και Έβρου, ενώ οι συμβάσεις των ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας βρίσκονται τελείως στο αέρα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μεταφορά με μείωση του 38% και το ΚΤΕΛ Ροδόπης με μείωση μόλις 15% ή 20%. Πόσο μάλλον όταν βάσει του ανάγλυφου του νομού μας αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε χωριά στα οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν δρομολόγια αλλά δεν πάει ούτε ελικόπτερο. Αναγκαζόμαστε να στέλνουμε καθημερινά 70 λεωφορεία σε 70 διαφορετικούς προορισμούς» σημειώνει ο κος Γεωργιάδης.

Ήδη εκπρόσωποι των ΚΤΕΛ και των Ταξί της Περιφέρειας ΑΜΘ πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κο Άρη Γιαννακίδη ζητώντας επιτακτικά την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, ή έστω μέρος αυτών, ενός παράλληλα απαίτησαν συνάντηση με τον κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη ώστε να διευκρινιστούν οι γκρίζες πτυχές του νέου καθεστώτος.