21 Φεβ 2012

Χρήστος Παπαθεοδώρου : Εθνικά υπεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά

Τομέας Οργανωτικού και Προγράμματος ΝΟΔΕ Δράμας - Σημεία Πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας - Απαντήσεις στις ερωτήσεις «αγκάθια»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ιδιαιτέρως έντονης και κακής κριτικής, που αφορούσε στη στάση που κράτησε στη Βουλή και η οποία δεν προερχόταν μόνο από τα Μ.Μ.Ε αλλά και από τη βάση της. 


Μέσα στα κομματικά όργανα υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκφράστηκε ένας μεγάλος προβληματισμός. 

Ως Τομεάρχης Προγράμματος της ΝΟΔΕ Δράμας, νιώθω την ανάγκη να παρουσιάσω κωδικοποιημένα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας τα βασικά σημεία των πολιτικών της ισχυρισμών και να αποδείξω κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μου την εθνικά υπεύθυνη στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Η Ν.Δ. δεν άλλαξε επί της ουσίας στάση απέναντι στο μνημόνιο. Εξακολουθεί να υποστηρίζει την αρχική θέση, που πρώτος απ’ όλους διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ότι δηλαδή, το μνημόνιο είναι μία λάθος συνταγή, που δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική, που η αποτυχία του είναι πλέον κοινώς παραδεκτή και ομολογημένη ακόμη και από εκπροσώπους της τρόικας, που επιδείνωσε την ύφεση, που εκτόξευσε το χρέος, που υπονόμευσε την κοινωνική συνοχή, που δεν έπιασε τους στόχους για μείωση του ελλείμματος.

Στην πολιτική όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία το timing. Ό,τι και αν συζητάμε τώρα ελαφρά τη καρδία, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες έστω και δυσάρεστες διαπιστώσεις. Το 2009 το μεγάλο χρέος της Ελλάδας ήταν ακόμη βιώσιμο, ενώ πλέον δεν είναι. Τότε η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές με λογικά επιτόκια ενώ αυτό πλέον είναι αδύνατο. Τότε απέναντι της η Ελλάδα είχε μια Ευρώπη που ήταν αλληλέγγυα προς τα προβλήματα της χώρας, ενώ τώρα (και κυρίως μετά το εξαγγελθέν δημοψήφισμα Παπανδρέου) η Ευρώπη δε μας εμπιστεύεται και αμφιβάλλει για τις δυνατότητες σωτηρίας.

Στις αρχές του 2012, ήτοι μετά από δύο χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ορατός κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και πραγματική απειλή για μία ανεξέλεγκτη άτακτη χρεωκοπία. Πολλοί αγανακτισμένοι συμπολίτες μας προτιμούν αυτή τη χρεωκοπία, δημαγωγώντας με τρόπο «πιασάρικο» στην εξοντωμένη οικονομικά και κοινωνικά κοινή γνώμη. 

Δυστυχώς όμως για όλους εμάς η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε λεηλασία της χώρας από τους κερδοσκόπους που πρόλαβαν να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, κατάρρευση όλων των εισαγωγών, τροφική και ενεργειακή ανεπάρκεια και ανυπέρβλητες δυσκολίες να συντηρηθεί ο δημόσιος τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της άμυνας. 

Με τη συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για μείωση του χρέους τουλάχιστον κατά 85 δις Ευρώ, μείωση των μελλοντικών ελλειμμάτων κατά 4-5 δις ετησίως, διάσωση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή των καταθέσεων και της ρευστότητας και πλέον μπορούμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, να διαπραγματευθούμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη, δεδομένου ότι η αποπληρωμή του νέου χρέους μετατίθεται για 20- 30 χρόνια και να εξασφαλίσουμε αναπτυξιακή δυναμική σε περίπτωση έκδοσης ευρωομολόγου.

Τέλος όσον αφορά στο μύθο που αναπτύχθηκε γύρω από το αγγλικό δίκαιο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του αγγλικού δικαίου δεν μπορούν να κατασχεθούν δάση, παραλίες, λιμάνια, βραχονησίδες, ορυκτός πλούτος, δρόμοι, αρχαιολογικοί τόποι, μνημεία, κτίρια δημοσίων υπηρεσιών. 

Αντίθετα μπορεί να κατασχεθεί η ακίνητη περιουσία που έχει περιέλθει στο δημόσιο από κατάσχεση ή κληρονομιά (εφόσον δεν απαγορεύεται η κατάσχεση εξ’ άλλου λόγου) και η απαίτηση του Δημοσίου επί μισθωμάτων από ακίνητο που το δημόσιο έχει εκμισθώσει σε ιδιώτη. Όμως σ’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Έλληνας ή αλλοδαπός μπορεί και σήμερα να επιβάλει κατάσχεση σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.

Για τη Ν.Δ. δεν ήταν καθόλου εύκολο να πει το ΝΑΙ στη νέα δανειακή σύμβαση. Ήταν μια δύσκολη, επίπονη και δημοσκοπικά κακή απόφαση, που ελήφθη όμως με αίσθημα ευθύνης και συνείδησης του ιστορικού βάρους που της έτυχε. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να διεξαχθούν εκλογές. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή που θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί ουσιαστικά όχι απλά το χρέος αλλά την τύχη ολόκληρης της χώρας.


Για τον Τομέα Οργανωτικού και Προγράμματος της ΝΟΔΕ Δράμας
Χρήστος Παπαθεοδώρου
Δικηγόρος, Μέλος ΝΟΔΕ