3 Σεπ 2011

Έρχεται κινεζικό deal της ΔΕΗ για mega-αιολικό στη Ροδόπη


Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr o πρόεδρος του Κινεζικού αιολικού κολοσσού Sinovel, Han Junliang, ο οποίος αναμένεται να επισφραγίσει την αιολική συνεργασία της ΔΕΗ με τη μεγαλύτερη αιολική εταιρεία της “χώρας του Δράκου”. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψη του Kινέζου αξιωματούχου αναμένεται να αποφασιστεί η από κοινού ανάπτυξη με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες του μεγαλύτερου χερσαίου αιολικού πάρκου στη χώρα μας, στη Ροδόπη ισχύος 210MW. Για το έργο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη υποβάλει αίτηση για άδεια παραγωγής και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η τελική απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.


«Έρχονται οι κινέζοι για να υπογράψουμε αυτό που είχαμε ξεκινήσει και να εξειδικεύσουμε το κομμάτι της συμφωνίας που αφορά στη Ροδόπη. Ελπίζουμε να τους πείσουμε να επενδύσουν στην Ελλάδα» αναφέρει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Γιάννης Τσιπουρίδης.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρεί ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το project της Ροδόπης όπως όλα δείχνουν θα είναι το πρώτο, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης.

Εξίσου σημαντικό στοίχημα αποτελεί και το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή η δημιουργία μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών, που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα για λογαριασμό της κινεζικής εταιρείας. «Το κυνηγάμε» είναι το σχόλιο του κ. Τσιπουρίδη, που τονίζει ότι η δημιουργία του εργοστασίου θα δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Στόχος είναι το συγκεκριμένο έργο, εφόσον προχωρήσει να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αλλά τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, να αποτελέσει δηλαδή ένα είδος ορμητηρίου για την κινεζική εταιρεία στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Πάντως ο ανταγωνισμός χωρών που προσβλέπουν στις κινεζικές επενδύσεις είναι ισχυρός. Τον περασμένο μήνα η Sinovel υπέγραψε συμφωνία με την Mainstream Renewable Power για την ανάπτυξη 1000MW αιολικών στην Ιρλανδία, την προσεχή πενταετία.

Η Sinovel Wind Energy Group Co Ltd είναι η μεγαλύτερη ασιατική και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο βιομηχανία ανεμογεννητριών. Στην χώρα μας όμως έγινε γνωστή από το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη τον Απρίλιο με τη ΔΕΗ.

Η κινεζική εταιρεία έχει πετύχει τα τελευταία σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και πέρυσι οι πωλήσεις της αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 11%, υποσκελίζοντας παραδοσιακές δυνάμεις της αιολικής βιομηχανίας όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Σήμερα μόνο η δανέζικη Vestas με μερίδιο 12%στην παγκόσμια αγορά ξεπερνάει την κινεζική εταιρεία, η οποία πάντως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιo 20%. Αντίθετα στην Ευρώπη οι Kινέζοι ουσιαστικά είναι απόντες, γεγονός που θέλει να εκμεταλλευτεί και η ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί παραγωγική βάση η οποία και θα επιτρέψει στην κινεζική εταιρεία να διεισδύσει στις συγκεκριμένες αγορές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2010 η αγορά ανεμογεννητριών έφτασε σε ισχύ τα 38 GW εκ των οποίων των 56% αφορούσαν σε εγκαταστάσεις στην Ασία, το 25% την Ευρώπη και το 19% την Αμερική.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:www.capital.gr