30 Απρ 2012

Γνωρίστε τους υποψηφίους - Συνέντευξη στο Drama-tika : Λάζαρος Ζουρνατζής - ΠΑΣΟΚ

Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών της Δράμας;

Διότι πιστεύω ότι η Δράμα μπορεί να τα κάνει όλα από την αρχή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αξιολογηθεί άμεσα η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα. Όλα τα αναπτυξιακά έργα που υπάρχουν να ενταχθούν σε ένα συμφωνημένο αναπτυξιακό σχέδιο και στην συνέχεια το σχέδιο αυτό να συμπληρωθεί με τα αναγκαία μεγάλα έργα πνοής. Χρειάζεται να δρομολογηθεί η άμεση υλοποίηση ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα κατέθεσα πριν πέντε χρόνια. 


Αυτό το πρόγραμμα προέβλεπε την δημιουργία 2000 θέσεων εργασίας. Ήταν πεντάμηνης διάρκειας κοστολογημένο, με φορέα διαχείρησης. Αποτελούσε σύγχρονη απάντηση στο πρόβλημα της ύφεσης στην τοπική οικονομίας και την αναθέρμανση της τοπικής αγοράς. Επαγγελματίας πολιτικός δεν υπήρξα ούτε στο παρελθόν, πόσο μάλλον τώρα. Πρόταση και άποψη έχω για να φύγει ο τόπος μου από το τέλμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Για αυτό ακριβώς το λόγο ζητάω την ψήφο των δραμινών.

Πού στρέφετε τα βέλη για τη σημερινή κρίση; Οι πολίτες έχουν την ίδια ευθύνη; Το πελατειακό πολιτικό σύστημα φέρει ευθύνη;

Η ευθύνη καταλογίζεται στο αναποτελεσματικό, πελατειακό πολιτικό σύστημα. Αυτό το σύστημα εξέθρεψε μια σειρά από πολιτικές παθογένειες και στρεβλώσεις στην λειτουργία του κράτους. Για τον λόγο αυτόν η σχέση πολιτικού και πολίτη κατέληξε να είναι πελατειακή και η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης γραφειοκρατική και κατά περίπτωση διεφθαρμένη.

Όλοι οι Νομοί έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για το νομό Δράμας ποια πιστεύετε ότι είναι και πως θα τα αξιοποιούσατε;

Η Δράμα είναι ένα από τους δέκα μεγαλύτερους σε έκταση και πλούτο σε φυσικούς πόρους, νομούς σε όλη την Ελλάδα. Ο ορεινός όγκος της είναι μοναδικός. Έχω μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για αυτήν την δωρεά της φύσης. Τα μάρμαρα, τα νερά, τα δάση, οι βοσκότοποι, η μοναδική βιοποικιλότητα και το ωραιότατο ανάγλυφο αποτελούν τα προικώα του νομού. Έχω παρουσιάσει στον δραμινό λαό στο πρόσφατο παρελθόν ένα πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης. Το πλαίσιο αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Όλα αυτά μπορουν να αξιοποιηθούν. Μπορεί σήμερα εθνικοί χρηματικοί πόροι να μην υπάρχουν, όμως οι πόροι του ΕΣΠΑ μας περιμένουν. Όταν ζητάς χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, πρέπει να ξέρεις τι έχεις τι σου λείπουν και ποιες είναι οι προτεραιότητες σου και βέβαια το πρόβλημα της άρσης της απομόνωσης έπρεπε να είχε λυθεί χθες. Κάθετος άξονας Δράμας – Καβάλας πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα. Όταν γνωρίζεις τότε μπορείς.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, η ανεργία στο Νομό Δράμας ... αντιμετωπίζεται και πώς;

Η ανεργεία είναι το κοινωνικό αποτέλεσμα του μεγάλου ελλείματος της ανάπτυξης που συνοδεύει τον νομό μας. Όπως προανέφερα κοινοτικοί πόροι υπάρχουν. Φυσικούς πόρους και αναπτυξιακές δυνατότητες διαθέτει η περιοχή μας. Με ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα επενδύσεων έντασης εργασίας και ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Πώς θα αντιμετωπίζατε εσείς προσωπικά, το φαινόμενο των μη νόμιμων μεταναστών; Τι προτείνετε;

Η νόμιμη μετανάστευση στη ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε μια αναγκαία και χρήσιμη πρακτική. Βοήθησε στην παγκόσμια κοινωνική ισορροπία και την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη. Με τους νόμιμους μετανάστες δεν έχω πρόβλημα. Με τους παράνομους μετανάστες έχω πρόβλημα. Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι και μεγάλο και επείγον. Έχει εθνικό, ευρωπαικό και παγκόσμιο χαρακτήρα. Θα έπρεπε οι ελληνικές κυβερνήσεις να αναζητήσουν λύσεις σε επίπεδο ΕΕ (χρηματικοί πόροι και διοικητικές ρυθμίσεις), αλλά και σε επίπεδο χώρας να είχαν πάρει τα αναγκαία εκείνα μέτρα, ώστε να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία και προπάντων να αμυνθεί η ελληνική οικονομία.