10 Απρ 2014

Project Δράμα 2020: Λευτεριά...στους μολοσσούς!

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας αποτρόπαιας πράξης, στην πόλη της Δράμας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Θανατώθηκαν με ρίψη φόλας δεκάδες αδέσποτα ζώα, ενώ άλλα έχουν ύποπτα εξαφανιστεί εν όψει εκλογών. 


Αντί ενός δελτίου τύπου που εκφράζει την οργή μας, το Project Δράμα 2020 καταθέτει την πρότασή του περί των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο δήμο Δράμας, που αποτελεί και την έναρξη της τμηματικής δημοσιοποίησης του προγράμματός μας.

•Πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Δημοτικού κυνοκομείου – καταφύγιου, όπου  θα παρέχονται ενδεικτικά: πρόγραμμα περισυλλογής, αποπαρασίτωσης, εμβολιασμού, στείρωσης και επαναπροώθησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τα φιλοζωικά σωματεία. Λεπτομερής έλεγχος από πλευράς του δήμου Δράμας της ορθής εκτέλεσης των όρων της σύμβασης που κάθε χρόνο αναλαμβάνουν οι ιδιώτες κτηνίατροι για τη λειτουργία του.

Aναβάθμιση - επέκταση εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κυνοκομείου, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και την Ελληνική νομοθεσία (ΠΔ 463/1978 και Ν. 604/1977) και ταυτόχρονη λειτουργία στον ίδιο χώρο, πάρκου αδέσποτων ζώων

•Προσωπικό με κατάλληλη εκπαίδευση, διακριτή εικόνα εργαζομένων και μέσων μεταφοράς, ώστε η παρουσία – υπόσταση του Δημοτικού Κυνοκομείου να γίνει συνείδηση στους πολίτες.

•Συνεργασία του δήμου με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους αντίστοιχους υπεύθυνους καινοτόμων δράσεων μαζί με τις ζωοφιλικές οργανώσεις ώστε να αναπτυχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με την κάθε ηλικία ώστε μόνιμα, κάθε χρόνο, να εμβαθύνουν στο θέμα οι μαθητές και να αποκτούν ζωοφιλική συνείδηση και ευσυνειδησία, οι οποίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και θα επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας γενικά προς τα ζώα οικόσιτα και μη. Αλήθεια, πόσοι δάσκαλοι, καθηγητές ή γονείς θα πήγαιναν επίσκεψη τα παιδιά τους στο κυνοκομείο, με δεδομένες τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα;

•Άμεση πρόσβαση της υπηρεσίας στην βάση δεδομένων των microchips, που υποχρεούνται όλα τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ή μη, να φέρουν, την ευθύνη της οποίας έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

•Διατηρείται και στο δήμο Δράμας, διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips, ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να προβλέπεται ''παράδοση'' ιδιόκτητου ζώου στο Δημοτικό Κυνοκομείο αν κάποιος δεν επιθυμεί να κρατήσει το ζώο του, ώστε να μην το εγκαταλείψει. Ταυτόχρονα , θα δίνεται η δυνατότητα και θα προκαλείται το ενδιαφέρον για την υιοθεσία των φιλοξενούμενων ζώων από συμπολίτες μέσω ιστοσελίδας, όπου θα υπάρχουν φωτογραφίες και πληροφορίες για κάθε «ένοικο» του καταφύγιου και σύνδεσή της με αντίστοιχες ιστοσελίδες πανελλήνιας εμβέλειας.

•Δημιουργία πάρκου αναψυχής μικρών και μεγάλων ζώων συντροφιάς, που θα λειτουργεί σαν χώρος παιχνιδιού, κοινωνικοποίησης και εκγύμνασης, αφού θα έχει ειδικές κατασκευές. Στα πλαίσια των προεκλογικών έργων της δημοτικής αρχής, έγινε η αρχή με ένα πάρκο ειδικά φτιαγμένο για τσιουάουα, γάτες και άλλα ανάλογου μεγέθους κατοικίδια. Πάντως, είναι μια αρχή!

•Δημιουργία χώρου ταφής κατοικίδιων.

Υποχρεώσεις όμως με αυστηρή εφαρμογή τους θα πρέπει να υπάρχουν και για τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.

•Εκτός από την υποχρεωτική σήμανση των ζώων , θα πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα και χωρίς παρέκκλιση η νομοθεσία (Ν.4235/2014) για την εγκατάλειψη τους ,καθώς και για την μη τήρηση των κανόνων διαβίωσής τους.  

•Σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο συντροφιάς, κινείται σε κοινόχρηστους χώρους και στα πάρκα της πόλης, ο  ιδιοκτήτης του ζώου θα πρέπει να το έχει δεμένο με λουράκι, να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του τετράποδου αλλά και να μαζεύει ο ίδιος τις ακαθαρσίες του.

Χρηματοδότηση
•Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – E.E. – ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ).

•Επιβολή από το δήμο, εφάπαξ τέλους σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα τριών (3) ευρώ, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία του Δημοτικού Κυνοκομείου.

Παρουσιάζουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που θα δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Δράμας και ειδικότερα το Δημοτικό Κυνοκομείο.

Και αν είσαστε έτοιμοι να δώσετε συγχαρητήρια στο Project Δράμα 2020 για το σχέδιο αυτό, σας προλαβαίνουμε ενημερώνοντας πως σχεδόν το σύνολο των παραπάνω προτάσεων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτά που ορίζουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους.

Δε νομίζετε πως ήρθε η ώρα κάποιος να τους εφαρμόσει;

facebook:       www.facebook.com/project.drama2020
web:                www.projectdrama2020.gr
e-mail:            project.drama2020@gmail.com


Ομάδα τύπου Project Δράμα 2020