3 Μαΐ 2012

Γνωρίστε τους υποψηφίους - Συνέντευξη στο Drama-tika : Άννα Μαρία Νταϊλάκη Νέα Δημοκρατία


- Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της Δράμας;

Γιατί είμαι αγανακτισμένη! Με όλα αυτά που συμβαίνουν για μας, χωρίς εμάς. Και με όλους αυτούς που, για χρόνια ολόκληρα, δε μας έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό και τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία. 

Γιατί θέλω η Δράμα να πάει μπροστά. Και ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.


Έχω βαρεθεί να βλέπω τον τόπο να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. 

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι  δικηγόρος και δουλεύω σκληρά. Είμαι μέρος  της κοινωνίας και γνωρίζω  καλά τι γίνεται εκεί έξω. Έχω μάθει να είμαι αποτελεσματική. Αυτό θέλω να κάνω και για τη Δράμα. 

Εγώ γεννήθηκα στη Δράμα, εδώ μεγάλωσα, εδώ μεγαλώνω και τα παιδιά μου. Πονάω για τον τόπο αυτό. Θέλω να τον δω να προοδεύει. Και πιστεύω ότι, και με τη στήριξη των συμπατριωτών μου, μπορώ να συμβάλω σε αυτό.

- Πού στρέφετε τα βέλη για τη σημερινή κρίση; Οι πολίτες έχουν την ίδια ευθύνη; Το πελατειακό πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη;

Όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη, γίνεται ευάλωτος. Το σύστημα λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια, κρατώντας ακάλυπτες τις καθημερινές ανάγκες του κόσμου  για εργασία, υγεία, παιδεία, ασφάλεια. Έτσι τον έχει όμηρο, σε μια διαρκή προσπάθεια κάλυψης των βασικών αναγκών του, κάθε τρόπο. 

Ακόμη και τα αυτονόητα, πολλές φορές γίνονται αντικείμενο συνδιαλλαγής  των πολιτικών με τον κόσμο, συντηρώντας πελατειακές σχέσεις που εξαργυρώνονται με την ψήφο. Ασφαλώς, λοιπόν, και υπάρχουν ευθύνες.

Η κρίση, θεωρώ ότι είναι επίπλαστη, και δεν είναι πραγματική. Έτσι όμως βολεύει να την παρουσιάζουν. 

Δεν είμαι υπέρμαχος του «μαζί τα φάγαμε», γιατί σε ένα μεγάλο φαγοπότι, δεν τρώνε όλοι τα ίδια. Προσπάθησαν να κάνουν τον κόσμο συνένοχο, πετώντας ψίχουλα, τη στιγμή που άλλοι αυτοί έτρωγαν χαβιάρι με χρυσά μαχαιροπίρουνα.

- Όλοι οι Νομοί έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για το νομό Δράμας ποια πιστεύετε ότι είναι και πώς θα τα αξιοποιούσατε;

Η Δράμα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Με φυσική ομορφιά, με νερά, με βουνά, δάση και έναν εύφορο κάμπο. Και με τους υπέροχους  Δραμινούς που είναι εργατικοί και φιλόξενοι. Τι άλλο χρειάζεται ένας τόπος για να αναπτυχθεί; 

Με πολύ απλές κινήσεις θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τώρα που προκρίνεται η «πράσινη ανάπτυξη», οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αρκεί να θέσουμε τους στόχους. Θέλει δουλειά! Από όλους μας.

- Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, η ανεργία στο Νομό Δράμας, αντιμετωπίζεται και πώς;

Η ανεργία στη Δράμα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, γιατί δεν είναι τοπικό μόνο φαινόμενο. Ωστόσο, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα, και η Δράμα έχει όλες  τις δυνατότητες να το κάνει. Τα νέα παιδιά θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από τις ξεπερασμένες λογικές του βολέματος σε κάποια θέση στο Δημόσιο και να στραφούν σε τεχνικά επαγγέλματα. 

Επίσης θα πρέπει να αναδειχτούν ειδικότητες, οι οποίες έχουν και θα έχουν και τα επόμενα χρόνια μεγάλη απορροφητικότητα. Έτσι πλέον θα πρέπει να λειτουργεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Και προς Θεού, να σταματήσουν τα παιδιά  μας να φεύγουν έξω για να βρουν δουλειά!

- Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς προσωπικά, το φαινόμενο των μη νόμιμων μεταναστών; Τι προτείνετε;

Προσωπικά, είναι αντιληπτό ότι δεν μπορώ να αντιμετωπίσω το φαινόμενο των μη μόνιμων μεταναστών, γιατί πρόκειται για  ένα πολύ μεγάλο θέμα και πρόβλημα που αφορά ολόκληρη τη χώρα.

Σε καμία περίπτωση, δε θα δεχόμουν τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μη νόμιμων μεταναστών στην περιοχή μας. Η Δράμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Θα πρέπει να επιλεγούν περιοχές στις οποίες εισέρχονται οι λαθρομετανάστες, και από εκεί να επαναπροωθούνται όπου χρειάζεται. Είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί μιλώντας για μη νόμιμους μετανάστες, μιλάμε για ανθρώπους . Για ανθρώπους που υποφέρουν. 

Και επιτέλους, ας φυλάξουμε τα σύνορά μας όπως οφείλουμε στην πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους Δραμινούς.

Πάντα στη διάθεσή σας.
Άννα Μαρία Νταϊλάκη
Υποψήφια Βουλευτής Νομού Δράμας