Εναλλακτικές δομές πληρωμής προϊόντων και υπηρεσιών προσπαθούν να δημιουργήσουν τα μέλη του «Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας», που υποκατέστησαν το ευρώ με την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, εκατοντάδες Βολιώτες έχουν ήδη γίνει μέλη και έχουν πάρει στα χέρια τους κουπόνια ΤΕΜ, τα οποία καταγράφονται σε ηλεκτρονικό δίκτυο συναλλαγών.
Με την εγγραφή του κάθε μέλος πιστώνεται με 300 ΤΕΜ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μονάδα έχει «κλειδωμένη» ισοτιμία με το ευρώ στο ένα προς ένα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τη λειτουργία της παράλληλης αυτής «οικονομίας» οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι έχουν λύσει, σε ένα βαθμό, το πρόβλημα ρευστότητας που μαστίζει την ελληνική οικονομία αφού δεν πληρώνουν με χρήματα, αλλά, απλώς, ανταλλάσσουν προϊόντα.
Το κίνημα μάλιστα σταδιακά αναπτύσσεται και ανάλογα δίκτυα έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην Πιερία, τα Χανιά, τη Λέσβο, την Ιεράπετρα, τη Ροδόπη και το Ηράκλειο.
Στον Βόλο τονίζουν πως το βασικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου συστήματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν τόκοι, ανατοκισμοί και τοκογλυφία».
Η λειτουργία του στην πραγματικότητα στηρίζεται στο γεγονός ότι όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του δικτύου να μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα γι’ αυτές, να αναζητήσει υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.
Ταυτόχρονα, όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες και μπορούν να συμμετέχουν.
Ήδη στα εγγεγραμμένα μέλη περιλαμβάνονται από επαγγελματίες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, αρτοποιοί και κρεοπώλες, έως καταστήματα ρούχων και τροφίμων, αλλά και γιατροί (μικροβιολόγοι, ουρολόγοι κ.ά.).
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές του βέβαια, υπάρχει ακόμα ανάγκη για περισσότερα μέλη από τον χώρο τον τροφίμων.
econews
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου