13 Φεβ 2013

Δράμα: Για δέκατη χρονιά συνεχίζονται οι συναντήσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι


Ξεκινούν και φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά, οι συναντήσεις για το ρεμπέτικο τραγούδι και τον κόσμο του, που διοργανώνει η ΔΕΚΠΟΤΑ, με συντονιστή τον δάσκαλο Δημήτρη Καζάκη.

     
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και κάθε Πέμπτη, μέχρι τις 21 Μαρτίου, με εξαίρεση την Τσικνοπέμπτη, στις 7 Μαρτίου, στη Μικρή Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου και θα ξεκινούν στις 8:30 το βράδυ.
     
Φέτος, που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας, θα γίνει ένα μεγάλο αφιέρωμα σ’ αυτό το σπουδαίο γεγονός.
     
Θα παρουσιαστούν 100 τραγούδια, το καθένα από τα οποία γράφτηκε ή κυκλοφόρησε σε δίσκο μια χρονιά από το 1913 μέχρι το 2012! Παράλληλα, θα παρουσιάζεται και το ιστορικό πλαίσιο, δηλαδή σπουδαία και ενδιαφέροντα γεγονότα της χρονιάς εκείνης, στη Δράμα, την Ελλάδα και τον κόσμο. Όπου υπάρχει δυνατότητα, θα γίνεται άμεση σύνδεση των τραγουδιών με τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις.
      
Τα τραγούδια θα επιλεγούν με βάση την αισθητική τους αξία, τη σχέση τους με το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, το ρόλο που πιθανώς έπαιξαν στην εξέλιξη του λαϊκού τραγουδιού και τη συμβολή των δημιουργών τους στη διαμόρφωση αυτού που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα.
      
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην τραγουδίστρια Σεβάς Χανούμ που κατάγεται από τα Κοκκινόγεια και στον Χρηστάκη που έζησε πολλά χρόνια στη Δράμα.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις συναντήσεις καλό είναι να το δηλώσουν στη ΔΕΚΠΟΤΑ, στο τηλέφωνο 25210 48304 εσωτ. 2 Κα Αθανασία Δερέμπεη.