11 Φεβ 2013

Δράμα: Σχέδιο Αθηνά


Του Αντώνη Ματζιαρη

Ήδη οι εργαζόμενοι σε πολλά ΤΕΙ της χώρας που πιθανολογείται πως θα συρρικνωθούν ή ακόμη θα κλείσουν, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχέδια της Κυβέρνησης για τις συνέπειες της εφαρμογής του Προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» .


Εδώ στη Δράμα, ακόμη προβληματιζόμαστε, για τα επιχειρήματά μας και τις εναλλακτικές προτάσεις αναφορικά με την διατήρηση του παραρτήματος του ΤΕΙ μας, αδιαφορώντας για το όποιο κόστος;

Η εκκίνηση του αγώνα διεκδίκησης για την διατήρηση του παραρτήματος του ΤΕΙ- ΚΑΒΑΛΑΣ που εδρεύει στην Δράμα έχει δοθεί και επισήμως.

Μάλιστα να μου επιτραπεί η προσωπική άποψη, με μια σχετικά μεγάλη καθυστέρηση, καθόσον γνωρίζουμε εδώ και μερικά χρόνια όχι μόνον τις διαθέσεις του Υπουργείου Παιδείας με την ¨αναστολή¨ του Τμήματος Οινοποιίας καθώς και την μη-υλοποίηση του Τμήματος Βιοτεχνολογίας.

Θα έπρεπε να μας προβληματίζει η εν γένει στάση της κεντρικής εξουσίας - ανεξαρτήτου κομματικής απόχρωσης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΔΗΜΑΡ) - αναφορικά με την αποψίλωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, όπως: Ειρηνοδικείων, ΙΚΑ, Εφορίας Κάτω Νευροκοπίου, Οργανισμός Καπνού, Στρατολογία, Στρατόπεδο Νεοσυλλέκτων, Τράπεζα της Ελλάδος, Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, Εργατική Εστία, ΟΣΕ, Καλλικράτης στους Δήμους και των Σχολείων αλλά επίσης και μια πλειάδα ακόμη περικοπών και καταργήσεων θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο πολύπαθο Νομό μας.

Τα παραπάνω γεγονότα, θα έπρεπε να μας έχουν καταστήσει ήδη κάτι παραπάνω από δύσπιστους, στο βαθμό που θα έπρεπε έχουμε ιδρύσει ένα Γραφείο και μια μόνιμη Αντιπροσωπεία Παρακολούθησης Περιφρούρησης των Αυτονόητων. 

Με δεδομένο την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα πρέπει να αγωνιούμε για το μέλλον και αυτών των ελάχιστων δημοσίων υπηρεσιών που έχουν απομείνει γιατί ίσως Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.
Συμμερίζομαι την άποψη, πως η Δράμα έχει καταντήσει το αποπαίδι της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Μπορούμε και πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και από παρατηρητές των εξελίξεων να δρομολογήσουμε και να απαιτήσουμε και κάτω από τις νέες διαμορφωθείσες συνθήκες τα δίκαιά μας.

Για την αποσόβηση και νέας αδικίας σε βάρος μας δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση, απαιτείται εγρήγορση και άμεση δράση.

Όπως τονίστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του άτυπου οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, σε πρώτη φάση αναφορικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κοινός στόχος είναι η διατήρηση του συνόλου των Τμημάτων που σήμερα λειτουργούν στη Δράμα και προσβλέπουν σε ενδεχόμενη διεκδίκηση επιπλέον Τμημάτων που θα μεταφερθούν από άλλες περιοχές στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών που θα δρομολογηθούν σύντομα.

Εκείνο που απομένει και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση είναι να παραμερίσουμε τις διαφωνίες μας και να στρατευτούμε με σημαία τον κατάλογο των πειστικών επιχειρημάτων, επιστημονικά τεκμηριωμένα που θα απαντούν στα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τον εξορθολογισμό του συστήματος της Ανώτατης Παιδείας της χώρας μας, πάντα υπό το πρίσμα της παρατεταμένης κρίσης.

Με άλλα λόγια δεν αρκούν τα επιστημονικά μόνον τα επιστημονικά κριτήρια αφού η βασική παράμετρος είναι το συμμάζεμα των δαπανών.

Θα πρέπει επίσης να απαντήσουμε βέβαια και στο θέμα της δημιουργίας κινήτρων ζήτησης των Τμημάτων μας ιδρύοντας μόνιμες φοιτητικές εστίες και δημιουργώντας υποδομές για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των σπουδαστών που επιλέγουν τα Τμήματά μας.

Η στέγη και η σίτιση είναι ένα θέμα που αποφεύγουν να το συζητήσουν διεξοδικά οι ιθύνοντες και το απαξιώνουν, ενώ αποτελεί τον βασικότερο πόλο έλξης σε περιόδους οικονομικής ανέχειας. 

Εξάλλου η υπόθεση διατήρησης του Τμήματος Δασοπονίας, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Οινολογίας του Παραρτήματος Δράμας του ΤΕΙ Καβάλας δεν μπορεί ν’ αποτελεί αποκλειστικό Κριτήριο διατήρησης του εκάστοτε Τμήματος, το επικοινωνιακό τερτίπι, ποιος θα κάνει μεγαλύτερο σαματά και θα θέσει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία και ανασφάλεια την καθημερινότητα του κοσμάκη.

Γεγονός είναι πως η Δράμα με βάση την αντικειμενική επιστημονική αξιολόγηση κατέχει όλα τα εχέγγυα και πληροί όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ως προαπαιτούμενα κριτήρια, τόσο για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου όσο και για την ενσωμάτωση νέων που θα προκύψουν από την επερχόμενη αναδιάταξη των Τμημάτων ΤΕΙ.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να αποδείξει υπεύθυνα και έμπρακτα στους Δραμινούς πολίτες, πως σέβεται το επιστημονικό έργο που παράγεται στα επαρχιακά Παραρτήματα, αξιολογεί με διαφάνεια αλλά και κατανέμει δίκαια και αμερόληπτα τα δημόσια αγαθά.

Η Περιφέρεια οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φανεί συνεπής στις προεκλογικές της υποσχέσεις περί άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Θα πρέπει να σταματήσει εδώ η ανακολουθία θεωρίας και πράξης.

Είμαστε συνυπεύθυνοι για την κατρακύλα που δεν έχει σταματημό.

Με τιμή
ΜΑΤΖΙΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Το παρών προσυπογράφουν οι:
ΖΙΜΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΤΕΛΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