30 Απρ 2012

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τη Δράμα; Συνέντευξη Χρήστος Αηδόνης

«Οι φωνές που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, από το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συν-ευθύνης, εντός του ευρώ, δεν βοηθούν την ηρεμία και την σταθερότητα του τόπου»

Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δράμας και τ. υφυπουργός Υγείας κ. Χρήστος Αηδόνης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο ραδιο9 και στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ.Σταυρόπουλου, μεταξύ άλλων, έκανε τις ακόλουθές τοποθετήσεις.


Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τη Δράμα;

«Η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας που αφορούν στην απασχόληση περίπου 1500 ατόμων, έδωσαν μια ανάσα αλλά όχι μόνιμη λύση. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει άμεσα να απορροφήσουμε όλους τους πόρους για την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων για την κατάρτιση και την απασχόληση. 

Αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να υπάρξουν ειδικά κίνητρα για Νομούς, όπως της Δράμας, που παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ανεργία. Θα πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Πιστεύω, πως την επόμενη περίοδο μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί, για να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ανεργίας, οφείλει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση πολιτικών.»

Πόσο εφικτή είναι μια συνεργασία επί της ουσίας για την επίλυση των προβλημάτων, αφού κανένα κόμμα από τα δυο κόμματα εξουσίας, όπως φαίνεται, δεν θα πάρει την αυτοδυναμία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. 

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τους δύο αρχηγούς αντί να συγκλίνουν, να κονταροχτυπιούνται και αντί να ενώνουν διχάζουν τον λαό.;

«Εκ των πραγμάτων το αποτέλεσμα των εκλογών θα μας οδηγήσει στην ανάγκη συνύπαρξης, κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει την ανάγκη της συνύπαρξης και αυτό είναι διάχυτο στο κόσμο. Θεωρώ ότι οι φωνές που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση δεν βοηθούν την ηρεμία και την σταθερότητα του τόπου.»

Τι δηλώνετε σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νίκου Παπανδρέου, αναφορικά με στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, και παρόλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια και μάλιστα στην πρώτη γραμμή.

Δεν μπορώ εγώ να κρίνω την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Στην πολιτική, το να διαπιστώνεις εκ των υστέρων και να καταρρίπτεις τέτοιου είδους ευθύνες δεν νομίζω ότι βοηθά.

Εκείνο που έχει ανάγκη η πολιτική, είναι να μπορείς να απαντάς τη στιγμή που χρειάζεται, και να λύνεις προβλήματα.

 Οι επιλογές των προσώπων και των υποψηφίων ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του αρχηγού, ο οποίος στη δεδομένη χρονική στιγμή έκανε τις επιλογές του.

Σε έναν αγώνα κανείς δεν περισσεύει, όλοι είμαστε χρήσιμοι στον εκλογικό αγώνα. Ο κόσμος είναι εκείνος που θα μας κατατάξει.

Τι απαντάτε στη δήλωση πρόταση της κ.Μπακογιάννη για  τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ελλάδος με την συμμετοχή των καλύτερων από όλα τα κόμματα, για να διαχειριστεί κατ΄ αποκλειστικότητα την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Είναι μια πρόταση που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει. Θεωρώ πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη όλο της το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό της κεφάλαιο. Υπό προϋποθέσεις προγραμματικών εθνικών συμφωνιών, πιθανά θα μπορούσε να συμβεί και αυτό.

Στην ερώτηση του κ. Βλαχογιάννη σχετικά με τη συγνώμη που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλος από τον Ελληνικό λαό:

Ο κ. Αηδόνης μεταξύ των άλλων ανέφερε:

" Οι ανέξοδες πολιτικές σκοπιμότητες δυστυχώς είναι κυρίαρχες.

O κ. Βενιζέλος έχει αποδείξει, πως είναι υπεύθυνος πολιτικός, είναι ειλικρινής και γνώστης της πραγματικής κατάστασης της χώρας.

Έχουμε διαπιστώσει και έχουμε αποδεχθεί τα λάθη, τις παραλήψεις και τις αστοχίες μας.

Έχουν ακουστεί πολλά για την «συγνώμη» του κ. Βενιζέλου. Εκείνο που ξέρω είναι πως η συγνώμη αποτελεί μια πολύ γενναία πράξη.

Η έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας δημιουργεί αμφισβήτηση του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν πρέπει να ακούμε τις σειρήνες.

Ο λαός αποστρέφεται τους πολιτικούς που τον εμπαίζουν, και έτσι κατακρίνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος παρουσιάζει μέτρα και παροχές που δεν έχει προτείνει ποτέ στο παρελθόν, όσο ήταν στην συγκυβέρνηση και εμφανίζεται στο εκλογικό σώμα ως ο καλός και συναισθηματικός πολιτικός με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται στους πολίτες ως πελάτες.

Απαιτείται να επιδείξουμε περισσότερη ευθύνη και να μην υποτιμούμε την νοημοσύνη του εκλογικού σώματος με την ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Η τακτική αυτή δε βοηθάει την επόμενη περίοδο διακυβέρνησης.

Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε μετά τις εκλογές, σε ένα σε ένα πρόγραμμα απόλυτα συμφωνημένο.»

Στην ερώτηση του κ. Βλαχογιάννη, αναφορικά με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Αηδόνης υπογράμμισε:

«Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε κάτι συγκεκριμένο, για να μην οδηγηθούμε σε μια ακόμα μεγάλη περιπέτεια. Αυτό είναι το πολιτικό πρόταγμα και το διακύβευμα των εκλογών. Τα 12,5 δις που πρέπει να εξοικονομηθούν, είναι προσυμφωνημένες δεσμεύσεις. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την επιμήκυνση της αποπληρωμής κατά δύο με τρία έτη. Πρότεινε κάτι συγκεκριμένο που είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Στο εθνικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης όχι μόνον δεν προβλέπονται νέοι φόροι αλλά προβλέπεται ακόμη και η σταδιακή αφαίρεση των ήδη επιβληθέντων έκτακτων φόρων.

Ο κ. Αηδόνης σημείωσε ακόμη, ότι οι οριζόντιες περικοπές αποτελούν παρελθόν και ότι δεν θα θιγούν περαιτέρω οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Προϋπόθεση για αυτό να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος. Στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε κινήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης  όπως η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2012, η οποία επέφερε  σημαντικές εισροές στον Προϋπολογισμό. Επιτακτική είναι η απαίτηση για την σύσταση ενιαίου μετώπου ευθύνης για ουσιαστικές πολιτικές.»

 Από το γραφείο τύπου
Χρήστου Αηδόνη
υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Δράμας