Πολύς λόγος γίνεται για την «ΠΡΑΣΙΝΗ» ανάπτυξη, στο νομό μας έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αλλά αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό και με τις δυνατότητες που έχει ο νομός μας, για μια τέτοια προσέγγιση.
Είναι ένας τομέας ανάπτυξης που γρήγορα και άμεσα θα δώσει ώθηση ανάπτυξης στην περιοχή μας, μιας και η ανεργία καλπάζει τέτοιοι τομείς μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα, σίγουρα όχι με μεμονωμένα εγχειρήματα .
Μέχρι στιγμής αυτό δεν φαίνεται στον ορίζοντα να είναι στόχος από τους φορείς του τόπου. Τομείς που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε στην περιοχή μας είναι της γεωθερμικής, της αιολικής ,της υδροηλεκτρικής ενέργειας κ.τ.λ.
Έχοντας λοιπόν τον «φυσικό πλούτο» τι άραγε να μας λείπει; Μάλλον η πολιτική Βούληση, απο πλευράς Περιφέρειας- Αντιπεριφερείας Δράμας κ.α.
Διπλά μας γίνονται σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξης μέσα από την γεωθερμία και εμείς ούτε μια βεβαίωση για να χαρακτηρίσουμε τα Θερμία γεωθερμικό πεδίο καταφέραμε.Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για έρευνες Γεωθερμίας. Γίνονται διαγωνισμοί ,ημερίδες,άλλα εμείς στην Δράμα, δεν συμμετέχουμε καν. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά να συμμετέχουμε και να διεκδικούμε.
-Ημερίδα με θέμα «Γεωθερμία.
Πραγματικότητα μετά από δεκαετίες προσμονής είναι πια η εκμετάλλευση της Γεωθερμίας στην περιοχή της Ξάνθης.
Αυτό κατέστη σαφές στην Ημερίδα με θέμα «Γεωθερμία, Στρατηγική επιλογή ανάπτυξης – Γεωθερμικές εφαρμογές» που διοργανώθηκε την Παρασκευή στο Λαογραφικό Μουσείο, στη Γενισέα από το Δήμο Αβδήρων και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.
Στην ημερίδα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποεκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος, οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης.
Στη διάρκεια των εργασιών τέθηκαν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο όλες οι παράμετροι που αφορούν στο κεφαλαιώδες ζήτημα της Γεωθερμίας στην περιοχή, τόσο στο επίπεδο των μεγάλων γεωτρήσεων για παραγωγή ενέργειας, όσο και στο επίπεδο των αγροτικών εφαρμογών στην αβαθή γεωθερμία.
-Στις 16/3/2011. Για τις 4 περιοχές συγκεντρώθηκαν συνολικά 18 προσφορές, από έξι (6) εταιρίες ή Κοινοπραξίες. Το χρηματικό ύψος των προσφορών και για τα 4 πεδία ξεπέρασε τα 350 εκατ. Ευρώ.Αναλυτικά, στο διαγωνισμό συμμετείχαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γεωθερμίας, όπως η Ιταλική ENEL SA, η Ισραηλο-αμερικανική ORMAT Int. και η Καναδικών συμφερόντων Hellenic Geothermal Holdings Corp., καθώς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η Ενεργειακή Αιγαίου και η ΙΤΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.
Το ΙΓΜΕ αναφέρει …
-Στο Νομό Δράμας δεν υπάρχει χαρακτηρισμένο βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3175/03) και δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον στην Υπηρεσία προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία για την αναζήτηση γεωθερμικού δυναμικού. Η χρήση των πηγών Θερμιών, Παρανεστίου και Κρηνίδων για ιαματικούς σκοπούς υπάγεται στις διατάξεις περί Ιαματικών Φυσικών Πόρων αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
-Την έρευνα και εκμετάλλευση ουρανίου, όπως και των υπολοίπων ραδιενεργών ορυκτών, σύμφωνα με το Ν.Δ./γμα 210/73, «Περί Μεταλλευτικού Κώδικος», όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 274/76, έχει αποκλειστικά το δημόσιο. Σύμφωνα με τεχνικές εκθέσεις και μελέτες του ΙΓΜΕ το οποίο, μετά τη μεταφορά των σχετικών δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αποτελεί το μοναδικό θεσμοθετημένο φορέα για την έρευνα ουρανίου, για λογαριασμό του Δημοσίου, έχουν διαπιστωθεί δύο κοιτάσματα μικρού μεγέθους στην περιοχή Παρανεστίου, μη εκμεταλλεύσιμα υπό τις παρούσες οικονομοτεχνικές συνθήκες με σύνολο βεβαιωμένων αποθεμάτων ανερχόμενο σε 1000 τον. περίπου ουρανίου μετάλλου.
Από τα εντοπιζόμενα μεταλλεύματα τα πλέον αξιόλογα είναι τα κοιτάσματα μαγγανίου περιοχής Νευροκοπίου και αστρίων περιοχής Μικροχωρίου που δεν υφίστανται εκμετάλλευση σήμερα. Υφίσταται εργοστάσιο εμπλουτισμού στο 25ο ΧΛΜ Δράμας – Νευροκοπίου της εταιρίας «Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνος» Μ.Β.Ν.Ε.Α.Ε. Κατόπιν του πλειστηριασμού της 07.07.2004, τα μεταλλευτικά της δικαιώματα μεταβιβάσθηκαν στην «ΕΛΒΑΝ Α.Β.Ε.Ε.». Το πρόβλημα των εν λόγω φτωχών κοιτασμάτων είναι η αδυναμία εμπλουτισμού σε ποιότητα κατάλληλη για μπαταρίες. Όμως, στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο αναπτύσσονται μέθοδοι αξιοποίησής τους. Δεν υπάρχουν στην Υπηρεσία μας στοιχεία για κοιτάσματα χρυσού και νικελίου. Υφίστανται όμως παραχωρήσεις μεταλλείων θειούχων μεταλλευμάτων, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν και πολύτιμα μέταλλα.
Από τα εντοπιζόμενα βιομηχανικά ορυκτά, τα πλέον αξιόλογα είναι κοιτάσματα αργίλου (υπάρχει 1 ενεργή δραστηριότητα) και Καολίνη (υπάρχουν 2 ενεργές δραστηριότητες στην Περιοχή Νευροκοπίου).
Επίσης στο Νομό Δράμας υπάρχουν πολύ αξιόλογα κοιτάσματα Μαρμάρου για εκμετάλλευση των οποίων δραστηριοποιούνται άνω των σαράντα επιχειρήσεων, ενώ υπάρχει πρόθεση για την επανεξέταση και αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου εκμετάλλευσής αυτών.
Στη βιβλιοθήκη του ΙΓΜΕ βρίσκονται διαθέσιμα όλα τα αποτελέσματα των κατά καιρούς ερευνών που έχουν λάβει χώρα και αφορούν τον Φυσικό Πλούτο της περιοχής του Νομού Δράμας.
Βάλτε λοιπόν προτεραιότητες λύσεις υπάρχουν για να δώσουμε ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο.
Πηγή: dramini
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου