26 Ιαν 2013

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για τους πατατοπαραγωγούς του Κ. Νευροκοπίου


Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 25/01/2013 για θέματα που αφορούσαν τους πατατοπαραγωγούς του Κ. Νευροκοπίου.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, οι Βουλευτές κ.κ. Κυριαζίδης και Αηδόνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Μαυρίδης, διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, της Αντιπεριφέρειας Δράμας, του Δήμου  Νευροκοπίου, της ΕΑΣ Δράμας, καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν το πρόβλημα που προέκυψε από  την εμφάνιση επιβλαβούς οργανισμού–μύκητα καραντίνας πατάτα, σε τμήματα  του αγροκτήματος της περιοχής.

Αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1.Το Υπουργείο θα διαθέσει στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας τα απαραίτητα κονδύλια για την εκτέλεση του έργου κατασκευής δεξαμενών απολύμανσης στο αγροκτήματα  Περιθωρίου και Νευροκοπίου. Διερευνήθηκαν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη εκτέλεση του έργου πριν την προσεχή καλλιεργητική περίοδο.

2.Το ΥΠΑΑΤ θα χρηματοδοτήσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο  για την εκτέλεση ερευνητικού προγράμματος καλλιέργειας ανθεκτικών στο μύκητα ποικιλιών πατάτας στο Κ. Νευροκόπι.

3.Το ΥΠΑΑΤ ανέλαβε την σύνταξη του φακέλου υποβολής αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποζημίωση των πατατοπαραγωγών καλλιεργητών εκτάσεων  στις περιοχές καραντίνας.

Επί πλέον εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ υπήρξε η ενημέρωση για τα παρακάτω:

•Ο ΕΛΓΑ θεωρεί την μικροκαρπία πατάτας του έτους 2012 ως έμμεσο και όχι άμεσο αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων και του καύσωνα  και αποζημιώνει μόνο όσους έγκαιρα υπέβαλαν δηλώσεις ζημιών.
•Ο ΕΛΓΑ δεν δέχεται συμψηφισμό οφειλών ασφαλίστρων και υποχρέωσης αποζημιώσεων των αγροτών.
•Η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί εντός του Φεβρουαρίου.
•Η αποζημίωση των κτηνοτρόφων από το πρόγραμμα DE MINIMIS, μέσω του ΟΠΟΚΕΠΕ, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: « Υποστήριξα στη σύσκεψη ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, με πρώτο το αρμόδιο υπουργείο, ότι οι πατατοπαραγωγοί του Κ.Νευροκοπίου, μαζί με όλα τα διαχρονικά προβλήματα τους, τώρα με την εμφάνιση του μύκητα είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αν δεν ενεργήσουμε έγκαιρα, αποφασιστικά και καίρια υπάρχει το ενδεχόμενο στην περιοχή να απαγορευθεί η καλλιέργεια  πατάτας στο άμεσο μέλλον. Προκύπτει η αναγκαιότητα κατάρτισης  ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και ειδικής μεταχείρισης από την πολιτεία για την περιοχή του Κ.Νευροκοπίου.

Το ΥΠΑΑΤ φαίνεται να το αντιλαμβάνεται. Απομένει η υλοποίηση των δεσμεύσεων. Θα συμμετάσχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια.»


            Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας