Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011, στο Ξενοδοχείο Astir Egnatia στην Αλεξανδρούπολη, ημερίδα με την προεδρία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Γεωργίας Νικολάου Μαυρανεζούλη.
Θέμα της ημερίδας: «Αναπτυξιακός σχεδιασμός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και πορεία υλοποίησης Ε.Π “Μακεδονία –Θράκη” 2007-2013». Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του Έβρου, φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Μετά το τέλος της ημερίδας ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Στα πλαίσια της συνεργατικότητας που έχουν προσδιοριστεί μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης του ΕΣΠΑ, είπαμε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα όλοι οι τελικοί δικαιούχοι θα προσδιορίζουμε την εξέλιξη του προγράμματος. Όπως έχω πει θα υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο συνεργατικότητας και όσοι αποκλίνουν από το χρονοδιάγραμμα που έχουμε συναποφασίσει τότε θα υπάρξουν κι απεντάξεις των έργων. Έχουμε θεσμική υποχρέωση και ηθική ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας μια σειρά από αναπτυξιακούς στόχους που έχουν ιεραρχηθεί, έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από τις τοπικές κοινωνίες και τα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα, την στιγμή που έχουν τρόπο χρηματοδότησης, (drama-tika.blogspot.com) έχουμε υποχρέωση να τα τρέξουμε και να τα υλοποιήσουμε. Επίσης, έχει προκύψει ενόψει και της προπαρασκευής, όχι μόνο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αλλά και της ερχομένης, να δούμε μια σειρά από έργα «σημαίες» ανά Περιφερειακή Ενότητα. Είναι αυτά τα έργα που θα προσδώσουν την προστιθέμενη αξία και το κοινωνικό οικονομικό πλεόνασμα. Να αρχίσει λοιπόν κατ’ αρχήν ο ορισμός της ταυτότητας τους, η επωνυμία τους, τα έργα δηλαδή αυτά πως λέγονται, τι προϋπολογισμό έχουν και να γίνουν οι απαραίτητες ωριμάνσεις, κυρίως οι εκπονήσεις των μελετών, για να υπάρχει μια καλή προετοιμασία ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου (drama-tika.blogspot.com).
Όπως λοιπόν το Εθνικό κράτος κάνει σχεδιασμό έτσι έχουμε υποχρέωση κι εμείς σε περιφερειακό επίπεδο να αναδεικνύουμε όλα εκείνα τα αναπτυξιακά έργα που θα προσδώσουν την αναπτυξιακή κινητικότητα στην Περιφέρεια μας. Όταν λέμε έργα «σημαίας», εννοούμε το Λιμάνι και οι συνδυασμένες μεταφορές του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, (drama-tika.blogspot.com) και μια σειρά παρεμφερή έργα που αγκαλιάζουν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας.
Υπάρχει πράγματι ένας περιφερειακός σχεδιασμός, υπάρχει η αναπτυξιακή ταυτότητα, και προσπαθούμε μέσα από ένα δομημένο και σχηματοποιημένο πλαίσιο να δημιουργήσουμε όλη εκείνη την απαραίτητη αναπτυξιακή προοπτική, ούτως ώστε όταν η χώρα ανατάξει αναπτυξιακά, η Περιφέρεια μας να μπορεί να έχει την δική της εξελικτική πορεία».
Σε ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι για την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με αρμόδια υπουργεία είπε:
«Είχαμε διάφορες συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία. Θεωρώ ότι ήταν σημαντική η συνεργασία και η παρουσία όλων των Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συνεπικουρούμενη από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να δούμε το θέμα του επανασχεδιασμού και τις αναθεωρήσεις του “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”. (drama-tika.blogspot.com) Σ’ ότι αφορά τον Έβρο, απ’ ότι γνωστοποιήθηκε, δυστυχώς πέρα από κάποιες εντάξεις σε επίπεδο χαρτιών, που δεν είχαν όμως κανένα αντίκρισμα, δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ για την περιοχή του Έβρου.
Θεωρώ λοιπόν ότι ήμουν, και έτσι έπρεπε να ήμουν, επικριτικός και στηλιτευτικός γι’ αυτό τον διαχρονικό εμπαιγμό. Προτείναμε μια σειρά από έργα τα οποία αφενός καλύπτουν ανάγκες του πρωτογενή τομέα, κυρίως όμως έχουν μια πολύ καλή ωριμότητα, έτσι ώστε από την στιγμή της ένταξης να υπάρξει άμεσα η διαδικασία της δημοπράτησης τους. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα, αυτό διαμηνύθηκε, αυτό συναποφασίσαμε, θα έχουμε έργα τα οποία το Υπουργείο θα αξιολογήσει, μετά από συνεργασία μαζί μας ως προς την ιεράρχηση, και θα προβεί στην ένταξη τους.
