21 Μαΐ 2014

Νικήσαμε, νικήσατε, νίκησαν…. και όμως η μόνη νικήτρια ήταν η αποχή…

Του ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια μετά τις εκλογές. Πήραμε την Πόλη..ή χάσαμε τον μπούσουλα. Κανείς όμως, δεν κοιτά κοντά. Και δεν χρειάζεται να κοιτάξεις ούτε πέρα από την μύτη σου. Το ποσοστό της αποχής έφτασε το 40-45%, σε αυτές τις εκλογές. Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδος απόφυγε τη εκλογική διαδικασία και την κάλπη.


Απόφυγε να δώσει το ναι ή την αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική και μάλιστα όχι σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας αλλά τοπικής που αφορά άμεσα την καθημερινότητα και την καλυτέρευση του τρόπου ζωής, της ίδιας της μικρής κοινωνίας, όπου ο καθένας μας ζει την καθημερινότητα του. 

Ο καλός ή ο καλός Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης και οι άλλοι της τοπικής εξουσίας, δεν ψηφίστηκαν από το 40-45%, του πληθυσμού που κάθεται στον τόπο. Σε λίγο θα είχαμε το 50% που θα έφερνε και την ακύρωση των αποτελεσμάτων. Για αυτό τον λόγο δεν μίλησε κανείς. Ότι το 40-45% δεν πείσθηκε και δεν πήγε στην κάλπη.

Και φυσικά τους κατέχοντες την εξουσία δεν τους αφορά, αφού αυτοί που δεν ψήφισαν θα μπορούσαν να μην είναι οι δικοί τους για αυτό δεν λένε κουβέντα.
Και όμως αυτοί που δεν πήγαν στην κάλπη άφησαν τους άλλους να κάνουν το κουμάντο τους και να πάρουν την εξουσία, διαιρώντας το 50-55%, στα ποσοστά τους.

Και φυσικά την ευθύνη την έχουν και οι πολίτες που δεν πήγαν να παρευρεθούν στην διαδικασία. Δεν μπορείς να κλαίγεσαι, να γκρινιάζεις και να δυσανασχετείς και όταν έρθει η ώρα της εξουσίας του αλλού, αυτό το μοναδικό δικαίωμα που σου δίνει η δημοκρατία, να λες δεν ασχολούμαι ούτε με τα 10 λεπτά που απαιτούνται για να πάω να ψηφίσω και να πάρω την ευθύνη για τα άτομα που θα καθορίσουν και τις δικές μου τύχες. Και φυσικά σε αυτές τις εκλογές όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις, είχαν πολλούς υποψηφίους ενώ υπήρχαν και καινούργιες παρατάξεις με καινούργια σχήματα και καινούργιους ανθρώπους.

Άρα η πλύση των χεριών και η αποπομπή των ευθυνών για αυτούς που δεν ψήφισαν θα στοιχειώνουν, όλους αφού μόνο το 50% θα αποφασίσει για την τύχη όλων μας. Και φυσικά θα είναι αυτοί που ψηφίζουν, τους ίδιους και τους ίδιους.

Και ιδίως πολλοί άνεργοι, φοιτητές και νέοι που δεν ενδιαφέρονται ούτε για το μέλλον που τους ξημερώνει. Άτομα άβουλα που κάθονται στον καναπέ τους πίνουν εις υγεία της πείνας τους πίνοντας καθαρό νερό βρύσης, πληρώνουν  τον καφέ 3 ευρώ γιατί μπαμπάς παίρνει ακόμα σύνταξη, και περιμένουμε τον ουρανό να βρέξει μάνα ..για να φάμε… ίσως βρίσκουμε και κανά καφέ με δωρεάν wi-fi για να την βγάλουμε φτηνά.

Αλλά τα θαύματα γίνονται μία φορά και το μάνα έπεσε. Και μάλιστα όπως έλεγαν και οι αρχαίοι υμών πρόγονοι..συν Αθηνάς και χείρας κίνει.

Και φυσικά ο νέοι. Αντί να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, αφήνουν την τύχη στα χέρια των άλλων. Δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για την καλοπέραση. Θα φύγω στο εξωτερικό και θα δουλέψω εκεί. Μα και οι μισθοί; Τι καλά; Κοροϊδεύαμε τους Αλβανούς και τώρα είναι το πρότυπο των νέων μας. Ο Άγγλος 3000-3500 χιλιάρικα ο Έλληνας….1000-1500…..και θα είμαστε και ευχαριστημένοι.

Για φανταστείτε; Κάποτε λέγαμε για τα American dream..σήμερα οι νέοι μας έχουν το Albanian dream…..

Άλλοι να τα παίρνουν, να ληστεύουν το βιός μας και εμείς να φεύγουμε για τα ξένα ..Μήπως έπρεπε να γινότανε το αντίθετο..όπως λέμε ο κλέφτης στην φυλακή και ο νοικοκύρης στην αυλή και στο σπιτικό του κυρίαρχος του βίου του; Λέω μήπως;

Και όμως καμία διεκδίκηση. Και όμως κάποτε το φοιτητικό κίνημα, διεκδίκησε καλύτερη παιδία. Και ας αφήσουμε τα σάπια. Οι άλλοι τα έφαγαν και εμείς πληρώνουμε. Οι νέοι μας λένε ..πληρώνουμε αυτά που φάγανε οι παλιοί ..και όμως οι Έλληνες ήταν 400 χρόνια ραγιάδες στους Τούρκους αλλά μόνοι τους σήκωσαν κεφάλι που δεν το σήκωναν οι παλαιότερες γενιές. Πέρασαν πόλεμοι και κακουχίες και πάλι με αγώνες έγιναν όλα. Όταν οι Χιώτες περπατούσαν δύο-δύο για να μην τους καβαλήσουν οι Τούρκοι το κάναν γιατί δεχότανε τον ραγιαδισμό τους και το έκαναν από φόβο …Δεν φοβότανε όμως ούτε ο Κανάρης, ούτε ο Μιαούλης που καβαλούσε στα πλοία του και τον έτρεμαν οι Τούρκοι.

Βέβαια εδώ ούτε πόλεμο, αλλά ούτε αίμα χρειάζεται. Η σημερινή ειρηνική κοινωνία το μόνο που χρειάζεται είναι ακριβώς η ρήξη με αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό που φέρνει, φτώχια, ανεργία μείωση κονδυλίων για την παιδεία, ην υπερφορολόγηση όλων μας και την αποφυγή των ευθυνών αυτών που έχουν ακριβώς ην ευθύνη αυτής της κατάντιας.

Και όλα αυτά γίνονται με την ψήφο. Αν δώσεις την ψήφο σου σε κάποιους που δεν έχουν εμπλακεί στην επαγγελματική πολιτική καριέρα τότε ίσως αλλάξει. Και όπως είπαμε, σε αυτές τις εκλογές υπήρχαν πολλά καινούργια πρόσωπα και καταστάσεις. Αλλά η καρέκλα ήτανε επαναστάτρια. Το χαζοκούτι με τους άγνωστους φίλους διασκέδαση και ο μονοχνοτισμός και η ατομικότητα η μόνη έννοια. Αν περνώ εγώ καλά δεν βαριέσαι. Και όμως όταν θα έρθει η δικιά σου σειρά τότε θα καταλάβεις τι θα πει ομαδικότητα, συνεργασία και κοινοί στόχοι. Μετά θα έρθουν μερικοί να φωνάζουν. Μας έκοψαν τους μισθούς, ήρθε φόρος διπλάσιος, μου κατάσχεσαν το σπίτι ……και λοιπόν …ποιος έχει την ευθύνη;

Αν αφήσεις το σπίτι σου ανοιχτό και τα παράθυρα και τις πόρτες και τον αστυνομικό να είναι μακριά δεν φταίει ο ληστής που σου λήστεψε το σπίτι. .αλλά εσύ που άφησες τα πάντα ανοιχτά. Αυτός απλώς μπήκε γιατί του το επίτρεψες.

Δεν φταίει ότι αυτός που σου ρίχνει βενζίνη στο σπίτι, κάθεται μπροστά σου και την ρίχνει και εσύ περιμένεις τον καλό Θεούλη να βρέξει για να σβήσει. Κανείς δεν θα σε βοηθήσει …..αν δεν ξεπεράσεις τον αδιάφορο και κάκιστο εαυτό σου. Ο κλέφτης θα γίνει ασύδοτος αν δεν υπάρχει ο νόμος. Ο ληστής θα γίνει δολοφόνος, αν δεν υπάρχει ο νόμος. Και ο νόμος θα υπάρχει αν δεν αφήσεις τον ληστή να σε ληστεύει …..και όταν περνάει το περιπολικό εσύ χαμογελάς και πίνεις καφέ με τον ληστή. Μετά τα παράπονα και οι παρακλήσεις περνούν.

Άρα το δικαίωμα της ψήφους είναι αυτό που σου δίνει την ευκαιρία να αλλάξεις την κατάσταση κάθε 4-5 χρόνια. Αν εσύ κάθεσαι στην ευκαιρία και σφυράς αδιάφορα ..τότε η ευκαιρία πέρασε ..και θα είναι σε 5 χρόνια ξανά..και στην πείνα ο άνθρωπος αντέχει..μόνο 40 μέρες…..


e-mail: panosmandalos@yahoo.gr.