13 Φεβ 2013

«Ξενοδοχείο Των Δύο Κόσμων» από την Κεντρική Σκηνή του Σ.Φ.Γ.Τ.


Την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 8 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, έχει πρεμιέρα η νέα θεατρική παράσταση της Κεντρικής Σκηνής του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας, με τη μεταφυσική κωμωδία «Ξενοδοχείο των δύο κόσμων» του κορυφαίου γάλλου συγγραφέα Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ.


Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής :

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. ( πρεμιέρα)

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Τέταρτη, 20 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ.

Σάββατο, 2 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ.

Κυριακή, 3 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ.

Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 7 Ευρώ (κανονικό) και 5 Ευρώ (μαθητικό-φοιτητικό), ενώ σημειώνεται ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, ανταποκρινόμενο στα επιτακτικά κελεύσματα των καιρών, αποφάσισε, και φέτος, η είσοδος να είναι ελεύθερη (δωρεάν) για όσους διαθέτουν κάρτα ανεργίας ή κάρτα Α.Μ.Ε.Α. .

Να επισημανθεί, επίσης, ότι δε γίνεται κράτηση θέσεων και, ως εκ τούτου, οι θεατές καλούνται να προσέρχονται εγκαίρως, πριν την παράσταση, προκειμένου να βρίσκουν κενές θέσεις για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν .

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους δραμινούς να παρακολουθήσουν την παράσταση, με την υπόσχεση ότι πραγματικά θα την απολαύσουν.

Λίγα λόγια από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου, Πολύνα Μπανά:

Η φετινή επιλογή της Κεντρικής Σκηνής του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας αποτελεί μία πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τους δραμινούς θεατρόφιλους καθόσον αυτή επέλεξε να ανεβάσει και, κατ΄ουσίαν, να «συστήσει» στο δραμινό κοινό, τη μεταφυσική κωμωδία «Ξενοδοχείο των δύο κόσμων» του κορυφαίου γάλλου συγγραφέα Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ : ένα σύγχρονο (γραμμένο το 1999) θεατρικό έργο, εν πολλοίς άγνωστο όχι μόνο στους δραμινούς αλλά, εν γένει, στους έλληνες θεατές, δεδομένου ότι, παρόλο που αυτό έχει ήδη ανέβει, «σπάζοντας ταμεία», στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα έχει ανέβει, μόλις δύο φορές, μέχρι σήμερα (θεατρική περίοδος 2006-2007 από το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου και θεατρική περίοδος 2011-2012 από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου).

Η Κεντρική Σκηνή του Συλλόγου μας επιφυλάσσει, λοιπόν, φέτος, ένα εξαιρετικό θεατρικό κείμενο, βαθιά επηρεασμένο από τη φιλοσοφία και τον ουμανισμό, που πραγματεύεται τις μεταφυσικές ανησυχίες κι αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου, μέσα από ένα πετυχημένο συνδυασμό χιούμορ, ρεαλισμού, υπερρεαλισμού και ποιητικής ευαισθησίας, σε μία ακριβοζυγιασμένη κι ατμοσφαιρική παράσταση, από αυτές που μας έχει τόσο συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια -και- το μόνο που μένει σε εμάς τους θεατές είναι (να γείρουμε αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας και) να την απολαύσουμε.-

Για το έργο

Το «Ξενοδοχείο των δύο κόσμων» του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ, είναι μια θεατρική τελετουργία, μια τραγικωμωδία, μια μεταφυσική κωμωδία, που ξορκίζει το θάνατο. Ένα έργο, σπάνιας ευαισθησίας, γεμάτο φιλοσοφικό στοχασμό - χωρίς, όμως, να γίνεται ένα πληκτικό φιλοσοφικό δοκίμιο.

Δε δίνει απαντήσεις. Θέτει ερωτήματα για τη τύχη, την ευτυχία, το αυθαίρετο της ζωής. Μοιάζει να είναι ένα έργο σκοτεινό, αλλά δεν είναι. Είναι ένα έργο αισιόδοξο, γεμάτο γκροτέσκο χιούμορ, αγωνία, βαθύ μυστήριο, αλλά και λυρισμό, ελπίδα και έρωτα !

Στο έργο αυτό, το οποίο γράφτηκε το 1999, κανένας από τους ήρωες του έργου δε γνωρίζει πώς έφτασε στο «Ξενοδοχείο» αυτό. Εδώ συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Η μυστηριώδης γιατρός S, επιτείνει αυτή τη μεταφυσική αγωνία...

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ

Ο Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1960, από γονείς γυμναστές. Ο ίδιος, όμως, από τα 9 του χρόνια δείχνει την κλίση του στη μουσική και, στη συνέχεια, στα δεκαέξι του, στη συγγραφή. Τότε γράφει και το πρώτο του θεατρικό έργο : «Ο Γρηγόρης ή γιατί τα μπιζέλια είναι πράσινα;».

Το θέατρο από νωρίς μπαίνει στη ζωή του, αφού στα 8 του χρόνια είδε τον Συρανό (Cyrano) με το διάσημο γάλλο ηθοποιό Ζαν Μαρέ (Jean Marais) και αναστατώθηκε. Σε μια συνέντευξη του λέει: « Ενώ ήξερα ότι τα ζαμπόν που κρέμονται από το ταβάνι είναι χαρτόνια, ένιωθα ότι είναι ζαμπόν. Τα ρουφάω, τρέχουν τα σάλια μου. Όταν πεθαίνει ο Cyrano κλαίω κι αισθάνομαι ντροπή. Σκέφτομαι ότι είμαι ο μόνος που κλαίει. Το φως ξανανάβει. Καταλαβαίνω ότι είμαστε 800 που μυρίσαμε το χαρτονένιο ζαμπόν, 800 που θρηνήσαμε τον πλαστό θάνατο του Cyrano. Εκεί γεννήθηκε η αγάπη μου για το θέατρο».

Η αγάπη για τη συγγραφή γεννιέται μετά από μια μυστικιστική εμπειρία στην έρημο του Hoggar, το 1989, που τον πλημμύρισε -όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας- με την αίσθηση του απόλυτου. Λέει κάπου: « Αν καταφέρεις να κάτσεις σε μια πολυθρόνα μπροστά στο παράθυρο και να αισθανθείς ασήμαντος, τότε θα μπορέσεις να νιώσεις όλο το σύμπαν γύρω σου, δικό σου. Η ευτυχία μπορεί να αποτελείται από πράγματα μικρά, πολύ μικρά».

Το πρώτο του έργο, που τον κάνει γνωστό σε ολόκληρη τη Γαλλία κι αργότερα στην Αγγλία, είναι «Η νύχτα της Βαλόνης». Εκείνο, όμως, που θα τον γεμίσει βραβεία και θα τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο είναι «Ο επισκέπτης», το 1993, με θέμα του μια υποθετική συνάντηση του Θεού με τον Φρόυντ. Σε μια εκδοχή του έργου, μάλιστα, αυτό παρουσιάζεται με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Μετά την επιτυχία αυτή, εγκαταλείπει το πανεπιστήμιο, όπου ήταν καθηγητής φιλοσοφίας. Αφοσιώνεται στο γράψιμο. Θεατρικά έργα, διηγήματα, μυθιστορήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και τον γεμίζουν βραβεία. Αυτό που πιστεύει, ως συγγραφέας, είναι το εξής: « Αυτό που κάνει ένα συγγραφέα μεγάλο είναι τα ερωτηματικά που θέτει, όχι οι απαντήσεις που δίνει με τα έργα του».

Αυτή τη στιγμή, έργα του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ παίζονται σε πάνω από 40 χώρες. Θεατρικά έργα του ανεβαίνουν και στην Ελλάδα : «Αινιγματικές παραλλαγές», «Όσκαρ και η ροζ κυρία» αλλά και το «Ξενοδοχείο των δύο κόσμων» που ανεβαίνει από το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου κατά τη θεατρική περίοδο 2006-2007 και από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κατά τη θεατρική περίοδο 2011-2012.