11 Οκτ 2011

Επίδομα παραμεθορίου στην Ξάνθη αλλά όχι στην Κομοτηνή;

Την περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πόλη Ξάνθης να «μείνουν εκτός» από το επίδομα παραμεθορίου και αυτοί της Κομοτηνής να το δικαιούνται, προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τον ενιαίο μισθολόγιο που έγινε γνωστό την Παρασκευή. (drama-tika.blogspot.com)
 
Η αρχική διατύπωση του Σχεδίου αφήνει αρκετά ενδεχόμενα ανοιχτά και «δείχνει»  ανισοκατανομή μεταξύ υπαλλήλων σε διαφορετικούς νομούς της Θράκης αλλά και στα όρια του ίδιου Νομού. Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο Νόμου αναφέρει:  «Στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε ζώνη είκοσι χιλιομέτρων από τα χερσαία σύνορα της χώρας και σε νησιά του άρθρου 1 του ν. 287/1976 χορηγείται επίδομα  Απομακρυσμένων – Παραμεθόριων Περιοχών, οριζόμενο σε εκατό (100) ευρώ μηνιαίως» ενώ στο Νόμο του 1976 ορίζονται ως παραμεθόριες περιοχές οι Νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου. 

Με βάση τη διατύπωση αυτή - που δεν είναι απολύτως ακριβής-  και με την προϋπόθεση ότι η απόσταση νοείται σε ευθεία γραμμή, η περιοχή διχοτομείται μισθολογικά, όπως φαίνεται στην εικόνα (με τις περιοχές πάνω και κάτω από την άσπρη γραμμή)

Παραμένει άγνωστος ο λόγος που ο νομοθέτης εντάσσει αυτόν τον περιορισμό για τους νομούς της Θράκης, αλλά όπως φαίνεται και από το χάρτη, δικαιούνται επίδομα οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη Σταυρούπολη, τη Μύκη και άλλες ορεινές περιοχές πάνω από το 8ο χιλιόμετρο ενώ εκτός επιδόματος είναι η πόλη της Ξάνθης (η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων), και οι υπόλοιπες περιοχές συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Τοπείρου και Αβδήρων. 

Αντίστοιχα στο Νομό Ροδόπης εντάσσεται ο Ίασμος αλλά και η Κομοτηνή, ενώ στον Έβρο «μένει» εκτός η Αλεξανδρούπολη και δικαιούνται επιδόματος, αν είναι ακριβής η διατύπωση,  οι υπόλοιποι μεγάλοι Δήμοι του Έβρου. 

Καθησυχαστικός ο Ξυνίδης για την Ξάνθη
Ερωτηθείς ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλούνται  και προέβη στην εξής σύντομη δήλωση:  «Η διατύπωση στο Σχέδιο Νόμου δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη ώστε να αποτελεί βεβαιότητα αυτή η ερμηνεία που αφήνει έξω την πόλη της Ξάνθης από το Επίδομα Παραμεθορίου. Θεωρώ δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί στο Επίδομα ή μία πόλη και να μείνει έξω κάποια άλλη»

Τι αδικίες προκύπτουν με βάση το Σχέδιο Νόμου
Το Σχέδιο Νόμου είναι σαφές ότι έχει αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι την ψήφισή του και θα γίνουν διάφορες αλλαγές. Όμως οι αδικίες που προκύπτουν με βάση την πρώτη διατύπωση είναι προφανές ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους δημόσιους υπαλλήλους ενώ δημιουργούνται μια σειρά από πρακτικά προβλήματα, όπως ο τρόπος που θα καθορίζεται η απόσταση σε σχέση με την έδρα κάθε υπηρεσίας ή από τον τόπο εργασίας του υπαλλήλου (π.χ. οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε. Σταυρούπολης που ανήκουν στο Δήμο Ξάνθης ή ο τρόπος αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών της ορεινής περιοχής)

Άγνωστος παραμένει ο λόγος που ο νομοθέτης εισάγει αυτόν τον περιορισμό, παρόλο που καθορίζει ως καθεστώς παραμεθορίου αυτό που προβλέπεται στο Νόμο του 1976 και χαρακτηρίζει ως παραμεθόριες περιοχές  τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που συνορεύουν από θαλάσσης με την Τουρκία. 

Νέα και Ειδήσεις της Ξάνθης, drama-tika.blogspot,com
Πηγή:xanthipress.gr