14 Απρ 2015

Θωμάς Μαργαρίτης: ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ «Μασάνε τσίχλα και μπερδεύουν τα πόδια τους»

Η Ελλάδα γέμισε στοχαστές, διανοητές, και προβληματισμένους ψευτοκουλτουριάρηδες που με την ευγλωττία τους και τα βαριά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά τους, «ξεγελούν» τους πολίτες και ανεβαίνουν με τις θεωρίες τους σε ύπατα πολιτικά αξιώματα (υπουργοί, βουλευτές κ.λ.π) και άλλοι ορίζονται να διοικήσουν από θέσεις κλειδιά τον κρατικό μηχανισμό.


Όταν όμως διοικούν πρέπει να διαβάσουν εγχειρίδιο ακόμα και για να δέσουν τα κορδόνια τους.

Μασάνε τσίχλα και μπερδεύουν τα πόδια τους και δεν μπορούν να χωρίσουν δυο βοδιών άχυρο, όπως λέει και ο λαός μας.

Όλοι αυτοί οι δήθεν αναμορφωτές και εκσυγχρονιστές της κοινωνίας καμμία γνώση διοίκησης δεν διαθέτουν, πουλάνε θεωρία και όταν έρχεται η ώρα της πράξης αποτυγχάνουν οικτρά. Γιατί όπως έλεγε και ο μέγας Έλληνας διανοητής και φιλόσοφος Παπανούτσος «θεωρία δίχως πράξη, δίχως άξονα αμάξι».

Τα λόγια είναι άχρηστα χωρίς την δυνατότητα υλοποίησής τους. Και από θεωρία τα τελευταία χρόνια άλλο τίποτα στην Ελλάδα. Έτσι μαζί με όλα τα άλλα και την ανικανότητα των διοικούντων έφτασε η Πατρίδα μας «εις τα μη περαιτέρω».

Από πολλούς υπουργούς και βουλευτές ελλείπει η ικανότητα διοίκησης και η διάθεση να είναι χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο, πέρα από τις ανέξοδες αλλά και αδιέξοδες φανφάρες, τα παχιά λόγια και τις κατηγορίες στους πολιτικούς τους αντιπάλους, όταν «συνωστίζονται» μετά από παρακάλια για μια τηλεοπτική παρουσία τους στα πρωινάδικα και στα δελτία ειδήσεων.

Άκουγα πρόσφατα συνεντευξιαζόμενο έναν  μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη κα εικαστικό που με το πράο ύφος του και την συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση των 85 ετών που έχει στην πλάτη του, να αναρωτιέται: «Καλά αυτοί οι άνθρωποι, πρωί – βράδυ σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνο, πότε δουλεύουν; Σαν άνθρωποι, που έχουν και προσωπικές ανάγκες, πότε βλέπουν τα παιδιά τους, πότε βρε αδερφέ κάνουν ένα μπάνιο; Έχουν χάσει κάθε μέτρο;».

Αφορμή να καταθέσω τις παραπάνω σκέψεις μου αποτέλεσε ένα κείμενο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο (paliaathina.com) και πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε άρθρο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Λιάκου της εφημερίδας «Δημοκρατία Βορείου Ελλάδος». Πρόκειται για αστυνομική διαταγή του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ματαράγκας Καρδίτσας στις 08/02/1907.

Από την ανάγνωσή του διαπιστώνουμε ότι ακόμα και ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός των αρχών του προηγούμενου αιώνα ήταν ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΣ, ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΟΣ πολίτης για το κοινωνικό σύνολο, από τον μέσο σημερινό υπουργό ή ασκούντα διοίκηση όπως επισημειώνει  και ο αρθρογράφος της «Δημοκρατίας».

Μπορεί το κείμενο με το ύφος του και την ανορθογραφία του να δείχνει μια γραφικότητα, όμως εξετάζοντας την ουσία του κειμένου περιέχει τα στοιχεία ανθρώπου που ξέρει από διοίκηση δηλαδή ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ – ΣΑΦΕΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ – ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ, με βάση πάντα την λογική της εποχής που εξεδόθη, που φαντάζει σήμερα ξεπερασμένη όσον αφορά την προτεινόμενη λύση. Απολαύστε το κείμενο:

«Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης: Δήμαρχο, ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωρίου.

Μου αναφέρθηκε ότι ο γάηδαρος του Χαντζόπουλου τον Σεπτέμβριο μπίκε στο καλαμπόκι του Βάιου (ας μην αναγράψο το επίθετο) και ο Βάιος εκνεβρίστηκε και κάρφοσε τον γάηδαρο με την αξάλη στο ένα καπούλι. Καταλαβένετε ο γάηδαρος δεν είναι όνος αλά ο Βάιος. Άνεφ πολόν σκέψεον καταλαβένη κανής ότι το κεφάλη δεν έχει μιαλό αλά κολοκιθόσπορο. Απαγορεύετε να ξαναγίνη εκ νέου τέτιο απαράδεκτο ή παρόμιο πράγμα.

Πίγα  στο μαγαζή για καφέ και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγορεύετε να κατουράτε έξω στον τίχο του μαγαζιού.

Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είναι χιμόνας και εσθάνετε τις αποφορά από τι βρόμα. Όστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενίου.

Να μιν πίνετε πολί ινοπνεβματόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζαμάρες.

Να τιρίσετε άνεφ αντιρίσεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθροπη σκύλη και γινέκες διότι όπιος συληφθή  παραβάτις θα τον σιλάβο και θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο.»

Οι σημερινοί υπουργοί και γενικότερα οι διοικούντες  θα αρκούνταν στις διαπιστώσεις, το πολύ - πολύ μέχρι τις εντολές. ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΜΜΙΑ γιατί είναι διοικητές και διαχειριστές του ΤΙΠΟΤΑ.