15 Μαρ 2012

Αποκατάσταση απολεσθέντος εισοδήματος από Έλληνες κατόχους ομολόγων του Δημοσίου

Αποκατάσταση απολεσθέντος εισοδήματος από Έλληνες κατόχους ομολόγων του Δημοσίου, Ερώτηση: Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: «Αποκατάσταση απολεσθέντος εισοδήματος από Έλληνες κατόχους ομολόγων του Δημοσίου»


Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύοντας στην αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους, αγόρασαν με τις οικονομίες τους ελληνικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

Πρόκειται για ιδιώτες αποταμιευτές που με ιδρώτα και στερήσεις ζωής κράτησαν τα λεφτά τους στην Ελλάδα.

Τώρα με τη διαδικασία του PSI κατά την εφαρμογή της ανταλλαγής των ομολόγων βλέπουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται.

Άνθρωποι απλοί που δούλεψαν στο εξωτερικό και έφεραν τις οικονομίες τους στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τώρα την ασυνέπεια και αναλγησία του Ελληνικού κράτους.

Το ζήτημα είναι σοβαρό.

Ένας Έλληνας που αγόρασε ομόλογα αξίας 100.000 ευρώ, μετά την εφαρμογή της ανταλλαγής ομολόγων, του μένουν μόνο 15.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 31.500 ευρώ θα τα πάρουν από 10 έως 30 χρόνια μετά.

Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας που αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δε θα πάρουν ποτέ τα χρήματά τους πίσω.

Για το λόγο αυτό αισθάνονται εξαπατημένοι και αδικημένοι.

Διαβάζουμε στον τύπο πως μπορεί να υπάρξει κάποια αποζημίωση με τη μορφή συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων.

Όμως εδώ μιλάμε για συνταξιούχους οι οποίοι με την πενιχρή σύνταξή τους είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο και δε χρωστούν τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκέφτεται το Υπουργείο Οικονομικών να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία;

2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών για τους νέους τίτλους που αφορούν το 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν, να παραμείνουν ως έχουν με λήξη 2013 - 2014;

3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου για το υπόλοιπο ποσό 85% από το φετινό Ε1 ή εναλλακτικά από αυτό της επόμενης χρονιάς να δηλώνεται κάθε χρονιά (με σκοπό την απόσβεση της ζημιάς σε 5 έτη) σε ξεχωριστό κωδικό ως παρακρατούμενος φόρος το 1/5 του 85% της αξίας κτίσης των ομολόγων έως αξίας 100.000 ευρώ, έτσι ώστε να συμψηφίζονται κάθε χρόνοι οι φορολογικές υποχρεώσεις και να αποδίδεται η διαφορά ως επιστροφή φόρου.


Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Μαργαρίτης Τζίμας
Βουλευτής Δράμας