Όπως είναι γνωστό οι οριστικές παραχωρήσεις των εταιρειών σε Σάπες και Πέραμα για εκμετάλλευση χρυσού που
εκδόθηκαν πριν από δεκαπέντε χρόνια μπορούν να έχουν ως και εκατονταετή ισχύ.
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι τοπικές κοινωνίες ενημερώθηκαν επιστημονικά και με σαφήνεια για τα καταστροφικά αποτελέσματα της μεταλλουργίας χρυσού, κινητοποιήθηκαν και εκφράστηκαν ομόθυμα μέσα από τις τοποθετήσεις όλων των θεσμικών παραγόντων (φορείς, σωματεία, Δήμοι, Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια, βουλευτές) οι οποίοι προφανώς δεν επιδιώκουν τον “αφελληνισμό” της περιοχής.
Στη νέα δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα και ο τόπος μας οι εταιρείες είδαν τη “χρυσή ευκαιρία “ για να εξαπολύσουν επίθεση ενάντια στην κοινωνία προς επίτευξη του σκοπού τους.
Διαφημίζοντας ότι θα προσφέρουν έως χιλιάδες θέσεις εργασίας στους ανέργους συντοπίτες μας προσπαθούν να βρουν τους αδύνατους κρίκους της κοινωνίας για να δημιουργήσουν ρήγματα στην σθεναρή άρνηση των κατοίκων. Τα πραγματικά όμως δεδομένα σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο είναι:
1ον Άμεση περιοχή επέμβασης: 735 στρ και 1035 στρέμματα αντίστοιχα σε Πέραμα και Σάπες
2ον Ποσότητα Χρυσού και αργύρου που θα εξαχθεί: 30 τόνοι χρυσού και 35 τόνοι αργύρου στο Πέραμα και 20τόνοι χρυσού και 10τόνοι αργύρου και 3.500 τόνοι Χαλκού στις Σάπες
3ον Το βάθος χρόνου της επένδυσης υπολογίζεται σε 10 χρόνια και στις 2 περιπτώσεις
4ον Οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας έχουν πλέον τεντωθεί από 50 και 80 στις 200 και στις 2 περιπτώσεις.
Η παγκόσμια και ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι η εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού είναι ασύμβατη, δηλαδή καταστρέφει ολοκληρωτικά, με κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή όπως η αλιεία, ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την αρχαιολογική Υπηρεσία,.. το Πέραμα βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής που είναι γνωστή ως “Σαμοθρακίτικη Περαία”, που εκτείνεται από το όρος Ίσμαρος μέχρι τη Μάκρη και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό αρχαίων πόλεων και άλλων θέσεων, με σημαντικότερη την αρχαία Ζώνη. Μαζί με τα Άβδηρα Ξάνθης, η Ζώνη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα τουριστική πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας ΑΜΘ και μετά από τόσους αιώνες επιβίωσης κινδυνεύουν από την ανάπτυξη χρυσορυχείων.
Στο θέμα της δημόσιας υγείας του πληθυσμού και κυρίως της υγείας των εργαζομένων η μεταλλουργία χρυσού εγκυμονεί σοβαρούς και μη αναστρέψιμους κινδύνους.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της όλης δραστηριότητας είναι σχεδόν μηδενικά για το κράτος και την τοπική κοινωνία, όπως ο μεταλλευτικός κώδικας σαφώς ορίζει.
Ο “παγωμένος θησαυρός που υπάρχει στην περιοχή μας και είναι δώρο Θεού“ θα ταξιδέψει όλος στον Καναδά και θα μας μείνει:
• Η όξινη απορροή
• Οι χώροι απόθεσης τοξικών αποβλήτων
• Τα σεληνιακά τοπία των ορυχείων
• Τα βαρέα μέταλλα για να τα διαχειριστούν οι επόμενες γενιές
• Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας από το κυάνιο
• Η οικονομική και οικολογική απαξίωση όλης της ευρύτερης περιοχής.
Καθώς η τιμή του χρυσού έχει εξαπλασιαστεί τα τελευταία 13 χρόνια, η εταιρεία στο κυνήγι του κέρδους θα επεκταθεί και σε περιοχές με πολύ μικρές περιεκτικότητες χρυσού, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν οικονομικά αδιάφορες.
Οι χρυσοθήρες λιμπίστηκαν τη γη που πατάμε και θέλουν να πάρουν τη γη που είναι κάτω από τα πόδια μας!!
Επειδή ο πόλεμος που κύρηξαν οι χρυσοθήρες στην περιοχή με λάφυρο το χρυσό της θα διαρκέσει πολλά ακόμα χρόνια, δηλώνουμε αποφασισμένοι και να συνεχίσουμε την ενημέρωση των κατοίκων αλλά και να αντιταχθούμε με κάθε μέσο στην καταστροφική δράση των χρυσοθήρων.
Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Χαλκιδικής και του Κιλκίς είναι σύμμαχοί μας. Ο αγώνας είναι κοινός.
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου