21 Απρ 2012

ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΠΑΛΙ ΦΑΓΑΜΕ ΠΟΡΤΑ

Συνολικά 37 τουριστικά έργα προϋπολογισμού 108,143 εκατ. έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη.


Επίσης σε δηλώσεις  του ο Υπουργός Τουρισμού σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μέσω του ΕΣΠΑ και στον τομέα του τουρισμού έγιναν επενδύσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες: τις υποδομές, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τις νέες τεχνολογίες και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως διευκρίνισε, σε επίπεδο υποδομών μέσω του ΕΟΤ και της ΕΤΑ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, η δημοπράτηση και η υλοποίηση σημαντικών έργων (μαρίνες, λιμένες, οικοτουριστικές διαδρομές, αξιοποίηση κτιριακών συγκροτημάτων ανάπλαση οικιστικών περιοχών). 

Όσο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα προγράμματα «Πράσινος Τουρισμός» και «Εναλλακτικός Τουρισμός» αναμένεται να αναβαθμίσουν το επίπεδο των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Μεταξύ των ενταγμένων έργων ξεχωρίζει ο εκσυγχρονισμός των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, προϋπολογισμού 15,7 εκατ. ευρώ, αλλά και έργα  αποκατάστασης του συγκροτήματος του Αχιλλείου στην Κέρκυρα, με εγκεκριμένη δαπάνη 14,47 εκατ. ευρώ, καθώς και του μουσείου ναυπηγικών ναυτικών τεχνών Αιγαίου στη Σάμο, ύψους 8 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής του δήμου Περάματος, το πάρκο οικοανάπτυξης ιαματικών πηγών Καϊάφα, η ανάπλαση των μονοπατιών γύρω από το μικρό θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και η αναβάθμιση του ενετικού λιμένα στο Ρέθυμνο. 

Ακόμα κονδύλι ύψους 1,74 εκατ. ευρώ προβλέπεται για τη μετεκπαίδευση των εργαζομένων και εποχικά ανέργων εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα. 

Επίσης εγκρίθηκε το έργο της αναβάθμισης, επέκτασης και αξιοποίησης του χιονοδρομικού κέντρου Τρία Πέντε Πηγάδια και υλοποίησης τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων στη Νάουσα.

Το έργο έχει στόχο να μετατρέψει το χιονοδρομικό κέντρο σε ένα σύγχρονο ορεινό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών, με επέκταση των διαθέσιμων δραστηριοτήτων, ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και υλοποίηση προπονητικού και αθλητικού κέντρου.

Ενώ συμβαίνουν αυτά σε άλλες περιοχές, στο νομό Δράμας και ειδικότερα σ’ ότι αφορά το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού η κατάσταση τα τελευταία χρόνια όχι απλά παραμένει στάσιμη, αλλά πάει από το κακό στο χειρότερο και φυσικά η τουριστική ανάπτυξη του νομού μας παραμένει όνειρο απατηλό. Κι όλα αυτά εξαιτίας της ολιγωρίας των τοπικών διοικούντων και της μη επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. 

Να σημειωθεί ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου 2011 υπεβλήθη αίτημα προς τα «Ελληνικά Τουριστικά ακίνητα» για παραχώρηση της έκτασης στην «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ- ΟΤΑ»  Τρεις μήνες μετά (15-12-2011) η απάντηση ήταν θετική, και ενάμιση μήνα μετά (30-1-2012) ζητείται η ανάκληση της παραχώρησης, η οποία και γίνεται δεκτή από το Υπουργείο Τουρισμού.

Δύο μήνες μετά (10-02-2012) ο Περιφερειάρχης  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο   ζήτησε να προστεθεί σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο  η παραχώρηση εδαφικής έκτασης μαζί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 732,576,50 τ.μ. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ταυτόχρονα, το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ ενέκρινε κατά πλειοψηφία κονδύλιο ύψους 300.000 ευρώ για έργα  ανάπτυξης στο  Χιονοδρομικό Κέντρο, απόφαση που δεν πέρασε από την Επίτροπο με το αιτιολογικό ότι  η οικονομοτεχνική μελέτη δεν ήταν σωστή και δεν έδινε περαιτέρω εξηγήσεις για την «αναπτυξιακή σκέψη» του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επίσης, ακόμα και σήμερα δεν έχει υπογραφεί από τον εξουσιοδοτημένο Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της εταιρείας «Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ΑΕ-ΟΤΑ» προκειμένου να παραχωρηθεί ο μηχανικός εξοπλισμός και να αποτελέσει πάγιο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας. Επόμενη συνεδρίαση της γενικής Συνέλευσης των μετόχων είναι προγραμματισμένη για τις 30 Απριλίου 2012.

Ενώ λοιπόν στη Δράμα αναζητούν ακόμη λύση σε θέματα που θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί εδώ και χρόνια, οκτώ περιφέρειες της χώρας μας που έχουν Χιονοδρομικές εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος ως μέσου αύξησης της ελκυστικότητας της Χώρας και των Περιφερειών ως τουριστικού προορισμού», κάτι που η Δράμα δεν έχει.
Για άλλη μια φορά περαστικά μας !

Θωμάς Μαργαρίτης
Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ.