Μια αγροτική περιοχή στην περιφέρεια της χώρας φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακά ουδέτερη, δηλαδή οι ανάγκες της σε ενέργεια να καλύπτονται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου RURENER.
Φανταστείτε μια αγροτική περιοχή στην περιφέρεια της χώρας που είναι ενεργειακά ουδέτερη, δηλαδή οι ανάγκες της σε ενέργεια καλύπτονται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.
Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά συστήματα κοσμούν τη γύρω περιοχή, ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες φωτίζουν τους δρόμους, ενώ τα κτίριά της εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Οι κάτοικοί της είναι ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδεύονται διαρκώς σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Δεν πρόκειται για μια φανταστική περίπτωση, αλλά για την εικόνα που θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια το δημοτικό διαμέρισμα Νικηφόρου του δήμου Παρανεστίου Δράμας, το οποίο φιλοδοξεί -μέσω του ευρωπαϊκού δικτύου RURENER- να αποτελέσει πρότυπο περιοχής για τα ελληνικά
δεδομένα, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αυτάρκεια.Το δίκτυο RURENER αποτελείται από ευρωπαϊκούς μικρούς αγροτικούς δήμους (αγροτικούς και περιαστικούς οικισμούς και μικρές πόλεις) που θέλουν να εργαστούν σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας, με παράλληλη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ώστε να επιτύχουν ενεργειακή αυτάρκεια και παράλληλα προστασία του περιβάλλοντος.
Δύο αιολικά πάρκα
Όπως λέει στη “Μ” η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Καβάλας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Οικονομίας Βασιλική Καζάνα, ήδη ο Νικηφόρος είναι μια ενεργειακά ουδέτερη περιοχή, καθώς εντός του 2010 ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα αιολικό πάρκο δυναμικότητας 20MW, μια επένδυση της εταιρείας “Ικτίνος”. Δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει πολύ καλό αιολικό δυναμικό, ο δήμος έδωσε και δεύτερη άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή.
Στο σχέδιο δράσης του Νικηφόρου περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου του δημαρχείου, αλλά και των αντλιοστασίων που χρησιμοποιούνται για αγροτικές εργασίες. Δρομολογείται επίσης η αλλαγή λαμπτήρων στους δρόμους του οικισμού και η αντικατάστασή τους με ενεργειακά αποδοτικότερους.
“Στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού εντάσσεται και η μελέτη για την αξιοποίηση της βιομάζας του δήμου Παρανεστίου”, αναφέρει η κ. Καζάνα, προσθέτοντας ότι ήδη πραγματοποιήθηκαν και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής.
Οκτώ χώρες στο πρόγραμμα
Στο δίκτυο RURENER συμμετέχουν 12 εταίροι από οκτώ χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βρετανία και την Ελλάδα. Από τη σύστασή του 14 πιλοτικοί δήμοι προσχώρησαν στο δίκτυο, λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Σιούλας, συνεργάτης Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Από πλευράς Ελλάδας, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εταίροι το ΚΑΠΕ και το ΤΕΙ Καβάλας, με τους πιλοτικούς δήμους Παρανεστίου και Κερατέας Αττικής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι 14 δήμοι προτίθενται να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής τους, καθώς και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.
Το δίκτυο, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα εργαλεία και μεθοδολογίες, υποστηρίζει τα μέλη του, ώστε να ανταλλάξουν τις εμπειρίες που έχουν αποκτήσει, αλλά και να προωθήσουν τις δράσεις τους και σε άλλους δήμους. Χάρη στη δυνατότητα αυτή και την παρεχόμενη υποστήριξη, μικροί αγροτικοί και περιαστικοί δήμοι θα υλοποιήσουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης σε τοπικό επίπεδο, στοχεύοντας στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση αποτελούν μερικά μόνο από τα κύρια σημεία της στρατηγικής σε θέματα ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Οι επιλεγμένες δράσεις θα οδηγήσουν σε καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση των τοπικών πόρων και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη στους μικρούς αγροτικούς δήμους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
“Κύριος στόχος του προγράμματος, το οποίο λήγει τον προσεχή Νοέμβριο, είναι να στήσει το δίκτυο και να φέρει σε επαφή τα μέλη του, παρέχοντάς τους παράλληλα την απαιτούμενη τεχνογνωσία και στηρίζοντάς τους στην κατάρτιση του σχεδίου δράσης. Στη συνέχεια οι ίδιοι οι δήμοι θα πρέπει να αναζητήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδια αυτά. Ένα παράδειγμα είναι το πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι δύο δήμοι της χώρας μας”, εξηγεί ο κ. Σιούλας.
Στο μεταξύ, το δίκτυο RURENER συνεχίζει να δέχεται νέα μέλη, σκοπεύοντας να δημιουργήσει έναν ζωντανό δίκτυο από οικισμούς και μικρές πόλεις, με κοινή δέσμευση την αειφόρο παραγωγή, διαχείρισης ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς της χώρας μας απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε αγροτικούς δήμους που επιθυμούν να λάβουν τεχνική στήριξη από το δίκτυο σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και διαμόρφωσης πολιτικής ενεργειακής ουδετερότητας.
Τι λέει ο δήμαρχος
“To δίκτυο RURENER αποτελεί μια αξιόλογη, πρωτοπόρα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των αγροτικών περιοχών της χώρας μας. Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τον Νικηφόρο και κατ’ επέκταση για τον δήμο Παρανεστίου θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής”.
Νίκος Καγιάογλου, δήμαρχος Παρανεστίου
Της Μπέττυς Κυριακίδου
makthes
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου