15 Νοε 2011

«Πλούσιο το έργο του (Τµήµατος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράµας) στο νομό»


Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή η επίσκεψη των αξιολογητών του Τµήµατος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράµας, η οποία εκκρεµούσε στο υπουργείο Παιδείας µετά από αίτηµα της προηγούµενης προϊσταµένης αρχής του Τµήµατος πριν από περίπου 2 χρόνια, που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας.

Σ’αυτήν συµµετείχαν οι:

 
Guy BURGEL, καθηγητής-ερευνητής Γεωγράφος-Πολεοδόµος από Γαλλία, Elias MESSINAS, Αρχιτέκτων τοπίου από Ισραήλ, Thomas PANAGOPOULOS, Αρχιτέκτων Τοπίου από Πορτογαλία, Ingra STRAUP, Γεωπόνος από Λετονία, Panos MANTZIARAS, αρχιτέκτων, Υπουργείο Γαλλίας.


Πραγµατοποιήθηκαν συναντήσεις στις εγκαταστάσεις του Τµήµατος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο παλαιό καπνοµάγαζο και στο στο Τµήµα Δασοπονίας, στο Μικροχώρι. Η Επιτροπή συνάντησε τόσο µόνιµους καθηγητές όσο και συµβασιούχους καθώς και φοιτητές από όλα τα εξάµηνα. Επισκεύθηκε τους χώρους, τα εργαστήρια, τις αίθουσες του Τµήµατος όπου διαπιστώθηκε η ανεπάρκειά τους.


Επίσης, µε τα δεδοµένα του Τµήµατος, διαπιστώθηκε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έγινε µεγάλη προσπάθεια προσέγγισης της πόλης και των προβληµατισµών που αφορούν στη αµοιβαία κατανόηση και στήριξη µεταξύ όλων των φορέων και αρχών. Παρέλαβαν την εσωτερική αξιολόγηση η οποία είχε πραγµατοποιηθεί µε την προσωπική προσπάθεια του κ. Σπιτάλα, ο οποίος σαν Προιστάµενος είχε προτείνει ερευνητικά προγράµµατα, Συνέδρια, Workshop, που αφορούν στην πόλη της Δράµας.


Επίσης, επισκεύθηκαν τον Δήµαρχο κ. Χαρακίδη και τον Αντι-Περιφερειάρχη κ. Ξανθόπουλο. Στις εθιµοτυπικές αυτές επισκέψης της Επιτροπής προς τις τοπικές µας αρχές ο µεν Δήµαρχος Δράµας δεσµεύθηκε να παράσχει κάθε βοήθεια (κτιριακή και άλλη) στο µέτρο των δυνατοτήτων του Δήµου και της συνεργασίας µε το ΤΕΙ, ο δε Αντιπεριφερειάρχης δέχθηκε την «παρατήρηση» της Επιτροπής ως απάντηση σε διαπίστωσή του πως το Τµήµα δεν είναι ευρύτερα γνωστό στη Δράµα, πως τούτο είναι «ευθύνη» και υποχρέωση των τοπικών αρχών να το φροντίζουν.

Διαπιστώθηκε ότι το έργο που προσφέρθηκε στη πόλη της Δράµας από το Τµήµα είναι σηµαντικό, κυρίως στα δύο τελευταία χρόνια.

Το τµήµα έχει κάνει µέχρι σήµερα πολυάριθµες εργασίες, ακόµα και για τη διαµόρφωση του Δηµοτικού Κήπου της πόλης καθώς και για πολλά πάρκα της Δράµας. Εξ’άλλου, στο τµήµα έχουν γίνει 60 πτυχιακές εργασίες εκ των οποίων τις 50 επέβλεψε ο καθηγητής κ. Σπιτάλας.

Συµπερασµατικά, το Τµήµα θα πρέπει να µείνει, να γίνει µέρος της πόλης, να αναπτυχθεί µε τη βοήθεια των τοπικών αρχόντων µε γνώµονα το όφελος της πόλης.

Η επίσκεψη αυτή της Επιτροπής Αξιολόγησης του Τµήµατος Αρχιτεκτονικής Τοπίου από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία όπως προείπαµε διεξήχθη στα πλαίσια σχετικού αιτήµατος της προηγούµενης προϊσταµένης αρχής του Τµήµατος του κ. Σπιτάλα, είναι σηµαντική αν αναλογισθούµε πως στο Τµήµα Δασοπονίας, το οποίο λειτουργεί επί 25ετία στην πόλη µας, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο µέχρι σήµερα.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει, στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάχυ και να διαφυλάξει τα εναποµείναντα τµήµατα της πόλης, ως οφείλει.

Στο σηµείο αυτό πρέπει να αναφέρουµε ότι όλα τα µέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι παγκοσµίως γνωστά µέλη της Επιστηµονικής Κοινότητας και βρέθηκαν στην πόλη µας λόγω των προσωπικών σχέσεων µε τον καθηγητή κ. Σπιτάλα.

Μάλιστα, ο καθηγητής κ. Guy Burgel , τον οποίο είχαµε την τιµή να φιλοξενούµε σε συνέντευξη στον TVΔΕΛΤΑ προς τον υπογράφοντα, είναι κορυφαίος παγκοσµίου φήµης καθηγητής στην ειδικότητά του.

Την εποµένη της συνέντευξης στο τοπικό µας κανάλι, ο καθηγητής είχε δώσει από τη Δράµα τηλεφωνική συνέντευξη στη Γαλλική «Le Monde», ως γνήσιος φιλέλληνας, η οποία έκανε το γύρο του κόσµου και µέρος της οποίας παραθέτουµε παρακάτω:

Από τη Le Monde : «Όχι, ο κ. Strauss-Kahn δεν είναι ο σωτήρας της Ελλάδας» τονίζει ο καθηγητής στο πανεπιστήµιο Paris-Ouest-Nanterre-la Défense και συγγραφέας του βιβλίου «Αθηναϊκό θαύµα στον 20ο αιώνα» Guy Burgel, σε άρθρο του στη γαλλική εφηµερίδα Le Monde. Παράλληλα, άρθρο στο µπλοκ του περιοδικού The Economist υποστηρίζει ότι ο τρόπος που θα εξελιχθεί η ελληνική κρίση εξαρτάται από την κρίση του ΔΝΤ ως µέρους της τρόικας.

Ο κ. Burgel επισηµαίνει ότι οι συγκυρίες της επικαιρότητας, δηλαδή οικατηγορίες σε βάρος του Στρος-Καν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, θέτουν ζήτηµα συνοχής της διεθνούς χρηµατοπιστωτικής πολιτικής και των συνεπειών της στο µέλλον των κρατών.

Υπό το πνεύµα αυτό, η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ περιγραφικό παράδειγµα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας ακολουθεί ένα δύσκολο δρόµο, που του έχει επιβληθεί από τους διεθνείς οργανισµούς, µε σκοπό να επιτύχει την εξυγίανση των δηµοσίων οικονοµικών της χώρας.

Πηγή:hxo

Drama-tika.blogspot.com, Ειδήσεις της Δράμας

1 ΣΧΟΛΙΑ:

Ανώνυμος είπε...

μην μπερδεύουν κάποιοι την πολιτική με την παιδεία.. το τμήμα της αρχιτεκτονικής τοπίου είναι ένα ψέμα και είναι ο καθρέφτης της χώρας μας.. δηλαδή ο καθένας κοιτάει το συμφέρων του σε βάρος των άλλων,έτσι την πληρώνουν οι φοιτητές που δεν συμμετέχουν στο ψέμα