19 Μαρ 2012

Επικρατέστερη ημερομηνία για τις επικείμενες εθνικές εκλογές η 29η Απριλίου


Φόβος στα κόμματα για τεταμένη ατμόσφαιρα

Μετά και την επίσημη ανάδειξη του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές αναμένεται να στηθούν στις 29 Απριλίου.


Ο Λουκάς Παπαδήμος και το επιτελείο του συνεχίζουν να εργάζονται, προετοιμάζοντας τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης συνεργασίας, με τον κύβο των εκλογών να έχει ριφθεί.

Η Βουλή, εκτός απροόπτου όπως επισημαίνει "Το Βήμα της Κυριακής", θα διαλυθεί στις 6 Απριλίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα της Μεγάλης Εβδομάδας και έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία-εξπρές οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 29 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι ως τη διάλυση της Βουλής θα πρέπει να έχουν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο η δανειακή σύμβαση, η συμφωνία με την τρόικα, το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, να έχουν προωθηθεί τα μέτρα και οι ρυθμίσεις του πρώτου εξαμήνου που απορρέουν από το νέο μνημόνιο, όπως και το πλαίσιο για την ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος θέλει να κερδίσει ουσιαστικά τον χρόνο που θα χαθεί στις πιθανές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της και επιπλέον έχει καθήκον να προετοιμάσει τις εκλογές, ώστε να εκφρασθεί ειρηνικά, μαζικά και ελεύθερα, χωρίς εντάσεις και αμφισβητήσεις η βούληση του ελληνικού λαού.

Ήδη έχει δώσει σχετικές οδηγίες στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου δηλώνουν έτοιμοι σχεδόν κατά 90% για εκλογές στο επόμενο σύντομο διάστημα.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα αγωνιούν για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στην προεκλογική περίοδο. Ήδη προβληματίζουν τα γιαουρτώματα και οι επιθέσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι των υποψηφίων προετοιμάζονται για ελεγχόμενο προεκλογικό αγώνα με τη μικρότερη δυνατή έκθεση σε άγνωστο κοινό.

Φόβος διχόνοιας μνημονιακών - αντιμνημονιακών
Η αγωνία για την προεκλογική περίοδο και για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι έκδηλη, με τον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση να μην κρύβει την ανησυχία του και να διερωτάται αν οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με το θυμικό. Αν δηλαδή θα δώσουν ψήφο τιμωρίας με γνώμονα την οργή για τα πρόσφατα και τα επερχόμενα μέτρα ή θα προσέλθουν στις κάλπες με το βλέμμα στο μέλλον.

Επισημαίνει χαρακτηριστικά τον κίνδυνο μιας εκλογικής σύγκρουσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, η οποία είναι ικανή να σπείρει τη διχόνοια στη χώρα. Μη παραλείποντας μάλιστα να υπενθυμίσει ότι το σπέρμα της διχόνοιας συνοδεύει το ελληνικό έθνος από τον αγώνα της ανεξαρτησίας ακόμη.

"Είναι ενσωματωμένη η διχόνοια στο κύτταρό μας" σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι "καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρ' ότι πολλές πέρασαν συμφορές και αναστατώσεις, δεν παραδόθηκε σε εμφύλια διαμάχη".

"Όλες βρήκαν κάποια ισορροπία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων" επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε την ελληνική κατάρα του διχασμού και να αντιμετωπίσουμε τον σύγχρονο κόσμο συνθέτοντας τις αντιθέσεις και όχι συγκρουόμενοι μέχρις εσχάτων".

Επιμένει ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με διάλογο και συναίνεση τις όποιες διαφορές, οι οποίες, όποιες κι αν είναι, "σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανές να υπερίπτανται του εθνικού συμφέροντος".