3 Αυγ 2012

Ο πρώτος κύκλος των Διαδρομών με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης έκλεισε!


Με τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης από τις 24/7 έως τις 31/7 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των Διαδρομών με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη. Συνολικά, 120 παιδιά παρακολούθησαν αυτές τις δράσεις κι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις 21 Αυγούστου, οπότε και θα συνεχίσουμε με τον δεύτερο κύκλο των Διαδρομών.


Την Τρίτη 24 Ιουλίου 42 αραχνούλες τρύπωσαν ανάμεσα στα ράφια και τα βιβλία και προσπάθησαν να πλέξουν το δικό τους ιστό. Αφού διαβάσαμε το μύθο της Αράχνης, παίξαμε διάφορα παιχνίδια: φτιάξαμε έναν ιστό με χρωματιστά νήματα πετώντας το κουβάρι ο ένας στον άλλον, περπατήσαμε όπως οι αράχνες και τέλος, στον κήπο της βιβλιοθήκης προσπαθήσαμε να περάσουμε από έναν ιστό αράχνης με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην την ξυπνήσουμε.

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου διαβάσαμε το παραμύθι «Το λεωφορείο της Ρόζας» του Fabrizio Silei από τις εκδόσεις Κόκκινο. Η ιστορία της Ρόζας ήταν πολύ συγκινητική, γιατί μιλούσε για μια γυναίκα που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά της κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα για πάρα πολλούς ανθρώπους που η ζωή τους ήταν δύσκολη, επειδή το χρώμα του δέρματός τους δεν ήταν λευκό.
Στη συνέχεια παίξαμε το παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούρια βιβλία της Βιβλιοθήκης. Οι τίτλοι, οι ήρωες, οι εικόνες, ακόμη και οι φράσεις των βιβλίων έγιναν αντικείμενο ενός πρωτότυπου και ανεπάντεχα διασκεδαστικού παιχνιδιού. Έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βιβλία προσεγγίζοντάς τα με έναν ανορθόδοξο αλλά απόλυτα πετυχημένο τρόπο!

Την Τρίτη 31 Ιουλίου κάναμε ένα ταξίδι στο χρόνο με οδηγό τα παιχνίδια. Μάθαμε με ποια παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πάνω σε μια χρονογραμμή κολλήσαμε εικόνες και επεξηγηματικά κείμενα κι έτσι καταδείξαμε την εξέλιξη των παιχνιδιών μέσα στο χρόνο. Ήταν πολύ διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο, αλλά συγχρόνως μάθαμε ότι τα παιδιά πάντα και παντού έχουν ανάγκη το παιχνίδι.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εμψυχωτές των δράσεων αυτών, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν και δίνουν ζωντάνια στη Βιβλιοθήκη και απίστευτη χαρά στους μικρούς της φίλους. Αυτή την εβδομάδα ήταν μαζί μας οι: Μένια Κλειτσιώτου, Μιχαέλα Κεχαγιόγλου, Ελένη Κοσμίδου, Σουζάνα Μουλλάκη, Ιουλία Σιδερά-Σιδέρη, Τασούλα Ερεντζή, Γιώργος Φωτίου και η Μαρίλια Σαλαώρα.

Επίσης, θα ήθελε να ευχαριστήσει το Κατάστημα Ελευθερούπολης της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο χορηγός των αναλώσιμων χαρτικών και γραφικών υλικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά δε θα ήταν δυνατά αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία της εταιρείας Future library για την καλοκαιρινή καμπάνια «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» καθώς και η στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πιο πολύ, όμως, ευχαριστούμε τους μικρούς μας φίλους που μας χάρισαν τα χαμόγελα και την ενέργειά τους. Με σύμμαχο αυτή την ενέργεια, θα συνεχίσουμε τον δεύτερο κύκλο των Διαδρομών από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου.