18 Δεκ 2011

Ημερίδα της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης: «θέλω να αγοράσω πιο φθηνά», την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου


Θέλω να αγοράσω πιο φθηνά, ποιοτικότερα και με ασφάλεια! Αυτό είναι το μήνυμα της εποχής και ενδεχομένως η απάντηση στην κρίση. Τώρα που τα χρήματα δεν περισσεύουν, αλλά οι ανάγκες παραμένουν οι ίδιες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ένωση καταναλωτών Ροδόπης, επιχειρεί να καλλιεργήσει την καταναλωτική συνείδηση, στους πολίτες ενημερώνοντας τους.

Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη, στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα, «Θέλω να αγοράζω πιο φθηνά» - δημιουργία συνείδησης προμηθευτικού - καταναλωτικού συνεργατισμού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κοινωφελείς δραστηριότητες, για τη στήριξη του θεσμού του συνεργατισμού στον τόπο μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης, Φιλίππου 31, Κομοτηνή (παραπλεύρως 3ου ενιαίου Λυκείου).

Σε αυτήν πρόκειται να μιλήσουν άνθρωποι που ασχολούνται με τη συνεργατικότητα. Ένα νέο κίνημα το οποίο βρήκε πεδίο δράσης με αφορμή την οικονομική κρίση.

Με στόχο λοιπόν την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η ένωση καταναλωτών της Ροδόπης, διοργανώνει την εκδήλωση στην Κομοτηνή, ώστε να δώσει λύσεις, στην ακρίβεια, αναζητώντας παράλληλα την ποιότητα των προϊόντων, αλλά κυρίως να μάθει στους πολίτες πως να τα επιλέγουν με ασφάλεια. 

Οι πολίτες, οι εθελοντές που έχουν ελεύθερο χρόνο και θέλουν να βοηθήσουν, οι αγρότες που θέλουν να φθάσουν στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευθούν καλά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε τιμές χωριού και χωραφιού, ας βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι.

Ο καταναλωτικός συνεργατισμός αγοράζοντας μαζικά ρίχνει τις τιμές. Μπορούμε και προσφέρουμε προϊόντα σε τιμές που μόλις καλύπτουν το κόστος και αφήνουν ένα μικρό πλεόνασμα γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για το κέρδος, αλλά για την ευημερία των μελών μας.

Οι καταναλωτές ωφελούνται λόγω των φτηνών τιμών και του ελέγχου για την ποιότητα των προϊόντων που ασκούν, αλλά όφελος έχουν οι αγρότες, οι παραγωγοί, οι βιοτέχνες, αφού εξασφαλίζουν σταθερή κίνηση αγορών με σταθερό αριθμό καταναλωτών, με κίνητρο τη δίκαιη αμοιβή της εργασίας τους. Στην Ελλάδα γίνονται τα τελευταία χρόνια προσπάθειες συλλογικής οργάνωσης μικρών παραγωγών, με σκοπό την προώθηση μιας άλλης λογικής στην αγροτική παραγωγή και διακίνηση.  

«Βλέποντας τα σημεία των καιρών, πιστοί στην εφαρμογή του νόμου που αφορά την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή και αφουγκραζόμενοι την αγωνία των καταναλωτών για φθηνότερη αγορά, προϊόντα που θα είναι πιο οικονομικά και πιο προσιτά στην οικογένεια και στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αναλάβαμε εδώ και αρκετό καιρό να ενημερώσουμε με μια νέα πρόταση τους καταναλωτές, πως θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν όλα τα παραπάνω».

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών Κώστας Αραμπατζής, καλώντας τους πολίτες να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να διαπιστώσουν ότι η κρίση, έχει λύσεις αλλά δίνει και ευκαιρίες.

Κοινωνική οικονομία

Η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας για εμάς είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, είπε το μέλος της ένωσης καταναλωτών της Ροδόπης Μανώλης Κιουτσούκης, και τόνισε ότι, «η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της υγιούς σχέσης μεταξύ καταναλωτών και τοπικής παραγωγής είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Η συνεργατικότητα, βρίσκει το τελευταία διάστημα μεγάλη ανταπόκριση, σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη, μάλιστα όπως είπε ο κ. Κιουτσιούκης, υπάρχουν μικροί παραγωγοί που ανταλλάσσουν προϊόντα μεταξύ τους, δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων, το τοπικό σύμφωνο ποιότητας που είναι μια κατεξοχήν συνεργατική μορφή μεταξύ των μελών του. «Είναι δηλαδή άνθρωποι που συνεργάζονται με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομικής της περιοχής, την προβολή του καθενός από τα μέλη του τοπικού συμφώνου, αλλά και την καλύτερη επικοινωνία και επαφή με την τοπική κοινωνία».

