Χθες Τρίτη 26/07/2011 το απόγευμα δεχθήκαμε από μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου τηλεφωνική κλήση, που μας ενημέρωνε ότι εντοπίστηκε στην περιοχή των Κυργίων Δράμας (Λαγότοπο) και μέσα σε περιφραγμένο κτήμα, είδος σπάνιου αετού ο οποίος είναι τραυματισμένος και χρίζει ιατρικής παρακολούθησης. Τον ενημερώσαμε να μας το φέρει αρχικά να τον δούμε στο χώρο προσαρμογής θηραμάτων....
....όπου πραγματοποιούσαμε εργασίες για την εορταστική εκδήλωση της Κυριακής, για να πάρουμε μία πρώτη «γεύση» για το μέγεθος του τραύματος και στην συνέχεια να τον προωθήσουμε σε κτηνίατρο της περιοχής μας.
Το πουλί βρέθηκε μέσα σε περιφραγμένο κτήμα στην περιοχή των Κυργίων (λαγότοπο) όπως αναφερθήκανε και παραπάνω και χρειαζότανε άμεσης ιατρικής βοήθειας για να ζήσει.
Ο αετός, ήταν εξαντλημένος προφανώς από την πολύωρη παραμονή του χωρίς νερό και φαγητό. Ο αετός αυτός ανήκει σε μία σπάνια κατηγορία αετών και ονομάζεται Φιδαετός.
O φιδαετός είναι μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Έρχεται στην περιοχή κατά τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου και φεύγει μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής του, κατά τον Σεπτέμβριο. Έχει στρογγυλευμένο κεφάλι σαν της κουκουβάγιας μικρό ράμφος, μεγάλα πορτοκαλοκίτρινα μάτια και κοντά δάχτυλα που το βοηθάνε στην σύλληψη των ερπετών. Φωλιάζει σε ψηλά δέντρα αλλά και σε ψηλούς θάμνους εφόσον δεν υπάρχει ανθρώπινή ενόχληση. Τρέφεται κυρίως με φίδια αλλά και με σαύρες που βρίσκει σε εκτάσεις με αραιή δεντρώδη ή θαμνώδη βλάστηση. Ο φιδαετός δεν έχει ανοσία στο δηλητήριο των φιδιών αλλά προστατεύεται από τις χοντρές φολίδες (λέπια) που διαθέτει στα πόδια του. Γεννά κάθε χρόνο ένα αυγό. Ο πληθυσμός του φιδαετού στη χώρας μας υπολογίστηκε - το 1983 - σε 300 ζευγάρια .
Το άμοιρο πουλί λοιπόν παρέλαβε ο κτηνίατρος της πόλης μας κ. Τσοκαταρίδης Ιωάννης. Ο έμπειρος γιατρός χορήγησε αρκετά φάρμακα και ορούς στο άτυχο πουλί για να το διατηρήσει στην ζωή. Διαπίστωσε ότι το πουλί ήταν χτυπημένο από σκάγια όπλου.
Σίγουρα πρόκειται για μία αποτρόπαια πράξη που βέβαια δεν αφορά την Κυνηγετική Οικογένεια και τους ευσυνείδητους κυνηγούς. Εξάλλου κυνηγός και μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δοξάτου ήταν αυτός που τον περισυνέλλεξε και τον πήγε στον κ.Τσοκαταρίδη. Την περίοδο αυτή που είναι μία «νεκρή» κυνηγετική περίοδος, η πράξη αυτή έγινε ή από κάποιο οπλοφόρο λαθροθήρα (που σίγουρα άλλο πράγμα είναι ο λαθροθήρας και άλλο ο κυνηγός) ή από κάποιο βοσκό, που μερικοί από αυτούς στην προσπάθεια τους να σώσουν το βιος τους οπλοφορούν όλο το χρόνο και σκοτώνουν ότι βγει μπροστά τους. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τα όπλα. Και ο «τελευταίος» πολίτης αυτής της χώρας με μία απλή βεβαίωση από τον «κολλητό» γιατρό του, γίνεται κάτοχος όπλου. Με όλα τα επακόλουθα.
Στο ιατρείο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από ενημέρωση που είχαν καταφθάσανε άτομα από οικολογικές οργανώσεις και από τον Δήμο Δράμας για να δείξουν το ενδιαφέρον τους.
Όλοι πρέπει να καταλάβουν εδώ στην Ελλάδα (και μπορούμε να το δούμε αρχικά και από τοπικό επίπεδο) που αποτελούμε «φωτεινή» εξαίρεση χώρας (και όχι εξαιτίας των κυνηγών) που έχει οργανώσεις κυνηγών και οικολόγων αλλά ελάχιστη πιθανότητα να δράσουν συντονισμένα. Επίσης πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι μέσα από τέτοιες συνεργασίες μεταξύ Κυνηγετικών & Οικολογικών Οργανώσεων μπορούν να προκύψουν πολλά θετικά αποτελέσματα για την ορθολογική αύξηση της πανίδας μας.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δοξάτου, και εγώ προσωπικά επικοινώνησα σήμερα 27/07/2011 αρχικά με τον γιατρό για να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία της υγείας του σπάνιου αετού. Μίλησα λοιπόν με τον κ.Τσοκαταρίδη Ιωάννη το πρωΐ και μου είπε ότι το πουλί πάει προς το καλύτερο. Χρειάζεται ακόμη περίθαλψη για να μπορέσει να συνέλθει, και ακόμη τον ενημέρωσα ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε ως Κυνηγετικός Σύλλογος Δοξάτου οικονομικά σε μέρος από την φαρμακευτική του αγωγή που χρειάστηκε για τις πρώτες βοήθειες, καθώς επίσης και την αποστολή του προς την Αίγινα και το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ή προς το Πανεπιστημιακό Ιατρείο Ζώων.
Να μην ξεχάσουμε ως Δ.Σ. του Συλλόγου μας να ευχαριστήσουμε το μέλος μας - κυνηγό κ.Λαζαρίδης Ζαχαρία και τον φίλο του από την Hellenic Security κ.Μπουρνιά Δημήτριο για τις γρήγορες προσπάθειές τους μετά τον εντοπισμό τους και για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέσαν για να σωθεί ο φιδαετός. Ακόμη ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε και τον κτηνίατρο κ.Τσοκαταρίδη Ιωάννη για τις αποτελεσματικές του ιατρικές κινήσεις επάνω στον άτυχο αετό και για την όλη του συνεργασία με τον Κ.Σ. Δοξάτου.
Για το Δ.Σ. του Κ.Σ. Δοξάτου
Ηλίας Μουλιστάνος
Γεν Γραμματέας.
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου