29 Μαρ 2012

Ίσως τον Σεπτέμβριο το ΔΠΘ δεν ανοίξει!


ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Κατά τα 10% εκτιμάται πως θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων. 


Τα νούμερα δε βγαίνουν, είπε ο αντιπρύτανης, αναφερόμενος στο κούρεμα των αποθεματικών και στη μείωση του προϋπολογισμού.

Σε δραστική μείωση στον αριθμό των εισακτέων σε 80 πανεπιστημιακές σχολές θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο αριθμός των θέσεων για τους νέους φοιτητές με δυσκολία θα πλησιάσει τις 70.000.  Στο επίκεντρο της μείωσης των θέσεων θα βρεθούν σχολές, όπως οι στρατιωτικές, οι αστυνομικές, αλλά και σχολές όπως οι παιδαγωγικές, ιστορίας, φυσικής, χημείας, μαθηματικών, φιλολογίας, φιλοσοφίας, οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές της περιφέρειας και τα ξενόγλωσσα τμήματα. Το ίδιο θα ισχύει και για τμήματα των ΤΕΙ.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Η μείωση αφορά και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και υπολογίζεται στο 10% του αριθμού των εισακτέων. Και πέρσι, μειώθηκε ο αριθμός των πρωτοετών στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο η απαγόρευση των μεταγραφών, δημιούργησε την αίσθηση ότι αυξήθηκε. Ενδεικτικά αναφέρετε, ότι από τους νέους 4.000 φοιτητές οι 500 περίπου, έφευγαν με τις διαδικασίες των μεταγραφών. Αυτό σταμάτησε, άρα λοιπόν  αυξήθηκε και ο αριθμός των φοιτητών. Την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, το Πανεπιστήμιο πήρε 3.800 νέους φοιτητές, οι οποίοι στο σύνολο τους, έμειναν στα εδώ τμήματα, λόγω της αλλαγής στις διαδικασίες των μεταγραφών.

ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου, ζητά κάθε χρόνο μικρότερο αριθμό πρωτοετών, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν οι χιλιάδες νέοι. Αναφερόμενος στο θέμα, ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ  Γιώργος Κώστα, τόνισε ότι τα περισσότερα τμήματα, λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό σε σχέση με τις ανάγκες τους. Πολιτική του υπουργείου, συμπλήρωσε ο κ. Κώστα, είναι κάθε χρόνο να ζητάει τον αριθμό των εισακτέων που κάθε τμήμα επιθυμεί.

Οι προτάσεις κατατίθενται κάθε χρόνο και ποτέ σχεδόν δεν εισακούονται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τα γνωστά προβλήματα. Ακόμα όμως και με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά τα 10%, δε λύνονται τα προβλήματα χρηματοδότησης. Δεν υπάρχει λύση, είπε χαρακτηριστικά, ο αντιπρύτανης περιγράφοντας τα λειτουργικά ζητήματα που δημιουργεί η μείωση των κονδυλίων.  «Θεωρώ ότι το κράτος έχει πάρει την απόφαση, ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε με τα μισά από αυτά που παίρναμε πριν και αυτό είναι εις βάρος της ποιότητας». Στο ΔΠΘ, σημειώνεται ότι φοιτούν περίπου 23.000 φοιτητές, από τους οποίους οι 3.000 εκτιμάται ότι δεν κατοικούν στη Θράκη. 

ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Πέρα όμως από τη μείωση στο ποσό της χρηματοδότησης, το Πανεπιστήμιο, ήρθε αντιμέτωπο με το πρόσφατο κούρεμα, των χρημάτων που είχε επενδύσει στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτή η εξέλιξη, που ήρθε με το δεύτερο μνημόνιο, αμφισβητεί ακόμα και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, είπε ο κ. Κώστα, εξηγώντας, ότι από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου, διαθέσιμα σε ρευστό είναι μόνο το 20% και σε ομόλογα το 46%.  «Εάν χρειαστούμε αυτά τα χρήματα έχουμε σε ρευστό μέρος τους, ενώ εάν θέλουμε να τα κρατήσουμε σαν ομόλογα είναι 46% όπως μας ενημερώνουν οι οικονομικοί επιθεωρητές.

Τα χρήματα μας τα είχαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναγκαστικά, αλλά πέρασε ένας νόμος μέσα στον Φεβρουάριο που κανείς δεν τον πήρε χαμπάρι, που έλεγε ότι όλα τα πανεπιστήμια – νοσοκομεία που έχουν τα χρήματα τους υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τράπεζα χωρίς την έγκριση των δικαιούχων. Και σε αυτή την περίπτωση, λειτούργησε η λογική το κράτος τα δίνει – το κράτος τα παίρνει».

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που πλέον δεν μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό της. Τα αποθεματικά, όπως σημείωσε ο κ. Κώστα, προορίζονταν να καλύψουν έξοδα προηγούμενων ετών. Η μείωση έφερε τα πάνω κάτω και νέο πονοκέφαλο στη διοίκηση που θα κληθεί να αναζητήσει νέες λύσεις, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα πάγια έξοδα της.

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, λέει ότι η κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο. «Εγώ πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε», είπε χαρακτηριστικά αν και παραδέχθηκε ότι η άποψη αυτή είναι καταστροφολογική. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κώστα ομολόγησε ότι οι αριθμοί δε βγαίνουν και πως θα πρέπει ορισμένοι να μείνουν ακόμα και απλήρωτοι. Αναφερόμενος ειδικά στη μισθοδοσία, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν μειωθεί οι αποδοχές, ωστόσο ούτε αυτό θα αποφευχθεί.

«Είμαστε στα ειδικά μισθολόγια στα οποία θα επέλθουν αλλαγές τον Ιούνιο. Βέβαια το θέμα είναι αν έχουμε εμείς το δικαίωμα ως Πανεπιστήμιο, να πούμε ότι έχουμε 10 ευρώ και αυτά θα τα ξοδέψουμε. Όταν μας υποχρεώνουν να έχουμε συγκεκριμένες εργολαβίες, στην ουσία θα πρέπει να μας λένε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν έχουμε πρόβλημα ούτε σε αυτό, απλώς να μην υπάρχει η κοροϊδία του αυτοδιοίκητου».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ

Όσον αφορά στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Κώστα χαρακτήρισε τον νέο υπουργό Γιώργο Μπαμπινιώτη γνώστη του ελληνικού πανεπιστημίου. Μιλώντας για την  πρώην υπουργό, είπε πως απέτυχε ως υπουργός Παιδείας, αν και η ίδια πίστευε ότι έκανε τη μεγάλη τομή. «Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι άνθρωπος ο οποίος δουλεύει όλη του την ζωή στα πανεπιστήμια, υπήρξε πρύτανης και άρα πραγματικά ξέρει τα προβλήματα από μέσα.

Σε μια συνάντηση που είχαμε μόνο μαζί του, κατάλαβα και διαισθάνθηκα από τα λόγια του ότι πραγματικά ξέρει τα προβλήματα μας και προσπαθεί. Το ίδιο θεωρούσα και για την κ. Διαμαντοπούλου πριν από δύο χρόνια, οπότε μπορεί και πάλι να πέσω έξω», σημείωσε.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Με την 20ετή του πορεία, μέσα στο ΔΠΘ, ο Γιώργος Κώστα μίλησε για υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «μας αναγκάζουν να προσφέρουμε χαμηλότερη ποιότητα», ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κατά του ιδιωτικού πανεπιστημίου, εφόσον η δημόσια εκπαίδευση είναι ισχυρή. «Θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα δούμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συμφωνώ και στην ιδιωτική παιδεία αλλά θα πρέπει να υπάρχει καλή δημόσια παιδεία. Όταν στηρίξεις την δημόσια παιδεία και δίνεις την επιλογή σε κάποιον να σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, τότε μπορείς να δώσεις και την επιλογή σε κάποιον αντί να φεύγει στο εξωτερικό ή να κάνει κάτι άλλο, να πάει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναφερόμενος τέλος, στις πρυτανικές εκλογές, εκτίμησε ότι μετά και την τρίτη αναβολή τους, θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές. Είναι απαραίτητο να γίνουν είπε, δηλώνοντας υπέρ ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου για την παιδεία. Ο κ. Κώστα, συμφωνώντας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κώστα Ρέμελη, χαρακτήρισε, «γονατογράφημα» το νόμο, πλην όμως υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές.   «Δεν είναι αλάθητος, ο νόμος.  Αν διορθωθούν κάποια πράγματα τα οποία είναι λειτουργικά, θα πρέπει να προχωρήσει.

Δεν είναι θέμα αν συμφωνείς ή διαφωνείς, το θέμα είναι να μπορεί να λειτουργήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Φοβάμαι ότι με τον νόμο αυτό  δεν μπορεί να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Όμως με κάποιες διορθώσεις μπορεί να λειτουργήσει και θα έχει πολλούς υποστηρικτές, το θέμα είναι να γίνουν οι διορθώσεις για να είναι εφαρμόσιμος ο νόμος και να μπορούμε και εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας».

Πάντως ο τελικός αριθμός των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας θα ανακοινωθεί λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου και βέβαιο θεωρείται πως θα είναι ο μικρότερος της τελευταίας δεκαετίας.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αναστολή λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών των ΤΕΙ

Σε αναστολή λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών των ΤΕΙ την Πέμπτη και τη Παρασκευή και μήνυση κατά παντός υπευθύνου προχωρούν οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων όλης της χώρας. Διαμαρτύρονται για το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων τους μετά την ολοκλήρωση του PSI.

Οι πρόεδροι ζητούν άμεση υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012. Σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν με τον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη θα ζητήσουν έκτακτη επιχορήγηση.