22 Μαρ 2012

Μαργαρίτης Θωμάς : Η ενεργειακή κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΜΑΣ

-ΕΧΟΥΜΕ «ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ» ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Πάντοτε έλεγα ότι εκτός από τους πολιτικούς και την πολιτική τους, υπάρχουν και ενεργοί πολίτες που γνωρίζουν εξειδικευμένα τα πράγματα, που έχουν προτάσεις υλοποιήσιμες και εφικτές για την ανάδειξη της περιοχής μας. 


Πολίτες παράλληλα που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, αρκεί όσοι πολιτεύονται να τους πλησιάσουν και να τους δώσουν αξία, αλλά και το θάρρος της επικοινωνίας. 

Ανθρώπους που θέλουν να φανούν χρήσιμοι  στον τόπο τους,  που τον υπεραγαπούν και τους λυπεί η εικόνα του νομού μας, όπως διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να είναι χειρότερη σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Η ΚΡΙΣΗ ΟΜΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ «ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ» ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Ο «ΠΛΟΥΤΟΣ», ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗ.

Έτσι λοιπόν από συμπολίτες μας, Δραμηνούς της καρδιάς που ζουν εκτός Δράμας, έλαβα και με την άδεια τους δημοσιοποιώ τις παρακάτω σκέψεις τους, που και σοβαρές είναι και αναδεικνύουν ένα αντικείμενο για το οποίο δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα, αλλά επιβάλλεται να αξιοποιηθεί άμεσα. Είναι ο «φυσικός πλούτος» του Νομού μας. Μεταφέρω λοιπόν αυτούσια τις αναλύσεις των ενεργών συμπολιτών μας.

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε, ότι στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ήρθε προς ενημέρωση το σχέδιο της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων στο Ν. Ξάνθης. Στην πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατατέθηκαν 27 αιτήσεις ενδιαφερομένων για το σύνολο των Γεωθερμικών πεδίων της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ 4 από αυτές αφορούν στο πεδίο του Ερασμίου και 5 σε εκείνο της Κεσάνης Ξάνθης. 

Πριν τη δημοπράτηση του έργου έγινε διεθνής διαγωνισμός αντικείμενο του οποίου ήταν η μελέτη για την εκμετάλλευσιμότητα και τις δυνατότητες αξιοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι για τον κάμπο του Νέστου προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 71 εκατ. Ευρώ. Η γνωστότερη εφαρμογή της γεωθερμίας αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα περισσότερης και φτηνότερης ενέργειας.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η πρόσκληση αφορούσε ειδικότερα στην έρευνα ή στη διαχείριση των παραπάνω πιθανών και βεβαιωμένων Γεωθερμικών Πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας ή τμημάτων αυτών στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης περιφερεικαή Ενότητα Έβρου, Ν. Κεσσάνης Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Ν. Ερασμίου- Μαγγάνων Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Ερατεινού (Τμήμα Πιθανού Γεωθερμικού Πεδίου) Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας και Ακροποτάμου Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. 

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά 27 αιτήσεις (εκ των οποίων 11 στην ΠΚΜ και 16 στην ΑΜΘ) οι οποίες και θα αξιοποιηθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου προκειμένου άμεσα να προωθηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω υποβολής δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων για το αντικείμενο του θέματος.

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ  ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΡΜΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ. 

Γίνονται διαγωνισμοί, ημερίδες, αλλά εμείς στη Δράμα δεν συμμετέχουμε καν. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά να συμμετέχουμε και να διεκδικούμε.

Αντίθετα πραγματικότητα μετά από δεκαετίες προσμονής είναι πια η εκμετάλλευση της Γεωθερμίας στην περιοχή της Ξάνθης . Αυτό κατέστη σαφές στην Ημερίδα με θέμα: «Γεωθερμία, Στρατηγική Επιλογή Ανάπτυξης- Γεωθερμικές Εφαρμογές» που διοργανώθηκε στο λαογραφικό Μουσείο, στη Γενισέα από το Δήμο Αβδήρων και την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Στην  ημερίδα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος, οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης. 

Στη διάρκεια των εργασιών τέθηκαν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο όλες οι παράμετροι που αφορούν στο κεφαλαιώδες ζήτημα της Γεωθερμίας στην περιοχή, τόσο στο επίπεδο των μεγάλων γεωτρήσεων για παραγωγή ενέργειας, όσο και στο επίπεδο των αγροτικών εφαρμογών στην αβαθή Γεωθερμία. 

Σημειώνουμε εδώ πως το χρηματικό ύψος των προσφορών και για όλα τα επίπεδα ξεπέρασε τα 350 εκατ. ευρώ.  Αναλυτικά, στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γεωθερμίας όπως η Ιταλική ENEL SA, η Ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η Καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdihgs Corp. Καθώς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ- ΤΕΠΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΑ.