Τέτοιες ομάδες πρωτοβουλίες, σε τοπικό επίπεδο είναι οι βιοκαλλιεργητές και καταναλωτές στην Αλεξανδρούπολη, η ομάδα πρωτοβουλίας «Βελανιδιά» στην Κομοτηνή, ο συνεργατικός λαχανόκηπος του Νίκου Αϊβάζη, ο τοπικός συνεργατικός λαχανόκηπος του Δημήτρη Αμμανατίδη, το τοπικό σύμφωνο ποιότητας Ροδόπης με πρόεδρο τον Χρυσόστομο Κάρρο, οι πρωτοβουλίες στην Καβάλα από την τοπική ένωση καταναλωτών, ο σύλλογος πολυτέκνων στη Δράμα, η ομάδα «Προσκαλώ» από τη Θεσσαλονίκη που είναι μια πρωτοβουλία για την αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, το δίκτυο Κ από τα Γιάννενα, από τα Χανιά της Κρήτης οι οικοσυνεταιριστές, το «Αλληλέγγυον» από την Αθήνα, οι «Ομοτράπεζοι» από τη Θεσσαλονίκη.

«Έχει γίνει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας, είναι όλοι πρόθυμοι παρόλη την οικονομική δυσκολία που υπάρχει στην εποχή μας και παρότι, ότι όλοι αυτοί είναι εθελοντές. Μιλάμε για πρωτοβουλίες πολιτών. Αυτοί όλοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και θα είναι προσωπικά στην εκδήλωση μας, να μιλήσουν για τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε ως πολίτες, να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Οδηγίες πώληση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα

Εν τω μεταξύ, με σκοπό την προστασία τους, η ένωση καταναλωτών της Ροδόπης, βάσει των οδηγιών της γενικής γραμματείας Καταναλωτή και αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την τάση των καταναλωτών να καταφεύγουν στην πώληση αντικειμένων τους, ιδίως κοσμημάτων, από πολύτιμα μέταλλα, προτρέπει τους καταναλωτές  να ακολουθούν πριν προβούν σε συναλλαγή, τα ακόλουθα βήματα:

Εκτίμηση της αξίας του κοσμήματος

Οι καταναλωτές καλούνται, να ζυγίζουν τα αντικείμενα στο σπίτι τους και να σημειώνουν την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, να ενημερώνονται για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού ή άλλου πολύτιμου μετάλλου, να προβαίνουν σε εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων, απευθυνόμενοι σε αξιόπιστες εταιρείες, να έχουν υπόψη τους ότι το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας, που είναι φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων και σε καταναλωτές. 

Επιλογή επιχείρησης

Οι καταναλωτές καλούνται, να είναι επιφυλακτικοί έναντι διαφημιστικών καταχωρήσεων και φυλλαδίων, να απευθύνονται μόνο σε επιχειρήσεις που κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Να αποφεύγουν επιχειρήσεις που δεν έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση την αγορά πολύτιμων μετάλλων, να  ερευνούν και να συγκρίνουν τις τιμές, να ερευνούν με βάση ποιο κριτήριο γίνεται η αγορά από την επιχείρηση, να μεριμνούν για την παραλαβή των απαραίτητων παραστατικών στοιχείων (συμβόλαιο αγοραπωλησίας, αποδείξεις κ.λ.π.)

Ιδίως κατά την πώληση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα μέσω διαδικτύου, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και, καλούνται να επικοινωνούν με τη γενική γραμματεία Καταναλωτή στο τηλέφωνο 1520 για να ενημερώνονται.

Να ερευνούν εάν στην ιστοσελίδα αναφέρονται η επωνυμία, η διεύθυνση και σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας με την επιχείρηση, να επικοινωνούν πρώτα τηλεφωνικά ή και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επιχείρηση, πριν τη συναλλαγή να ενημερώνονται για τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις.

Τέλος να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το ν.2251/94 «Προστασία καταναλωτών» σε περίπτωση που οι καταναλωτές αλλάξουν γνώμη και θέλουν να ανακτήσουν τα αντικείμενά τους έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης και ματαίωσης της συναλλαγής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του χρηματικού ποσού συναλλαγής. Για καταγγελίες μπορούν να απευθύνονται στην ένωση καταναλωτών Ροδόπης στο τηλέφωνο 2531 0 35222.

Πηγή: www.xronos.gr