30 Μαρ 2016

12 σταθερά φωτογραφικά ραντάρ στην Εγνατία και στο Ν. Καβάλας

Ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Γκράνας υπέγραψε χθες απόφαση για την εγκατάσταση και λειτουργία ειδικών ηλεκτρονικών τεχνικών συσκευών, σύστημα καταγραφής της ταχύτητας των οδικών οχημάτων, χωρίς την παρουσία αστυνομικού ή άλλου εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου, για τη βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ.


Με την ίδια απόφαση τοποθετούνται τα συστήματα σε 12 διαφορετικά σημεία, εθνικών οδών και στην Εγνατία οδό και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας – Ξάνθης καθώς επίσης σ΄ αυτήν, Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Πρόκειται για 12 σταθερά φωτογραφικά ραντάρ τα οποία πολύ σύντομα θ΄ αρχίσουν να λειτουργούν. Δεν θα λειτουργούν και τα 12 ταυτόχρονα, καθώς στις σταθερές συσκευές το τμήμα τροχαίας Καβάλας θα προσθέτει φορητούς μηχανισμούς και τότε θα εξασφαλίζεται η λειτουργία των ραντάρ.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από χρόνια και ολοκληρώνεται τώρα. Τα ραντάρ είχαν προβλήματα ως προς την εγκατάστασή τους, προβλήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κ.α. Τα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα λύθηκαν, τώρα τα ραντάρ είναι έτοιμα να λειτουργήσουν. Επελέγησαν με παλαιότερη απόφαση, επικίνδυνα σημεία στους δρόμους που προαναφέραμε, κυρίως ευθείες όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, στροφές επικίνδυνες, όπου και πάλι οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα με το αυτοκίνητό τους. Παίζει ρόλο επίσης πόσο συχνά ανακύπτουν τροχαία ατυχήματα, σε περιοχές που κι αυτές επελέγησαν προκειμένου να υπάρχει η αστυνόμευση, με τον τρόπο που προαναφέραμε.

Τα 12 σημεία στα οποία θα λειτουργούν ραντάρ αναφέρονται στην απόφαση του κ. Γκράνα ως ακολούθως:

-Εθνική οδός Καβάλας – Ξάνθης, 4ο χλμ., ρεύμα προς Ξάνθη.
-Εθνική οδός Καβάλας – Ξάνθης, 26ο χλμ. ρεύμα προς Ξάνθη.
-Εθνική οδός Καβάλας – Ξάνθης, 27,5 χλμ. ρεύμα προς Καβάλα.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 103,6 χλμ. ρεύμα προς Καβάλα.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 109,9 χλμ., ρεύμα προς Καβάλα.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 146,3 χλμ., ρεύμα προς Καβάλα.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 139,5 χλμ., ρεύμα προς Καβάλα.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 132,9 χλμ., ρεύμα προς Καβάλα.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 104,2 χλμ., ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 143,4 χλμ., ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 141,1 χλμ., ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.
-και Εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, 148,8 χλμ. ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Προ των προαναφερόμενων σημείων και πριν την έναρξη λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής, η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας θα τοποθετήσει την προβλεπόμενη από το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προειδοποιητική πινακίδα.

Η βεβαίωση των παραβάσεων από τα σταθερά φωτογραφικά ραντάρ είναι αρμοδιότητας του τμήματος τροχαίας Καβάλας.

Η απόφαση του κ. Γκράνα γνωστοποιήθηκε στην εισαγγελία πλημμελειοδικών, στους δήμους Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, στα αστυνομικά τμήματα Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, Καβάλας και φυσικά για την εφαρμογή της στο τμήμα τροχαίας Καβάλας.