15 Μαρ 2012

Κοινή Γεωργική Πολιτική



Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ενημερωτική ημερίδα στις Φέρες για τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική με πολύ ενδιαφέρον αλλά και με μεγάλη αγωνία διότι αυτό το χρονικό διάστημα κρίνεται το μέλλον του αγροτικού τομέα έως το 2020...



Στην Δημοτική Ενότητα Φερών την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, η Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Αγροτική Ανάπτυξη» διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Ανάλυση βασικών προτάσεων της νέας ΚΓΠ - Nέες μορφές οργάνωσης των νέων αγροτών».

Ο γεωπόνος κ. Κώστας Μπούντας, προϊστάμενος του Κέντρου «Δήμητρα» Κομοτηνής, παρουσίασε την «ανάλυση βασικών προτάσεων της νέας ΚΓΠ», επικεντρώνοντας την προσοχή στα κυριότερα σημεία προσοχής για την ΚΓΠ 2014-2020 που είναι: η σταδιακή Περιφερειοποίηση, το 2% του εθνικού φακέλου στους Νέους Αγρότες, το 5% στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η Πράσινη Ενίσχυση, η στήριξη στις μειονεκτικές περιοχές, ο καθορισμός ανώτατων ενισχύσεων, οι Ενεργοί Αγρότες (5%), η ενίσχυση της αγροτικής έρευνας, η μετατροπή των ειδικών δικαιωμάτων σε εκτατικά, αλλά και τις ειδικές ρυθμίσεις που απαιτούν διαφοροποίηση των καλλιεργειών και διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων.

Ο τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε στοιχεία που σηματοδοτούν προϋποθέσεις για να έχουν μέλλον οι αγρότες και σημείωσε ότι η προβλεπόμενη αύξηση της τιμής των τροφίμων μέχρι το 2030, καθώς και η προβλεπόμενη έλλειψη 1.000.000.000 τόνων ισοδυνάμου σιτηρών το 2050, δείχνουν πολλές δυνατότητες για όσους ασχολούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, όχι όμως κατ’ ανάγκη για τους ανοργάνωτους, πολύ-διασπασμένους αγρότες.

Η αγροτική δράση στα πλαίσια των αγροτικών κοινωνιών επιβάλλει δομές κοινωνικής οικονομίας που μπορεί σε όλο τον κόσμο ο ΟΗΕ να γιορτάζει το 2012 ως Διεθνές Έτος Συνεργατισμού, διότι όπως λέει οι δομές της κοινωνικής οικονομίας και του συνεργατισμού, σώζουν τις κοινωνίες και τους ανθρώπους σε περιόδους κρίσεων. Στην Ελλάδα όμως, υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στους αγρότες, κατά κύριο επάγγελμα, εγγεγραμμένους στο μητρώο, ενεργούς ή πραγματικούς, επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.