7 Ιαν 2013

Σύνδεση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο


Το πρώτο μεγάλο βήμα για την σύνδεση του εμπορικού λιμένα της Καβάλας στην Νέα Καρβάλη  με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας έγινε καθώς εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι από το ΥΠΕΚΑ. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε στις 31.12.2012 και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στο έργο.


Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση της οριστικής μελέτης, η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ) και η δημοπράτηση του. Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την ανάπτυξη του λιμένα καθώς με την σιδηροδρομική σύνδεση θα μπορούν τα εμπορευματοκιβώτια που καταφθάνουν να μπορούν να μεταφέρονται σιδηροδρομικά με μικρότερο κόστος από το σημερινό.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του έργου είναι η άνετη και εύκολη μεταφορά τους στους βόρειους γείτονες (Βουλγαρία-Σκόπια) κάνοντας το λιμάνι της Καβάλας ένα από τα σημαντικότερα όχι μόνο της χώρας  αλλά και ολόκληρων των Βαλκανίων.

Πρόκειται για σιδηροδρομικό έργο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία της νέας γραμμής Νέα Καρβάλη-Τοξότες συνδέοντας το νέο λιμάνι με το δίκτυο της χώρας, με συνολικό μήκος 32χλμ.

Αναλυτικότερα περιλαμβάνονται τα έργα:
·   Συνδετήριες γραμμές από και προς τις εγκαταστάσεις του υπό ανάπτυξη λιμένα της Νέας Καρβάλης από τη ΧΘ66.935  με μονή γραμμή συνολικού μήκους 5.225 μέτρων.
·   Συνδετήριες γραμμές από και προς τις εγκαταστάσεις του ΒΙΠΕ Καβάλας από την ΧΘ 77.400 με μονή γραμμή συνολικού μήκους 2.100 μέτρων.
·   Δημιουργία της νέας σιδηροδρομικής στάσης Νέα Καρβάλη (από ΧΘ67.130-67.430) και του σιδηροδρομικού σταθμού Πέρνης-Γραβούνας (από ΧΘ 79.074-ΧΘ80.224). Στο έργο δεν περιλαμβάνονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις και τα σύνοδα έργα του σταθμού.
·   Δημιουργία Εμπορευματικού σταθμού διαλογής βόρειο-δυτικά των εγκαταστάσεων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων με ανάπτυγμα περί τα 1.200 μέτρα του Τερματικού Σταθμού της ΒΦΛ και του τερματικού σταθμού του Νέου Εμπορικού Λιμένα Καβάλας με συνολικό ανάπτυγμα 1.400 μέτρα.
·   Παράπλευρο οδικό δίκτυο αποκατάστασης της οδικής επικοινωνίας, εκατέρωθεων του σιδηροδρομικού άξονα συνολικού μήκους 26,5 χλμ και 30 ανισόπεδων διαβάσεων.