19 Νοε 2011

Στον αέρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας



Προσφυγή της μονής Βατοπαιδίου στον  Άρειο Πάγο για την ακύρωση της εφετειακής απόφασης
Η δικαιοσύνη απαλλαγμένη από τηλεδιογκώσεις θα κάνει την δουλειά της υποστηρίζει ο συνήγορος Στέργιος Γιαλάογλου.

Στην δικάσιμο της προηγούμενης εβδομάδας του Αρείου Πάγου συζητήθηκε αίτηση αναιρέσεως της μονής Βατοπαιδίου κατά της αποφάσεως του εφετείου Θράκης που ήταν σε συνέχεια της αποφάσεως του πρωτοδικείου Ροδόπης του 2003.


Εκεί αναδείχθηκε από την πλευρά των προσφευγόντων δικηγόρων της Μονής θέμα νομικής εμπλοκής που επιζητά θεραπεία, αφού όπως υποστήριξε ο εκ των συνηγόρων Στέργιος Γιαλάογλου μέμφονται την απόφαση του εφετείου γιατί δεν προηγήθηκε απόφαση στο πρωτοδικείο Ροδόπης, με αποτέλεσμα, κατά τους ισχυρισμούς τους, αυτή νάναι τελείως ανυπόστατη. 

Επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται περί δικαστικού ατοπήματος αφού παραγγέλθηκε ουσιαστικά πέντε χρόνια μετά η έκδοση απόφασης,  κάτι που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, κάθε έννοια ελευθερίας και ανεξαρτησίας των δικαστών και ουσιαστικά προσβάλλει και τον νομικό μας πολιτισμό. Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα εκδοθεί μετά από 4 μήνες.

Οι υποθέσεις όμως της μονής Βατοπαιδίου είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Η ποινική δίκη για διαρροή της διάσκεψης των δικαστών και την πρώτη καταδίκη για ηθική αυτουργία του ηγουμένου της μονής Εφραίμ του μοναχού Αρσένιου και της δικαστού προεδρεύουσας τότε Μ. Ψάλτη, συζητείται τον άλλο μήνα στον Ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Ευελπιστούμε ότι θα τύχουμε δικαίας κρίσης, όλα τα είναι θέματα ανοιχτά, καλό θα είναι να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κρίνει τα πράγματα όπως μπορεί και ξέρει καλύτερα από όλους απαλλαγμένη από τις διάφορες τηλεδιογκώσεις, μιας υπόθεσης που ήταν αμιγώς δικαστική και κατέληξε να είναι πολιτική κατά την δική μας προσωπική άποψη» υποστήριξε ο κ. Γιαλάογλου. 

Για  την διαδικασία αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας στον Αθηναϊκό τύπο ανέφερε ότι ήταν εκτός πραγματικότητας αφού η όλη διαδικασία στον Άρειο Πάγο ήταν εξαιρετική. Διέψευσε τα περί προσφυγής της μονής στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια λέγοντας ότι δεν ειπώθηκε η παραμικρή αιχμή περί ευρωπαϊκού δικαστηρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα εξαντληθούν όλα τα ελληνικά ένδικα μέσα.

«Για εμάς υπάρχει πρώτα το ελληνικό δίκαιο. Εξαντλούμε τους βαθμούς δικαιοδοσίας, αν η απόφαση που θα εκδοθεί είναι τέτοια, μπορεί να φαίνεται αρνητική αλλά μπορεί να μην είναι, γιατί τα νομικά είναι δυσνόητα ίσως για τον πολύ κόσμο, μπορεί να αξιολογήσουμε ότι είναι μια καλή απόφαση και να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την υπόθεση με άλλο τρόπο σε άλλο ελληνικό δικαστήριο. Αν πάλι κρίνουμε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις να προσφύγουμε και στο ευρωπαϊκό, θα το κάνουμε και αυτό, εμείς αποφασίζουμε».

Ένα άλλο επίμαχο σημείο που θέσαμε ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής που δικαστικά εκκρεμεί. «Η Μονή όσο την αφορά πιστεύει ότι είναι αποσαφηνισμένο, λυμένο εδώ και πάρα χρόνια με άπειρα επιχειρήματα, με νομοθετικά διατάγματα και με τίτλους, αλλά  δικαστικά εκκρεμεί και θα εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια. 

Από την στιγμή που το ελληνικό δημόσιο μπήκε στην διελκυστίνδα των δικαστικών αντιπαραθέσεων πλέον κάτω από την πίεση της υποκινούμενης τηλεοπτικής παρουσίας βλέπουμε να αλλάζει όπως είναι εθισμένο να κάνει κατά πως το συμφέρει. Σ’ αυτή την φάση μένει στην δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει τα πάντα και να καταλαγιάσει την σκόνη. Η δικαιοσύνη  θα βρει τον δρόμο της όπως τον βρίσκει πάντα» κατέληξε μιλώντας στον «Χ».

Ρεπορτάζ
Δήμος Μπακιρτζάκης 
Xronos.gr