Η ενεργειακή κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας δεν υπάρχει χαρακτηριστικό βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3175/03) και δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον στο ΙΓΜΕ προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία για την αναζήτηση Γεωθερμικού Δυναμικού. Η χρήση των πηγών Θερμιών, Παρανεστίου και Κρηνίδων για Ιαματικούς σκοπούς υπάγεται στις διατάξεις περί Ιαματικών Φυσικών Πόρων αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο Νομό Δράμας έχουν γίνει έρευνες για τυχόν εύρεση και αξιοποίηση ουρανίου, όπως και των υπολοίπων ραδιενεργών ορυκτών. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία την ευθύνη για έρευνα και εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών έχει αποκλειστικά το δημόσιο. Από  τεχνικές εκθέσεις και μελέτες του ΙΓΜΕ το οποίο, μετά τη μεταφορά των σχετικών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) -αποτελεί το μοναδικό θεσμοθετημένο φορέα για την έρευνα ουρανίου, για λογαριασμό του Δημοσίου-   

ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΔΥΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ, ΜΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΑ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΟ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΕ 1000 ΤΟΝΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ. 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΙΚΡΟΧΩΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ.   

Υφίσταται εργοστασιακό εμπλουτισμό στο 25ο χιλ Δράμας- Νευροκοπίου της εταιρείας «Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνος» ΜΒ.Ν.Ε.Α.Ε. Κατόπιν του πλειστηριασμού της εταιρείας της 07.07.2004, τα μεταλλευτικά της δικαιώματα μεταβιβάστηκαν στην «ΕΛΒΑΝ Α.Β.Ε.Ε.»  Το πρόβλημα των εν λόγω φτωχών κοιτασμάτων είναι η αδυναμία εμπλουτισμού σε ποιότητα κατάλληλη για μπαταρίες. Όμως, στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο αναπτύσσονται μέθοδοι αξιοποίησης τους. Δεν υπάρχουν στο ΙΓΜΕ στοιχεία για κοιτάσματα χρυσού και νικελίου. Υφίστανται όμως παραχωρήσεις μεταλλείων θειούχων μεταλλευμάτων, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν και πολύτιμα μέταλλα. 

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΑΡΓΙΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΟΛΙΝΗ. 

ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ  ΑΥΤΩΝ. 

Πολύς λόγος γίνεται για την «ΠΡΑΣΙΝΗ» ανάπτυξη, στο νομό μας (Δράμα). Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αλλά αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό και με τις δυνατότητες που έχει ο νομός μας, για μια τέτοια προσέγγιση.  Είναι ένας τομέας ανάπτυξης που γρήγορα και άμεσα θα δώσει ώθηση ανάπτυξης στην περιοχή μας, μιας και η ανεργία καλπάζει. Τέτοιοι τομείς μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα, σίγουρα όχι με μεμονωμένα εγχειρήματα.  Μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα να είναι στόχος από τους φορείς του τόπου. 

ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΤΛ.  ΈΧΟΝΤΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ «ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ» ΤΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ; ΜΑΛΛΟΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.

Γεωθερμική Ενέργεια

 (Τα σημαντικότερα Γεωθερμικά πεδία στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι: Ερατεινού- Χρυσούπολης Ν. Καβάλας, Νέου Ερασμίου Ν. Ξάνθης, Νέας Κεσσάνης Ν. Ξάνθης, Σαππών Ν. Ροδόπης, Αρίστηνου Ν. Έβρου, Τυχερού- Φυλακτού Ν. Έβρου, Σιδηροχωρίου- λίμνης Μητρικού- Γλυκονερίου Ν. Ροδόπης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη Γεωθερμικών ρευμάτων και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας (Θέρμες Ν. Ξάνθης, Θερμιά Παρανεστίου Ν. Δράμας, Κάρυανη Ν. Καβάλας, Μυρωδάτο Ν. Ξάνθης κ.α.)

Οι εκτιμήσεις για τις ενεργειακές δυνατότητας των Γεωθερμικών πεδίων της Περιφέρειας ξεπερνούν τα 200 MWt.

Στη βιβλιοθήκη του ΙΓΜΕ βρίσκονται διαθέσιμα όλα τα αποτελέσματα των κατά καιρούς ερευνών που έχουν λάβει χώρα και αφορούν τον Φυσικό Πλούτο της περιοχής του Νομού Δράμας. 

Να βάλουμε λοιπόν προτεραιότητες, λύσεις υπάρχουν για να δώσουμε ανάπτυξη σ’ αυτόν τον τόπο»

Μαργαρίτης Θωμάς