14 Δεκ 2011

Δραμα: Όλα τα φαρμακεία συμμετέχουν στην σημερινή (14/12/11) 24ωρη απεργία.


Οι φαρμακοποιοί της Δράμας συμμετέχουν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που προκήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και για τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και οικονομικού στραγγαλισμού που έχουν διαμορφωθεί για τα φαρμακεία.

Η ζοφερή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία έχει διαμορφωθεί ως εξής:


α. Οι προμηθευτές μειώνουν συνεχώς τους χρόνους πίστωσης προς τα φαρμακεία και σε ορισμένες περιπτώσεις διακόπτουν την πίστωση εντελώς, απαιτώντας εξόφληση τοις μετρητοίς ή και προκαταβολή του ποσού για να στείλουν τα φάρμακα.

β. Τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν όλο και περισσότερο να καταβάλουν τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς, έχοντας συσσωρεύσει τεράστια χρέη.

γ. Το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά σταματήσει τη δανειοδότηση των φαρμακείων θεωρώντας τα εξαιρετικά επισφαλές επιχειρήσεις λόγω της εξάρτησης τους από το χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αυτό το ασφαλιστικό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο τα φαρμακεία είναι ολοένα και πιο δύσκολο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και την αποστολή τους, η στάση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν εξασφαλίζει εποικοδομητικές λύσεις, αλλά δυσχεραίνει κι επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των φαρμακείων με μέτρα που επιβαρύνουν τη γραφειοκρατία κι επιδεινώνουν τη ρευστότητα τους χωρίς να εξασφαλίζουν αξιοσημείωτο οικονομικό όφελος για την πολιτεία.

Καθίσταται σαφές από την κατάσταση που έχει περιγραφεί ότι τα φαρμακεία εγκλωβισμένα ανάμεσα στη διακοπή πιστώσεων από προμηθευτές και τράπεζες και τη μη καταβολή των οφειλόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αδύνατον να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν με δικά τους χρήματα, τα οποία δεν έχουν, τη φαρμακευτική περίθαλψή των Ελλήνων πολιτών. Γι' αυτό οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών θα ενταθούν με πανελλαδική αναστολή της πίστωσης προ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από 1/1/212 ή και νωρίτερα, λόγω της αδυναμίας τους να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Drama-tika.blogspot.com, Τα Νέα της Δράμας