18 Δεκ 2011

H «Ορχήστρα Δωματίου Θράκης» στο Μέγαρο Μουσικής: Ο πολιτισμός αντίδοτο στην μιζέρια της εποχής


Την «Ορχήστρα Δωματίου Θράκης» σήμερα Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ, υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με τη διοργάνωση του συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής Θράκης».

Τριάντα σπουδαίοι μουσικοί από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, μαζί με κλασικούς χορευτές και τραγουδιστές, θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές στο μουσικόφιλο κοινό με Strauss, Tchaikovskly, Haendel, Mozart, Saint Saens, Debussy, Delibes,Adam, Weinberger, Gruber και Δημήτρη Σβυντρίδη, σκορπίζοντας στον αέρα το μαγικό πνεύμα των γιορτών των Χριστουγέννων.

Και αυτή η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια «γνωριμίας» του Μεγάρου με το κοινό, αλλά και της προβολής του εκτός της Θράκης. Άλλωστε, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης, το κτίριο από μόνο του έχει τεράστιες δυνατότητες και θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Αυτός είναι ο σκοπός είπε και υπάρχει ανταπόκριση από ανθρώπους του πολιτισμού, επαναλαμβάνοντας τη θέση του, ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο αυτό. «Το γνωρίζουν οι άνθρωποι της τέχνης, οι άνθρωποι όλου του χώρου του πολιτισμού, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας.

Έχουμε αρκετά τηλέφωνα από διάφορους φορείς του πολιτισμού, ιδιωτικούς και δημόσιους που θα ήθελαν να έρθουν να το δουν και να δημιουργήσουν μαζί μας. Γνωρίζουμε πως λειτουργεί και είναι βασικό στοιχείο, γιατί είναι ένα μεγάλο έξυπνο κτήριο με πάρα πολλές δυνατότητες αλλά και πάρα πολλές απαιτήσεις.

Αυτή την περίοδο δημιουργούμε με τοπικά σχήματα και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί μουσικοί από την Περιφέρεια μας, επαγγελματίες του χώρου, αποφάσισαν να μας χαρίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα».

Κλασικοί μουσικοί και χορευτές 

Συνολικά 30 άνθρωποι θα βρεθούν στη σκηνή του μουσικού Μεγάρου της Κομοτηνής και θα παρουσιάσουν στο κοινό το αποτέλεσμα δουλειάς μηνών. Οι συντελεστές μάλιστα μιλούν για μία μοναδική παράσταση, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν γι’ αυτή έχουν αποδείξει την αγάπη τους για τη μουσική και τον πολιτισμό, σχολίασε ο εκπρόσωπος των φίλων του Μεγάρου Μουσικής Μενέλαος Συκάκης. «Είναι μια συγκυρία πολύ όμορφη και πολύ περίεργη. Στο Μέγαρο Μουσικής παίζει για πρώτη φορά η «Ορχήστρα Δωματίου Θράκης».

Το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί για πρώτη φορά την «Ορχήστρα» σαν ζωντανή ορχήστρα και συγχρόνως είναι η πρώτη φορά που το κοινό της Κομοτηνής θα απολαύσει αυτό που απολαμβάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια διάφορες πόλεις μεγάλες, όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκης ή ξένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είναι μια τριπλή πρωτιά, την οποία καλό θα είναι να παρακολουθήσουμε όλοι».

Ο πολιτισμός πηγή ζωής

Οι συντελεστές της παράστασης υποσχέθηκαν μία μοναδική εμπειρία σε όσους παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Την Κυριακή έδωσαν ραντεβού, για υποδεχθούν τους πολίτες σε μία μοναδική παράσταση.

Είναι άνθρωποι που πληρώνουν ακόμα και τις μετακινήσεις τους, για να κάνουν τις πρόβες τους στην Κομοτηνή, είπε η Μαρία Περπερίδου εκ μέρους του συλλόγου φίλων του Μεγάρου Μουσικής.

