6 Φεβ 2013

Συστρατεύεται η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την θέση της Δράμας για τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Σε σύσκεψη με θέμα το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, συμμετείχε ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης. 


Η σύσκεψη έγινε με επικεφαλής  τον Περιφερειάρχη  Άρη Γιαννακίδη  και με τη συμμετοχή  των Δημάρχων της ΑΜ-Θ, του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Η θέση του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη, για την αδικία που υπέστη η Δράμα ήταν απόλυτα σαφής και αναπτύχθηκε με εκτενή επιχειρηματολογία. Το σύνολο των συμμετεχόντων στην σύσκεψη έκανε αποδεκτή την θέση ότι η Δράμα ήταν διαχρονικά ο πλέον αδικημένος νομός σε ότι αφορά την ανάπτυξη σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα έγινε αποδεκτό ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις εξισορρόπησης αυτής της κατάστασης κάτι που θα πρέπει να συμβεί τώρα με την  ευκαιρία του νέου σχεδίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνει με απόλυτη προτεραιότητα από την πλευρά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη η Δράμα.
   
Ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι για τον εξορθολογισμό που επιχειρείται θα έπρεπε να υπάρξει ένας προτεινόμενος  χάρτης των ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας  που θα έπρεπε να διαμορφωθεί με αντικειμενικά κριτήρια από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να υπάρξει μία παράλληλη πρόταση από την πλευρά των πολιτειακών παραγόντων με γνώμονα τα κοινωνικά κριτήρια και τα δεδομένα που υπάρχουν στην περιοχή σε αυτό το επίπεδο.

Ο συγκερασμός αυτών των δύο προτάσεων θα έφερνε το καλύτερο δυνατό και κυρίως αποδεκτό από όλους αποτέλεσμα όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης υπογραμμίζοντας «δεν είναι δυνατόν να λέει ο Υπουργός Παιδείας ότι τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής και την ίδια ώρα να κλείνει το ΤΕΙ Οινολογίας  στη Δράμα.

Παράλληλα δεν είναι δυνατόν να κλείσει το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του οποίου το οικονομικό βάρος είναι πολύ μικρό και το οποίο θα μπορούσε να μηδενισθεί με την μεταφορά του στο κυρίως κτίριο της σχολής  Δασοπονίας όπως είχε προτείνει ο Δήμος της Δράμας. Δεν είναι δυνατόν ακόμη να κλείνει μία σχολή που είναι μοναδική στην Ελλάδα και να απορροφάται στην Θεσσαλονίκη από άλλη σχολή. 

Οι δύο σχολές όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν στη Δράμα αλλά και να ενισχυθούν. Όπως θα πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους  και η σχολή Βιοτεχνολογίας της Δράμας που είναι επίσης μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα.».
   
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης υπερθεμάτισε στις προτάσεις του Δημάρχου Δράμας  λέγοντας μάλιστα ότι στην Δράμα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ένα μικρό αυτόνομο  και ευέλικτο πανεπιστήμιο Δράμας - Καβάλας.

Οι προτάσεις του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη έγιναν απόλυτα δεκτές και από το Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη ο οποίος  σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ,  τόνισε ότι «προέχει η  Δράμα».