21 Σεπ 2011

60 κρατικοί και πολιτικοί παράγοντες από την Βουλγαρία και την Ελλάδα στο 1ο Φόρουμ Ελληνοβουλγαρικής Συνεργασίας

Ανοίγει η «αυλαία» για το 1ο Φόρουμ Ελληνοβουλγαρικής Διασυνοριακής Συνεργασίας που θα φιλοξενηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο της Καρβάλης, με κεντρικό θέμα το συντονισμό και την ενίσχυση των δράσεων της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα παρουσιαστούν από κρατικούς παράγοντες επίκαιρα ζητήματα σχετικά με την ελληνοβουλγαρική συνεργασία αλλά και διαβουλεύσεις από εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων συντονισμού των δράσεων τους.

«Το Φόρουμ φιλοδοξεί να αποτελέσει το πλαίσιο διαβούλευσης των εταίρων του αλλά και τη βάση για τη δημιουργία ενός μονιμότερου δικτύου συντονισμού ανάμεσα σε ελληνικούς και βουλγαρικούς φορείς για όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα», δήλωσε ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Βουλγαρίας Σάββας Εμινίδης στη συνέντευξη τύπου της οργανωτικής επιτροπής.

Την Παρασκευή στις 5-8.30 μμ θα είναι η πρώτη μέρα του Φόρουμ παράλληλα με τα εγκαίνια της Έκθεσης του Επιμελητηρίου. Ένα γεγονός που θα δώσει μια άλλη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Καβάλας.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου είναι το Σάββατο από τις 10πμ-13.00μμ με συμμετοχές των δύο χωρών σε όλο το φάσμα το πολιτικό, το επιχειρησιακό και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αποστολή της Βουλγαρίας θα αποτελείται από 60 άτομα βουλευτές , εκπροσώπους υπουργείων και ανθρώπους που έχουν την ευθύνη για την συνεργασία με την Ελλάδα, σε υποδομές, τουρισμό, ενέργεια, γεωργική ανάπτυξη και άλλους τομείς.

Από ελληνικής πλευράς θα έχουμε δύο εκπροσώπους της κυβέρνησης. Τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ Ξυνίδης και τον υφυπουργό υποδομών κ Μαγκριώτη. Τον κ Σκανδαλίδη θα τον αντικαταστήσει ο κ Δεβερλέγκας.

Η άριστη συνεργασία με τον Δήμαρχο Καβάλας που εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση Α βαθμού και με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Περιφερειάρχη κ Γιαννακίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ Γρανά καθως ,τον θεματικό  Αντιπεριφερειάρχη κ Παπακοσμά , τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ Τσατσούλη με την αντιπρόεδρο κ Γαρυφάλλου θα δώσει την στήριξη για την διοργάνωση του Α Φόρουμ στην Καβάλα.

Σ αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους επιχειρηματίες να βρεθούν στην διοργάνωση αυτή και τον κόσμο της Καβάλας για να ενημερωθούν σε όλα τα επίπεδα αυτού του ανοίγματος προς την Βουλγαρία. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει ένα «άνοιγμα» τουριστικό προς την γείτονα χώρα. Να προβάλλουμε τα τοπία μας, τις ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως του Νομού μας.

Στο Φόρουμ αυτό θα δούμε πως θα υλοποιηθούν ανοίγματα δρόμων, υποδομών και τουρισμού, το ενεργειακό τοπίο και πολλά ενδιαφέροντα σχέδια.

Ξεκινάμε την διαδικασία αυτής της συνεργασίας και στόχος μας είναι το Σάββατο με το κλείσιμο των εργασιών του Φόρουμ να γίνει η αρχή μιας δομής σταθερής στο πλαίσιο της Ε.Ε μεταξύ των δύο διασυνοριακών πλευρών.
Το δεύτερο Φόρουμ θα γίνει του χρόνου στην Βουλγαρία. Ήδη τρέχει πρόγραμμα για 44 εκ ευρώ έργων ανάπτυξης στην περιοχή που θα ανακοινωθούν.

Ο Δήμαρχος κ Σιμιτσής είπε «το πρώτο βήμα γίνεται στην Καβάλα. Ένα ιστορικό βήμα. Αυτή η εκδήλωση είναι ένα εφαλτήριο για μια αναπτυξιακή πορεία διαδικασιών που μπορούν να φέρουν δουλειά, ανάπτυξη και να βάλουν την περιοχή μας σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ Γρανάς μιλώντας εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας, είπε πως:

«Έχουμε συνεργαστεί με τον Δήμο και το Κοινοβούλιο που εκπροσωπεί ο κ Εμινίδης ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τέτοιες δράσεις που πριν πολλά χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Η εμπειρία υπάρχει από την πλευρά του Δημάρχου σε τέτοιες συνεργασίες που τις παρακολουθεί στις Βρυξέλλες. Είναι μια ευκαιρία για την περιοχή μας, ώστε η συνεννόηση των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης να επιφέρει τέτοια αποτελέσματα επ’ ωφελεία όλης της περιοχής μας. Είναι ένα πρωτόγνωρο βήμα για μας και σε μας εναπόκειται αν θα βάλουμε τις βάσεις για να κάνουμε πράγματα που θα αναβαθμίσουν την Ν.Α Ευρώπη. Ελπίζω η συνάντηση αυτή θα φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα».

Πηγή: kavalanet.gr