«Αυτό που ήθελα να πω, πραγματικά μέσα απ’ την καρδιά μου είναι ότι αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε ο πολιτισμός είναι πραγματικά πηγή ζωής και αυτό πρέπει να το νιώσουμε όλοι οι άνθρωποι και να συμμετέχουμε, να χαρίσουμε στον εαυτό μας, ως ακροατές, στιγμές πραγματικής αληθινής ζωής. Όλοι οι μουσικοί που παίζουν σ’ αυτή την ορχήστρα, παίζουν εθελοντικά, δεν πληρώνονται γι’ αυτό, κάνουν πρόβες πολύ καιρό. Δεν έχουν σκοπό της ζωής τους το χρήμα αλλά το προασπίσουν για να αναδείξουν τον πολιτισμό στον τόπο τους».

Βραβευμένος μαέστρος Κωνσταντίνος Βενετικίδης

Όσον αφορά στους συντελεστές, την ορχήστρα θα διευθύνει ο βραβευμένος στη Γεωργία και στην Ολλανδία μαέστρος Κωνσταντίνος Βενετικίδης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης:

1α Βιολιά:
Μάϊα Βενετικίδου,Μουσταφά Μεχμέτ Παναγιώτης Παπαμόσχου, Χρυσούλα Μίσχου, Νίκος Γιαλένιος.

2α Βιολιά:
Μαρία Μανανά, Σβετλάνα Ιερωνύμου, Γιώργος Λεοντιάδης, Φώτης Ζαναλάρης.

Βιόλες:
Καίτη Αγγελίδου,Μαρίνα Παύλου Μαρίνα, Αμέτ Εϊλέμ. Βιολοντσέλα: Κώστας Βενετικίδης, Δέσποινα Λεωντζάκου, Ρωξάνη Κερανοπούλου, Χριστίνα Παγωνίδου, Αντώνης Γρυπαίος Ανδρέας,Γιάννης Μαλαμίδης.

Κοντραμπάσο:
Κώστας Αθανασιάδης, Μιχάλης Καραμπατζιάκης. Φλάουτα: Όλγα Συκάκη, Κατερίνα Ανδριώτη, Αφροδίτη-Λυδία Παναγιωτοπούλου. Κλαρινέτα: Θεοφάνης Κέκκερης,Βαγγέλης Τσικόπουλος.

Τρομπέτες:
Νίκος Ιερώνυμος, Γιώργος Ηλιάδης. Τρομπόνι: Διαμαντής Σιδηράς.

Τούμπα:
Δημήτρης Κανταρτζής.

Τύμπανα / Μεταλλόφωνο:
Χρήστος Ναλμπάντης. Ντραμς: Γιάννης Ιγνατάκης.

Τραγούδι: Νάντια Μαλακόζη, Μαρία Περπερίδου και Σοφία Ιερωνύμου.

Μπαλέτο: Φωτεινή Κουτλογεωργίου, Θεόφιλος Θάνογλου, Χρύσα Κούρου(Σχολή Κλασικού Μπαλέτου και Χορού Plie)

Προπώληση εισιτηρίων:

1. Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, Αγ. Βαρβάρας τηλ.: 25310 34072
2. Γραφεία Αναπτυξιακής Ροδόπης - Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.Τ.Α. (AN.PO. A.E),
Ν. Πλαστήρα & Κ. Αντωνιάδη, Κομοτηνή τηλ.: 25310 34071.
3. Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, Δημοκρίτου 7Α, Κομοτηνή, τηλ.: 25310 84040
4. Καφεκοπτείο Κέκκερη, Πλατεία Ειρήνης 1, Κομοτηνή
5. Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη, Αδριανουπόλεως 4Α, Αλεξανδρούπολη τηλ.: 25510 22808
6. Βιβλιοπωλείο Πυργελή, Ανδρέου Δημητρίου 57, Ξάνθη τηλ.: 25410 72363

Τιμές εισιτηρίων: 10, 15, 20 ευρώ.


Πηγή: www.xronos.gr