Δυστυχώς, στο πρόγραμμα της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπου υπήρχε μία πρόβλεψη των 195 εκατ. ευρώ για έργα, μόνο έργα 28 εκατ. ευρώ είχαν ωριμότητα να τρέξουν οι εκταμιεύσεις και να υλοποιηθούν. Τα υπόλοιπα που δεν έχουν ωριμότητα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ένταξης στην καινούργια προγραμματική περίοδο. Εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτήν την προγραμματική περίοδο και θα εντάξουμε έργα που μπορούν άμεσα να τρέξουν.
Επίσης, είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ξυνίδη, με γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του εν λόγω υπουργείου, και με αντικείμενο της συζήτησης το παρεμπόριο. Αποφασίσθηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα περιορίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλανίζει και ταλαιπωρεί όλη τη (drama-tika.blogspot.com) διασυνοριακή περιοχή της Περιφέρειάς μας, από τον Έβρο μέχρι τη Δράμα. Το πρόβλημα έχει πάρει τη μορφή μάστιγας. Αυτό που θέλουμε να πούμε σ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις που κάναμε, είναι ότι θα υπάρξουν σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις, κυρίως η ενεργοποίηση μηχανισμών και η στελέχωσή τους στην διασυνοριακή περιοχή, σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε το πρόβλημα στους μεθοριακούς σταθμούς, δηλαδή στους χώρους εισόδου προς τη χώρα μας.
Αναλήφθηκε, επίσης, από μέρους μου μια πρωτοβουλία, σε συνεργασία βέβαια με όλον τον πολιτικό κόσμο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, σε κοινή σύσκεψη με τον επιμελητηριακό κόσμο, ότι θα πρέπει η διεκδίκηση μας να έχει συλλογική έκφραση. Γιατί εμφανίσθηκαν φαινόμενα να διαφοροποιηθεί η Θράκη από την Ανατολική Μακεδονία. Νομίζω ότι αυτό που προέχει και θα πρέπει να εναρμονισθούμε με τη νέα αυτοδιοικητική αναδόμηση, με την καλλικρατική μορφή, ότι οποιαδήποτε διεκδίκηση θα πρέπει να έχει ταυτότητα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».
Αποστείλαμε λοιπόν ένα έγγραφο προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Βενιζέλο που ζητάμε να τρέξει η εκταμίευση του 12% η οποία καθυστερεί από το Β’ εξάμηνο του 2008 και κυρίως με νομοθετική πρωτοβουλία να προχωρήσει η διαδικασία του συμψηφισμού γνωρίζοντας ότι στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας είναι δύσκολα να τρέξουν οι εκταμιεύσεις από εθνικούς πόρους.
Ζητήσαμε λοιπόν ένα πάγιο αίτημα του επιμελητηριακού κόσμου και των επιχειρήσεων να γίνουν συμψηφισμοί των υποχρεώσεων και των οφειλών προς το δημόσιο.
Επίσης έχω στείλει επιστολή προς τους περιφερειάρχες όλης της χώρας να αναληφθεί μια κοινή πρωτοβουλία, κάτι παρόμοιο κάναμε με τα ταξί, να σμίξουμε με τα συλλογικά όργανα των επιχειρήσεων σε μια κοινή συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Βενιζέλο. Η πρωτοβουλία αυτή θα αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τις εγγυήσεις, καθώς επίσης, αυτό που ζητάει και η χώρα από την Ε.Ε., την επιμήκυνση χρεών, γιατί σ’ αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS, περνούν πάρα πολύ δύσκολες στιγμές.
Ο συνάδελφος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, που εκτελεί χρέη προέδρου του οργάνου μας, ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτή η πρωτοβουλία θα τελεσφορήσει».
Το πρόγραμμα των ημερίδων στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες έχει ως εξής:
- Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011 στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη ημερίδα στο Ξενοδοχείο ΚΟΥΡΟΣ (2Ο χλμ. Εθνικής Οδού Δράμας - Καβάλας) στη Δράμα.
- Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:30 π.μ., στο Ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ (Ερυθρού Σταυρού 32) στην Καβάλα.
- Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 στις 09:00 π.μ., στο Ξενοδοχείο Elisso XENIA (Βας. Σοφίας 9) στην Ξάνθη.
- Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011 στις 09:00 π.μ., στο Ξενοδοχείο ARCADIA (πλησίον Πανεπιστημιούπολης) στην Κομοτηνή.
Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου