3 Αυγ 2011

Τις μετοχές της ΣΕΚΑΠ πουλά η Αγροτική Τράπεζα

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου η Αγροτική Τράπεζα θα προσπαθήσει να πουλήσει τη ΣΕΚΑΠ, μέσω διαγωνισμού για την πώληση του 50,36% των μετοχών της καπνοβιομηχανίας που κατέχει. Στο μεταξύ, μέχρι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχουν παγώσει οι παραγγελίες για εξαγωγές ελληνικών τσιγάρων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής απεμπλοκής της από τις θυγατρικές εταιρείες μη χρηματοπιστωτικού τομέα, η ΑΤΕ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι προτίθεται να μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της στη ΣΕΚΑΠ σε επενδυτή,...
τον οποίο θα επιλέξει μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού. Η τράπεζα επείγεται να πουλήσει τις μετοχές της, κάτι που αναφέρεται και στην προκήρυξη: “Κύριοι στόχοι της διαδικασίας είναι η επίτευξη μιας πλήρως συμφέρουσας συμφωνίας [...], η επιλογή του καταλληλότερου επενδυτή και η ολοκλήρωση μιας επιτυχημένης συναλλαγής σύντομα, με την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στις δραστηριότητες, τη λειτουργία, το προσωπικό και την πελατεία της εταιρείας”.

Επείγεται η ΑΤΕ
Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό καλούνται μέχρι την 26η Αυγούστου 2011 να ενημερώσουν εγγράφως τον σύμβουλο που προσέλαβε η ΑΤΕ (Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης ΑΕ). Η τράπεζα και η εταιρεία συμβούλων θα αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα επιλέξουν, κατά την απόλυτη κρίση τους, τους υποψήφιους που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη β’ φάση της διαδικασίας.
 Όσοι περάσουν στην τελική φάση θα υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας και έως τις 30 Αυγούστου θα παραλάβουν ενημερωτικό υπόμνημα με περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΣΕΚΑΠ, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις, να συναντηθούν με τη διοίκηση της καπνοβιομηχανίας και να διεξαγάγουν περιορισμένο ειδικό έλεγχο (due diligence). Στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή συμμετοχής.

Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το προσφερόμενο τίμημα για την αγορά των μετοχών, η διασφάλιση των υφιστάμενων δανείων της ΣΕΚΑΠ (η πλειοψηφία των οποίων είναι προς την ΑΤΕ), το αν ο υποψήφιος επενδυτής προτίθεται να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό της καπνοβιομηχανίας, το σχέδιο δράσης, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργία της, και φυσικά η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή του ισχύς.
 Το προηγούμενο διάστημα το ενδιαφέρον τους για τη ΣΕΚΑΠ είχαν εκφράσει επισήμως το κρατικό μονοπώλιο καπνού της Κίνας και ο ινδικός όμιλος επιχειρήσεων ΒΒΜ Bommidala Group, ενώ οι πληροφορίες για “μνηστήρες” από την Τουρκία και τη Βουλγαρία μένουν να επιβεβαιωθούν μέσω της διαδικασίας που κίνησε η Αγροτική Τράπεζα.

Πάγωσαν οι εξαγωγές

“Μας ξάφνιασε το γεγονός ότι η ΑΤΕ θέλει να πουλήσει το σύνολο των μετοχών της. Αυτό που επείγει για μας είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να μπει ρευστό στην εταιρεία” αναφέρει στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κώστας Γαβριηλίδης. Η ΣΕΚΑΠ απασχολεί σήμερα 270 εργαζόμενους (100 λιγότερους σε σχέση με το 2009), οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη ρευστού που προβληματίζει. Από τις αρχές του καλοκαιριού, που ξεκίνησαν οι συζητήσεις περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (και στη συνέχεια ναυάγησαν), και με δεδομένη την πρόθεση της ΑΤΕ να πουλήσει τις μετοχές της, η ΣΕΚΑΠ εισήλθε σε μια φάση αβεβαιότητας ως προς το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Ο πρόεδρος του δ.σ. της κανπνοβιομηχανίας Δημήτρης Πράτσος επιβεβαιώνει στη “Μ” ότι οι παραγγελίες από το εξωτερικό αλλά και οι συζητήσεις για μεγάλες συνεργασίες έχουν προς το παρόν παγώσει, εν αναμονή των εξελίξεων.

Η καπνοβιομηχανία. Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975, έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση τσιγάρων. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα σημάτων στην ελληνική και διεθνή αγορά, όπως τα BF, Cooper, GR κ.ά. Μέχρι σήμερα η Αγροτική Τράπεζα διαθέτει το 50,6% των μετοχών της, το 34,5% ανήκει στη ΣΕΚΕ, το 8,5% στον συνεταιρισμό εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται στα χέρια αγροτικών συνεταιρισμών. Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της, τα έσοδα της ΣΕΚΑΠ το 2010 συρρικνώθηκαν σε 36 εκατ. ευρώ, από 53,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ η εταιρεία κατέγραψε και ζημιές προ φόρων 13,165 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών το 2009.


Σε ιδιώτες τα συνεταιριστικά εργοστάσια

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να γνωστοποιηθεί ποιοι από τους υποψηφίους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 99% που κατέχει η ΑΤΕbank στην Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών ΑΕ παίρνουν το “εισιτήριο” για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουλάχιστον επτά ξένοι και εγχώριοι επενδυτές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Η ΕΛΒΙΖ ιδρύθηκε το 1963, με έδρα στο Πλατύ Ημαθίας, όπου και διατηρεί μία μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, και μία ακόμη στην Ξάνθη. Η εταιρεία παράγει ζωοτροφές, πρώτες ύλες ζωοτροφών και συμπληρώματα ζωοτροφών.
 Εντός του Αυγούστου αναμένεται να ακολουθήσει και ένας ακόμη διαγωνισμός, αυτός για την πώληση του 82% που κατέχει η ΑΤΕBank στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του καλοκαιριού και αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
 3/8/2011