Για το νομοσχέδιο για τα Ναρκωτικά
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, για να καταλάβουμε ότι μιλάμε για ασθενείς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό που και η κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα έχουν αντιληφθεί πια ότι μιλάμε για μια πάθηση και για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη της υποστήριξής μας.
Είναι πολύ γενναία και αναγκαία η νέα τομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ουσιαστικά τακτοποιεί μια σειρά από πράγματα. Αυτή η τομή συνδυάζεται και με μια πολιτική την οποία εμείς τώρα εκπονούμε στο Υπουργείο Υγείας κι έχει να κάνει με το ότι
σε κάθε μονάδα υγείας ανοίγουμε ειδικούς χώρους, τις θεραπευτικές μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης, όπου πραγματικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια μάστιγα, δηλαδή εξαφανίζουμε τη λίστα ντροπής. Είναι δύο συνδυαστικές ενέργειες, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο μας ταλαιπωρεί και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον κοινωνικό μας ιστό.
Σήμερα λοιπόν δεν μιλάμε για μία διαδικασία αποποινικοποίησης, αλλά για μια ταυτοποίηση σε σχέση με τις ποινές και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους ως εγκληματίες. Είναι ασθενείς κι ως έτσι πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε.
Για τις εξελίξεις στην Παγκόσμια Οικονομία και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Με δεδομένα όσα συμβαίνουν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία, αντιλήφθηκαν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο.
Και τελευταία η κρίση στην Αμερική, αλλά και αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία σήμερα, ουσιαστικά ανέδειξε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με πολιτικές αποφάσεις.
Επιτέλους κατάλαβαν κάποιοι, ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται απέναντι στην Ελλάδα λες κι είναι αυτή υπεύθυνη για όλα τα δεινά της Ευρώπης και πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και συλλογικά.
Οι αποφάσεις οι τελευταίες, είναι αλήθεια πως με την απάντηση των αγορών ότι φαίνεται ότι δεν έχουν δώσει λύση, άρα λοιπόν χρειάζεται να σκύψουν πάρα πολύ σοβαρά και να μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα.
Και θα βάλω εδώ ένα ζήτημα για να καταλάβετε. Τον κ. Παπανδρέου, εδώ και πάρα πολύ καιρό τον ακούμε όλοι να μιλάει για μια σειρά από πολιτικές τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών και του ευρωομολόγου, όπως επίσης και για τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και μια σειρά από άλλα ζητήματα τα οποία όταν κι εφόσον τα έθιγε εκείνη την περίοδο κάποιοι δεν έδιναν σημασία.
Σήμερα λοιπόν δικαιώνεται σε εκείνες τις επιλογές, δικαιώνεται σε εκείνες τις προτάσεις και φαίνεται πια ότι ο προσανατολισμός ο οποίος υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να πάμε σε πολιτικές οι οποίες θα προστατεύσουν την Ευρωζώνη και θα μπορέσουν πολιτικά να απαντήσουν στο πρόβλημα.
Τώρα για την Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα μεγάλο θέμα λόγω της οικονομικής κρίσης και οι δικές μας επιλογές πρέπει να είναι τέτοιες που να οδηγούν στην επίλυση των προβλημάτων με βάση πάντα τις δυνατότητες της χώρας.
Το αντιλαμβανόμαστε όλοι, το καταλαβαίνουμε όλοι και πάνω σε αυτή τη λογική και φυσικά πάνω στα δεδομένα και τα προβλήματα που υπάρχουν προσπαθούμε να κινηθούμε και να υλοποιήσουμε την πολιτική μας των διαθρωτικών αλλαγών.
Για τις αλλαγές στο Δημόσιο Τομέα
Πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν απόλυτο εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης, που σημαίνει απόλυτη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας διευρυμένος δημόσιος τομέας, όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει αυτός να συρρικνωθεί, αυτό καταλαβαίνετε ότι συμβαίνει μέσα από τη διαδικασία που έχει να κάνει με τον αριθμό και τις αναλογίες των προσλήψεων σε σχέση με όσους συνταξιοδοτούνται.
Παράδειγμα της αυτής της πολιτικής μας, τα νοσοκομεία: Προχωρήσαμε σε έναν εξορθολογισμό τέτοιας μορφής, που μειώσαμε τις Διοικήσεις από 131 σε 82 κι αυτός είναι ένας εξορθολογισμός και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού κι αυτό πρέπει να γίνει παντού στη Δημόσια Διοίκηση.
Δεν μπορεί να υπάρχουν σήμερα φορείς οι οποίοι έχουν συναφή αντικείμενα, ίδιες περίπου αρμοδιότητες και να συνεχίζει να μην υπάρχει η διαδικασία των συνενώσεών τους για να μπορέσουμε να πάμε σε μια απόλυτη αξιοποίηση, για να δούμε ποιες πραγματικά είναι οι ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου.
Αν σήμερα η χώρα αυτή έχει βυθιστεί κι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι γιατί πραγματικά πήγαμε σε μια τεράστια διόγκωση κι εδώ υπάρχουν ευθύνες και των δύο μεγάλων κομμάτων, με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει επιτέλους να δούμε αυτή την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουμε.
Για τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας
Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποιο σημείο βρέθηκε η σημερινή Κυβέρνηση, παραλαμβάνοντας μία χώρα, όπου χρειάστηκε να κάνουμε τέσσερις φορές αναθεώρηση στην εκτίμηση του ελλείμματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προηγούμενος Πρωθυπουργός δραπέτευσε από τη χώρα.
Ο κ. Καραμανλής, έφυγε γιατί γνώριζε πάρα πολύ καλά, ποια ήταν η οικονομική κατάσταση και επέλεξε εκείνη τη στιγμή να μη χρεωθεί αυτή την κατάσταση.
Για τη Δράση «Το ποδήλατο στη ζωή μας»
Ήδη με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος, «Το ποδήλατο στη ζωή μας» με τη διάθεση ποδηλάτων από το Υπουργείο Υγείας στην Πέλλα και τη Σαμοθράκη και θα συνεχιστεί η δράση, σε τουλάχιστον 20 Δήμους της χώρας. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς.
Εκπομπή: «Ενημέρωση στη ΝΕΤ», 06/08/2011
Δημοσιογράφοι:
Διονύσης Μποτώνης & Αντριάνα Παρασκευοπούλου
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου