2 Ιαν 2012

Είναι πραγματοποιήσιμοι οι στόχοι που βάζουμε κάθε νέα χρονιά ;

"Θα αδυνατίσω!", "Θα χωρίσω!", "Θα αλλάξω δουλειά!". Πόσα από αυτά που προγραμματίζουμε κάνουμε τελικά;

Μόλις το ημερολόγιο αλλάξει σελίδα και δείξει πλέον 2012, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν διάφορους στόχους. Ο καθένας τους δικούς του, για τους δικούς του λόγους.


Γιατί όμως δεν τα καταφέρνουμε πάντα; Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να πετύχουν αυτό που θέλουν είναι γιατί ξεχνάνε ότι o στόχος δεν σημαίνει μόνο πως υιοθετούμε μία καινούρια συνήθεια, αλλά και πως σταματάμε μία παλιά. Ακόμα, επειδή στην αρχή ενθουσιαζόμαστε πολύ και μετά όταν περνά η αρχική ενέργεια που είχαμε, καταλήγουμε να μην προσπαθούμε καν. Άλλοτε, κάνουμε μη ρεαλιστικές σκέψεις.

Για να πετύχουμε λοιπόν τους στόχους μας, οι ψυχολόγοι ζητούν από εμάς να έχουμε μέτρο και συγκεκριμένο σκοπό.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να πετύχουμε. Αν πούμε πως θέλουμε γενικά να αλλάξουμε δουλειά, αλλά δεν προσδιορίσουμε τι δουλειά θέλουμε, αν δεν βάλουμε στον προγραμματισμό μας να στείλουμε βιογραφικά, τότε πώς;

Ακόμη, πρέπει να οργανωθούμε. Είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς θα φτάσουμε το στόχο. Τι θα συναντήσουμε, τι απαιτείται, τι δεν έχουμε και πρέπει να αποκτήσουμε για να πετύχουμε το στόχο μας (π.χ. αν θέλουμε να πάμε σε άλλη χώρα που δεν γνωρίζουμε καλά τη γλώσσα, ίσως θα ήταν καλό να κάνουμε μαθήματα).

Να γνωρίζουμε από την αρχή οτι θα βρούμε εμπόδια. Όταν για πρώτη φορά ορίζουμε ένα στόχο, μας φαίνεται πολύ πιο εύκολος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Στο μυαλό μας φαίνεται σαν τίποτα να μην μπορεί να μας σταματήσει. Αλλά ξαφνικά, κάτι πάει στραβά. Εϊναι στο πρόγραμμα. Συνεχίζουμε κανονικά!

Να θυμόμαστε πως πρέπει να ελέγχουμε τον εαυτό μας, να τον παρακολουθούμε. Πόσο μακριά είμαστε από το στόχο μας 6 μήνες αργότερα;

Χρειαζόμαστε έμπνευση. Είτε είναι άνθρωποι, είτε είναι έμπνευση γύρω μας. Κάπου, κάτι να αποτελεί σημείο αναφοράς.