23 Οκτ 2012

Ηλεκτρονικός υπολογιστής στο παιδικό δωμάτιο



Κατερίνα Βέργου
MA in Clinical Psychology ...

Το σχολείο κάνει γρήγορα γνωστό το νόημα της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο. Εξοικειώνει τους μικρούς μαθητές με τον υπολογιστή και τους διδάσκει βασικές αρχές χρήσης. Πολύ συχνά δε, οι δάσκαλοι ζητούν εργασίες για τις οποίες τα παιδιά θα πρέπει να ερευνήσουν το θέμα μέσω Internet και να κατεβάσουν με την βοήθεια των γονιών τους πληροφορίες.


Τόσο στην ενήλικη, όσο και στη ζωή των μαθητών ο  ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι πλέον χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, ενώ συχνότατα γίνεται και πολύτιμο εργαλείο διασκέδασης. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τον υπολογιστή είτε μέσω των πληροφοριών του σχολείου, είτε μέσω της εικόνας που έχουν από τους γονείς τους στο σπίτι τους. Έτσι, η ώρα που το παιδί θα ζητήσει να παίξει ένα παιχνίδι, ή να δει ένα παιδικό, ή να δικτυωθεί κι εκείνο μέσω facebook, ή να κατεβάσει ένα τραγούδι, ή γενικώς ν’ ασχοληθεί, δεν αργεί και η στιγμή που το παιδί θα διεκδικήσει δικό του υπολογιστή στο δωμάτιό του θα έρθει αμέσως μετά.

Ο τρόπος που εμείς βλέπουμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η χρήση της τεχνολογίας που εμείς κάνουμε καθώς και οι δικές μας κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματικές επαφές, θα καθορίσουν όσο και αν σας κάνει εντύπωση όχι μόνο τη στάση που θα κρατήσουμε στο αίτημα του παιδιού μας,  αλλά και γενικά το πως θα το χειριστούμε.

Ένα «πολυεργαλείο» στα χέρια ενός ανήλικου και μάλιστα στον πολύ προσωπικό του χώρο του δίνει μια αίσθηση «παντοδυναμίας». Το παιδί νιώθει ικανό να το διαχειριστεί, υπεύθυνο να το λειτουργήσει και φυσικά μεγάλο όπως και οι γονείς του που του το επιτρέπουν. Κωδικοί και προγράμματα ασφαλείας θα κρατήσουν μόνο εμφανείς κινδύνους μακριά, κι αυτό για λίγο.

Το σημαντικό εδώ είναι ν’ αντιληφθούμε την διαφορά των «μεγεθών», δηλαδή της ηλικίας του παιδιού και του πεδίου πληροφοριών στο οποίο του επιτρέπουμε να έχει πρόσβαση. Το σχολείο, η μόδα, η εποχή, οι φίλοι, οι άλλες οικογένειες και ο τρόπος λειτουργίας τους, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια αποχής ή καθυστέρησης, υπάρχει ωστόσο πάντα ο κατάλληλος τρόπος άμυνας.

Αν γνωρίζαμε, ή είχαμε διαβάσει, ή ενημερωθεί περισσότερο για τις ανάγκες κάθε ηλικίας, δεν θα διαπιστώναμε ξαφνικά πως η πιο δημοφιλής λέξη παιδιών σχολικής ηλικίας στο διαδίκτυο είναι η λέξη «σεξ». Αν επικοινωνούσαμε περισσότερο μαζί τους, δεν θα εξαγοράζαμε την ησυχία μας, μετατρέποντας το παιδικό δωμάτιο σε καθιστικό με τηλεόραση, dvd, Η/Υ και άλλα. Και ίσως αν αποφασίζαμε τώρα να λειτουργήσουμε διαφορετικά, θα μπορούσαμε ν’ ασχοληθούμε με τους λόγους που το παιδί μας ζητά κάτι κάθε φορά, να το σταθμίσουμε και ν’ αποφασίσουμε πότε και πως μπορεί να γίνει….

www.my-family.gr